論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:多謝你地寶貴意,其實我亦明白有工人一定好

原帖由 mrsko 於 14-04-22 發表
多謝你地寶貴意,其實我亦明白有工人一定好好多,但今時今日請工人好似買六合彩,睇彩數,頭痛ing ...
我3月頭開始過“沒姐姐的日子”,感覺好正,可能我不嬲都鍾意自己落手做家務,所以係清潔上唔太辛苦,大女中二唔洗特別理佢,細女小一,放學去補習社做功課,我放工去買餸先跟住去補習社接佢(我公司離學校好近),返到屋企6點零,我整餸,大細女係書房(姐姐走個日我即刻將間房變做書房)執書包、溫習……食完飯重有時間同細女溫下功課
唔用姐姐之後好處:
1,佢2姊妹感情好咗(因為姐姐經常挑撥佢2姊妹閙交)
2,佢地冇咁倚賴,真係會自動執下野
3,唔洗到夜晚想靜靜地睇電視既時候,姐姐就好似隻攝青鬼咁企係隔離問“聽日買咩餸?”(早就唔問架喎)
4,用既野可以用好d靚d,唔會驚返到屋企唔知又爛邊樣
5,我可以早d瞓,我之前係要等姐姐瞓咗我先敢瞓,因為佢成日唔記得熄廳風扇、關雪櫃門、鎖大門,捉過好多次,次次彩我有味
6,間屋冇咗個陣怪味,佢好鍾意“查”到成身香味,但佢本身有狐狐,夾埋一齊…
佢走咗之後我發現佢跟本好多野都冇做,全部都係表面野
所以如果許可既話唔用工人,好處真係多過壞處,雖然真係忙,不過忙得開心,習慣咗d時間就ok架勒,而家我地一家4口會分工,以前食完飯各自行開,而家會一齊執碗(雖然大多數都係我洗
而家睇到佢地d爭取mug mug,爭取物物既新聞就覺得佢地好討厭
以上純粹個人感覺,不喜勿插

YuYuMother  咁細既放假點安排?  發表於 14-4-23 13:30
taiming  支持, 洗碗用洗碗碟機, 好正!  發表於 14-4-23 11:48
方方媽媽  你有一個中二,咁又唔同講法.  發表於 14-4-23 10:53
~~MAG~~

首頁

尾頁

跳至