論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

由姐姐來的時侯、我一直都比佢用洗衣機洗佢自己既衫,佢自己每星期洗一次(同我地分機洗),而客廁多數佢用,佢就將自己污穢衫就甘塞晒入放清潔用品既櫃到,比我有次揾野見到,叫佢以後用袋裝好,最初時佢自動會用手洗自己的底底,後來底底亦都塞入櫃到,甘之後我同佢講過叫佢冲完凉用手洗,早兩日佢冲完凉見佢兩手空空、佢話先生係到唔想拎出黎掠(放露台),甘我明白的,頭先我close 窗又唔見,一打開廁所個櫃,就見到依然塞左條黃甘甘既底褲、我覺得好dirty a..我唔想每晚好似變態睇佢有冇洗底褲,加上係佢甘私穩既事!但我覺得好唔衞生!我同佢講過幾次了

大宅

工人姐姐自己的內衣褲,有珠片,新買的衣服,我叫工人手洗! 我自己本人內衣褲,新買衣服(怕掉色)我自己親自手洗!平時工人同我們衣服,天天混合一起開洗的的!屋企細,得一個廁所,冇辦法分開!好多人讓工人一星期手洗自己衣物,或者一周畀佢開一次機,我講唔出囗!天氣熱果陣,一陣汗酸味,最重要內衣底褲分開洗,衛生好多!

大宅

你屋企既然有客廁工人所用,不如熱天衫叫佢手洗!並同佢講內褲會交叉傳染性病,梅毒之類,說嚴重點,嚇嚇佢!讓佢養成手冼內衣褲的可能!秋冬天衣服厚重,平時又要做家務,還是畀洗衣機佢用一下,有時交換一下位置諗下!當然你還要看你工人平時勤唔勤力,穿衣打扮是否講究企理衛生!如果果個樣好污糟,平時個人衛生好差的話,反正有兩個廁所,方便分開使用嘛! 我朋友們話工人約滿回鄉,叫我換新一臺洗手機!我覺得都幾好!三年來共用一臺洗衣機,等佢走已用四年,該換的我都會換了!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆:Sugar424 的帖子

Under唔天天洗,仲要塞在櫃裡,太不衛生了 再次叫佢沖完涼必須天天洗底衫褲,同埋個櫃唔喺俾佢放under的

男爵府

回覆:姐姐内衣的問題,唉

你同佢講再唔日日洗,再係個櫃見到,就見一條掉一條

emilyckl    發表於 14-4-24 15:46

大宅

回覆:sally美美 的帖子

佢打扮整潔,做野還可以!一直以黎冇話唔比佢用洗衣機,佢黎個時都唔洗我就講知規自己手洗底底,甘我一直冇理佢,不過近呢兩個月發現底底塞入櫃,所以要求佢底底用手洗!

禁止訪問

大宅

牛年勳章

我要求工人...每晚都要用手洗...我自己都用手洗架...我接受唔到佢地著過d內衣褲儲埋先洗..>,<

禁止訪問

BK Milk勳章

珍珠宮

畀面勳章

oooCeciooo 發表於 14-4-23 12:25
你同佢講再唔日日洗,再係個櫃見到,就見一條掉一條

珍珠宮

畀面勳章

ABEIVY 發表於 14-4-23 14:37
我要求工人...每晚都要用手洗...我自己都用手洗架...我接受唔到佢地著過d內衣褲儲埋先洗..>, ...

大宅

回覆:jwkkwok2013 的帖子

我本身都都冇理佢,因佢本身自己手洗,但我一開個櫃發現條有漬既底底,我覺得好核突,難以想像平時佢period 時點處理,大家共用洗衣機!頭先同佢講左多一次,佢答我,下,有咩?我話唔知你去check 下有冇!有既手洗晒佢先!佢掠出來原來唔只一條!我諗下次我再發現,我會直接嚇佢,以後衫都要佢手洗!

大宅

內衣褲要求天天用手洗,每月津貼$30叫她帶埋一袋衫褲連床鋪拎去洗衣鋪洗。有需要即等不及就用手洗急用的衫褲

大宅

其實如果日間只係得姐姐同小朋友係屋企,佢點用洗衣機洗衫都唔知喎!

複式洋房

回覆:Sugar424 的帖子

我姐姐初時黎仲嚴重呀!我見佢晚晚手洗自己d衫好似好辛苦咁,就做好人比佢一星期開機洗一次衫,但要求佢爸爸底底一定要手洗……一日無意中發現好似冇見佢d爸爸底底掛乾,如事者留意左四日,都冇發現,看她的污衣桶又冇,忍吾住問佢……佢仲講大話話放左喺桶,我叫佢即刻攞比我睇,但佢入左工人厠一輪都吾出黎……我叫佢攞埋個桶出黎,佢先話太太對吾住我冇換……係成個禮拜都冇換,激死我 我掛左個勾喺細厠所,叫佢每日洗完掛喺度比我check, and 同佢講再係咁賴就所有衫都要手洗,之後就冇發生過了。 當然已經冇check好耐了!

大宅

mujiting 發表於 14-4-24 02:03
我姐姐初時黎仲嚴重呀!我見佢晚晚手洗自己d衫好似好辛苦咁,就做好人比佢一星期開機洗一次衫,但要求佢爸 ...
所以有時睇啲post,啲JM批評其他JM要工人手洗衫唔人道。我覺得係"婦人之仁"囉!(利申:我工人自己要求佢自己衫手洗!)

大宅

我都堅持。。日日自己用手洗。。我吾覺得甘做好衰。。反而我覺得甘樣佢會乾淨d..不喜勿插。。(我有我要求,工人肯聽咪得囉)

首頁

尾頁

跳至