論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

佢響台灣有 5 年經驗, 泥到我屋企, 第 1 日叫佢洗廁所, total 我叫佢翻執左 3 次我先滿意, 而家清潔廚房, 廳, 自動波, 5 駛叫, 執得好 detail,可能知我要求點, 我暫時好滿意, 下個月生 B, 希望佢幫到手, 5 好到時變臉

Anmare    發表於 14-4-28 11:52

象牙宮

初時都好...

每周大洗廚房...
第二个月... 偷工減料....
叫佢洗炉几次, 今天打開... 脏死. 原來每次只抹外.

衫柜 男士和 雇主和工人一樣亂.... 50年不改變吧.

呻完.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆:bookge 的帖子

雖然大多工人有honey moon(只係初期好),不過咁樣諗,有,好過冇,好過一黎就蠢到無藥可救或懶到出汁,叫一叫,郁一郁。我既心態係,期待蜜月期延長,佢做得好我亦對佢好,只要不要短期見佢好,就放任,謹記易放難收,一旦做錯了還是要跟她說。
希望你工人繼續好落去

Childhood is journey, not a race.

大宅

回覆:是是但但 的帖子

係,有honeymoon 點都好過無

boyceyan  講得好  發表於 14-4-30 13:12
333s  拍拖有honey moon. 外傭也是... 日久見. 不抓不行. 唔督就亂來.  發表於 14-4-27 02:49

大宅

我個工人初初都係咁,bb返左黎之後就變臉,昨日比我炒埋!
祝你好運

男爵府

Cherry315 發表於 14-4-26 21:22
我個工人初初都係咁,bb返左黎之後就變臉,昨日比我炒埋!
祝你好運

我屋企人都係咁提我, 頭一個月是最乖, 佢地好快會學壞

我而家未生, 夜晚洗完碗, 8:30 pm 比佢休息, 屋企人猛同我講要提工人, 生 B 後時間有變, 可能夜晚都要工作

你個工人, 泥左幾耐變臉比你炒 ? 點變臉法? 咁你搵到工人, 定自己湊 ?

男爵府

是是但但 發表於 14-4-26 19:58
雖然大多工人有honey moon(只係初期好),不過咁樣諗,有,好過冇,好過一黎就蠢到無藥可救或懶到出汁,叫 ...

我都好驚

大宅

引用:初時都好...每周大洗廚房...第二个月... 偷

原帖由 333s 於 14-04-26 發表
初時都好...

每周大洗廚房...
個個也差吾多甘既樣。

珍珠宮

回覆:我個工人好 ok

唔驚唔驚,我工人在bb出世後都做得好辛苦,太累做到眼都紅晒,加上4大長老又成日嚟煩個工人多多要求,我成日在親朋面前當面讚姐姐,話姐姐辛苦喇,好采姐姐幫我,姐姐湊得bb好好,姐姐洗bb衫好乾淨......之類啦,哄到姐姐鬼死咁開心,多鼓勵佢啦,遇到好姐姐相信佢都想人認同自己工作表現,我坐完月返工前就送左份小禮物比姐姐,話多謝佢照顧,我返工bb就交比你喇,而家bb 10個月姐姐好錫佢

wonderbee  看見你家姐姐對bb唔錯,請問你在那家僱傭公請的?  發表於 14-5-2 16:12
Anmare  媽媽好識做  發表於 14-4-28 11:54
bookge   希望好似你咁, 咁好運  發表於 14-4-26 23:38

大宅

bookge 發表於 14-4-26 18:00
佢響台灣有 5 年經驗, 泥到我屋企, 第 1 日叫佢洗廁所, total 我叫佢翻執左 3 次我先滿意, 而家清潔廚房, ...
你未生,都未到戲肉,佢做成點?都未見真章⋯⋯⋯我係你唔評論住!

bookge    發表於 14-4-26 23:39

別墅

好嘅開始!

象牙宮

stephen07leung 發表於 14-4-26 22:45
個個也差吾多甘既樣。

是. 以我標準, 不值 4010. 也許值吧, 头一个月. 拖拉最叻.... 1小時該做完.... 3小時才完.
又要休息. 日日浪費時間.

懶. 偷工減料. 有叫有做. 求其. 有叫不做. 一字 pok 不分 : 中國人/ 印尼/ 菲也好/ 印度人... 黑白黃都係.
反正需要 working under supervisor.

1次能做好. 佢需3天. 會不會 自己. 做事太有效率. 家內, 處理外事, 辨力能力強???... 唉 都係我的错.

quality 就算 每日 200 好不到那里去. amin. 佢擦我鞋無用, ... 事都要做好, 莫恨稱我是好雇主...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 bookge 的帖子

好開始!加油!

大宅

引用:初時都好...每周大洗廚房...第二个月...+偷

原帖由 333s 於 14-04-26 發表
初時都好...

每周大洗廚房...
我個衣櫃又係亂到七彩,總之永遠揾唔到想揾的衫,後來亞sir忍唔住畫左個floor plan 比佢,跟住黎執同擺,終於好左d。

象牙宮

salomanfa 發表於 14-4-29 09:49
我個衣櫃又係亂到七彩,總之永遠揾唔到想揾的衫,後來亞sir忍唔住畫左個floor plan 比佢,跟住黎執同擺,終 ...

電腦印出 衣衫 圖貼在柜前.
男裝 都可入错.

上天給她腦子... 她且用來做不正當事. 浪費佢自己青春. 時間. 也浪費我的時間.

理性討論交流者。

珍珠宮

首頁

尾頁

跳至