想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我剛剛去左照輸卵管,係等緊時,個診所姑娘同我講原來我去睇生育科既醫生會親自來幫我照,我有d surpise. 當醫生來時,佢順便話埋俾我知上星期我既驗血(FSH) 同埋 c6 個丁丁 report result. Dr. 第一時間話我知我c6 丁丁 既數量差d, 一般人有6千至7千萬,標準就千5萬,但Dr. 話我c6 得8百萬,我當時聽到,即刻cry 左出來,Dr. 即刻安慰我, 有機會驗個日狀態差,但其他型態就正常,但我當時真係好擔心,我地試左接近9個月,大家都好想有bb, 我一直以前為係自己,但原來係c6,其實上年佢5月都驗過,1月睇呢個生育科dr 望過份報告,已經話c6 既數量唔算多,但我今次照輸卵管同驗FSH,ma 順必叫佢驗多次,費時驗完我無事又要再等佢,咁我剛剛照完輸卵管就正常無事,FSH 都係4.x 正常,dr. 話可以叫c6 驗多次,又可以驗下丁丁既dna, 仲可以驗多樣咩丁丁~blend~卵子既能力(係驗丁丁穿透卵子面個層透明質酸), 仲可以試俾d 藥c6 食幫助提升丁丁量,因為dr 話如果丁丁質數唔好,做iui 既成功率會低,永教有無jm c6 d case 有咁既情況,自然or iui bingo? 我應該點做好ar

男爵府

好媽媽勳章

回覆:有無c6 精子數量少於標準但可以自然bingo

我同老公結婚前check過,老公精子數量係標準1/10咋但其他型態個d ok,醫生話我地可能要好耐先有,之後結婚2個月開始試,我地不嬲隔日做,我day21先開始冇避,諗住實唔中,所以照做,非常放鬆,可能因為咁會易d中

奀b仔9月16日出世啦~

男爵府

好媽媽勳章

同埋你老公有冇生過"炸腮",我懷疑我老公細個生炸腮,佢到幾嚴重,要做手術,原來係有影響

珍珠宮

之前見有個Jm分享佢幫佢c6提高丁丁活躍度,建議你c6保持運動,飲食要清淡

大宅

引用:我同老公結婚前check過,老公精子數量係標

原帖由 奀b豬媽咪 於 14-04-29 發表
我同老公結婚前check過,老公精子數量係標準1/10咋但其他型態個d ok,醫生話我地可能要好耐先有,之 ...
請問你記得你c6 驗個陣時個丁丁數量係幾多嗎?因我c6 上年5月去化驗所驗就正常,但上星期驗就得800百萬,我個心現在好亂ar

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 奀b豬媽咪 於 14-04-29 發表

原帖由 yanchan71 於 14-04-29 發表
請問你記得你c6 驗個陣時個丁丁數量係幾多嗎?因我c6 上年5月去化驗所驗就正常,但上星期驗就得800百萬,我 ...
佢標準係每6000毫升要有2億叫正常,我老公係2000萬,唔知同唔同你一樣計法,醫生話係得正常1/10

大宅

引用:之前見有個Jm分享佢幫佢c6提高丁丁活躍度,

原帖由 夢裡人 於 14-04-29 發表
之前見有個Jm分享佢幫佢c6提高丁丁活躍度,建議你c6保持運動,飲食要清淡
我就係覺得佢太勞累,又返工,又做pt, 又攪d 空餘興趣,近呢幾年身體差左好多
請問你知道邊個post 既jm 幫助佢c6 改善丁丁嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 yanchan71 於 14-04-29 發表

佢標準係每6000毫升要有2億叫正常,我老公係2000萬,唔知同唔同你一樣計法,醫生話係得正常1/10

...
但就咁睇你c6 都有2000萬wor, 我未睇詳情report, 但照咁聽我c6 得800百萬炸

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 奀b豬媽咪 於 14-04-29 發表

但就咁睇你c6 都有2000萬wor, 我未睇詳情report, 但照咁聽我c6 得800百萬炸

...
但你個報告正常係千五萬,我個個係2億……

男爵府

好媽媽勳章

...
精子濃度:正常20x10(6)ml
你個報告係咪咁計?
我老公係2x10(6)ml囉……

子爵府

我c6 上次驗, 個報告既參考標準係: 60-200 million/ ml, lower limit 係20million/ ml, 而我c6 只有21million/ml~

不過c6 驗之前一日先出左貨.. 所以佢話少左唔出奇..-.- c6 永遠都唔會認自己有問題!!
妳們將永遠活在我的心中.

大宅

引用:我c6 上次驗, 個報告既參考標準係: 60-200

原帖由 ET8379 於 14-04-30 發表
我c6 上次驗, 個報告既參考標準係: 60-200 million/ ml, lower limit 係20million/ ml, 而我c6 只有21milli ...
但你c6 咁樣都算剛好meet 到標準嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 yanchan71 於 14-04-29 發表

精子濃度:正常20x10(6)ml
你個報告係咪咁計?
我老公係2x10(6)ml囉……
我仲未睇ar, 因醫生係昨天好draft 咁同我講炸m4唔知同唔同你個標準,但理論上d 丁丁report 係ma 應該要一樣,今朝仲係好擔心

子爵府

yanchan71 發表於 14-4-30 08:28
但你c6 咁樣都算剛好meet 到標準嗎?
化驗所個阿姐話ok.. 但其實我諗, 佢只係meet 到lower limit... 都唔係好得去邊~
妳們將永遠活在我的心中.

禁止訪問

回覆:yanchan71 的帖子

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 yanchan71 於 14-04-30 發表
我仲未睇ar, 因醫生係昨天好draft 咁同我講炸m4唔知同唔同你個標準,但理論上d 丁丁report 係ma 應該要一樣 ...
唔好太擔心,做多d運動,祝你早日生b,快d開心番

男爵府

我c6係差到無朋友,數量,活躍度,形態都唔合格,不育醫生話要做ivf先可有bb。但我c6唔覺係佢自身問題,我地首先換左個恒溫熱水爐,等佢沖涼時唔駛咁熱傷丁,另一方面我就迫佢11點前訓。就係個果cycle我就bingo左,仔仔而家10個月大啦,可以睇返我舊post既分享。

大宅

引用:我c6係差到無朋友,數量,活躍度,形態都唔

原帖由 思思baby 於 14-04-30 發表
我c6係差到無朋友,數量,活躍度,形態都唔合格,不育醫生話要做ivf先可有bb。但我c6唔覺係佢自身問題,我 ...
你好ar, 睇左你個舊post la, 我同c6 商量會驗多次丁丁同丁丁d 質數,同埋睇中醫,再諗下一步點做,你可否share 個中醫資料俾我ar?
好開心你地有2個bb ar

思思baby  已PM, 不過C6 丁丁進步左唔關中醫事.  發表於 14-4-30 11:57

大宅

Yes you can

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

yanchan71 發表於 14-4-30 09:43
你好ar, 睇左你個舊post la, 我同c6 商量會驗多次丁丁同丁丁d 質數,同埋睇中醫,再諗下一步點做,你可否s ...

請問點睇番舊POST?我都想參考一下...

首頁

尾頁

跳至