烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

當麵團太黏, 點分應加麵粉或是因為未揉夠?

別墅

回覆:naomiyyma 的帖子

加粉!是水太多了,

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

回覆:麵團太黏, 應加麵粉或是未揉夠

你係做到邊個步驟黏手?黏手有可能係水多,通常唔好一次過加哂所有水,keep少少慢慢加,因為每種面粉吸水力都唔同加埋天氣因素影響。

黏手亦可能係搓揉面糰一段時間後酵母發揮作用令面糰變得黏手(面糰由不黏手,越搓越黏手),所以一路搓一路要留意面糰既變化。
(如有錯,請高手指正)

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

大宅

回覆 ipodbaby_123 的帖子

我用麵包機揉麵兩次(50 min)先夠, 所以發酵都5出奇.
如果酵母發揮作用, gum 我應該怎麼點?停止揉麵?

珍珠宮

引用:回覆 ipodbaby_123 的帖子我用麵包機揉麵兩

原帖由 naomiyyma 於 14-05-04 發表

我以為你係用手搓,我無用面包機,唔清楚面包機既操作程序,等有用機搓包既jm教路。

你最好寫明自己用咩牌子既機,用什麼模式去搓粉同埋提供你個食譜,其他jm先可以幫你搵到問題所在。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

naomiyyma 發表於 14-5-4 17:42

我用麵包機揉麵兩次(50 min)先夠, 所以發酵都5出奇.
我最近也遇到同一問題
天氣太熱,個麵團開始發酵, 一是將酵母在第二次和麵先加入,
二是用冰水和麵及縮短 時間為一個半程式。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆:麵團太黏, 應加麵粉或是未揉夠

用麵包機搓50分鐘?唔係化?

大宅

回覆 廷廷媽 的帖子

部機5夠力

大宅

回覆 andyman 的帖子

thank you, i'll try.

btw, 你用機揉幾耐?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我用手搓都係廿分鐘左右咋喎, 你搓50分鐘, 個麵糰已經發酵啦.......

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

廷廷媽 發表於 14-5-5 08:59
我用手搓都係廿分鐘左右咋喎, 你搓50分鐘, 個麵糰已經發酵啦.......
機和麵的程式唔同手架,我部機 會先輕柔的撥勻,再輕力揉,繼續是大力揉,跟住撻,
所以時間有出入。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

naomiyyma 發表於 14-5-4 23:53

thank you, i'll try.
每部機程式不同, 你多試下啦.........

水晶宮

andyman 發表於 14-5-5 09:58
機和麵的程式唔同手架,我部機 會先輕柔的撥勻,再輕力揉,繼續是大力揉,跟住撻,
所以時間有出入。
但搓50分鐘, 依士已經係度發酵喇...之前我部象仔都係搓廿零分鐘咋喎, 機咪搓得仲勁過手搓

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 廷廷媽 的帖子

麵包機唔同mixer,大部分時間是空轉搓唔到肉,所以如果要出靚薄膜多數要搓兩次。

水晶宮

kenstin 發表於 14-5-5 10:13
回覆 廷廷媽 的帖子

麵包機唔同mixer,大部分時間是空轉搓唔到肉,所以如果要出靚薄膜多數要搓兩次。 ...
用麵包機果時我有及實, 如果空轉我即刻了下佢等佢搓到, 自從上左麵包班識得手搓之後, 我部麵包機已經費左, 我LIKE手搓, 睇住佢由一PAT野變成一個滑漏既靚仔真係好有滿足感, 所以我都唔係好記得麵包機係點....不過搓50分鐘真係太耐, 我記得C FU話唔好搓太耐, 依士開始發酵仲搓會越搓越爛....

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 廷廷媽 的帖子

手搓有感覺,主要是會對麵包更認識。搓麵團既目的是結更多蛋白質網,發酵的作用是分解蛋白質,兩者有衝突,所以當你感覺到麵團開始發酵時,搓落去都唔會結更多網了,咁不如唔好搓啦。

大宅

我只是好奇,我部機要50分鐘咁耐.

想知其他機要攪幾耐?

大宅

回覆 廷廷媽 的帖子

好討厭黏黏感覺, 因此不喜歡手搓, 加上手藝不好.....其實手搓好好多.

我麵團可能係'依士開始發酵......越搓越爛'

水晶宮

初初手搓係痴手, 搓一陣就唔痴架啦.....

首頁

尾頁

跳至