自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

雖然麻煩啲,但係我覺得香滑啲~

------------------------------------------------------

in addition...
我比較薄皮..冇諗過有d咁mean既評語...係有d唔開心..
我補返張未食之前..好樣小小既比大家...anyway都係獻醜了

男爵府

回覆:大愛無啫喱粉芒果布甸~

求食譜,唔該!

happyncat  請看#7,謝~  發表於 14-5-4 18:39

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好足料

用戶要求終止服務

咁怪嘅?

開心過每一天

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

賣相唔得,

好似隻稯.
好食但唔靚, 會減低想食嘅意慾.

好靚但唔好食, 又會嘥左廚師一番心機.

(唔係話好食同唔好食, 純粹個人覺得個外觀唔得, 不喜勿插)

lovelyyy  一pat野咁.....  發表於 14-5-5 17:04

用戶要求終止服務

畀面勳章

recipe?

happyncat  請看#7,thanks!  發表於 14-5-4 18:39

大宅

引用:雖然麻煩啲,但係我覺得香滑啲~

原帖由 happyncat 於 14-05-04 發表
雖然麻煩啲,但係我覺得香滑啲~
食譜:
大芒果3-4個切粒
芒果其他部份揸汁及茸 約350g 牛奶250ml
淡忌廉250ml (先打企身)
水450ml
糖150g (視乎個人及芒果甜度)
魚膠粉/片約3湯匙

1) 先將芒果汁及茸加入牛奶,打成芒果奶
2) 水要熱 ,加入魚膠粉及 糖,攪至溶化
3) 把1及2混合
4) 再慢慢把企身忌廉攪拌入3中,攪勻,最後加入芒果粒,分杯雪凍,完成

有意見…外觀不美…不過用羹“北”起又咬過…才拍下最後一啖…過我不是專業甜品師,只係將我響屋企自己整既,又覺得好食既分享…如有不安,請見諒,謝謝

ipodbaby_123  又唔駛講見諒咁嚴重,你都係開心share,我都學識左可以唔駛用jelly粉整布甸,thx!  發表於 14-5-5 20:15
sanriokitty  唔又未至於不安,不過影得比較直接未臻完美  發表於 14-5-5 19:07
miko9323  Thx  發表於 14-5-5 17:19
我愛唐英年  多謝分享  發表於 14-5-4 18:45

侯爵府

賣相不討好,但可能好味既

大宅

男爵府

好味吖 生完試下整先 thank you

水晶宮

子爵府

回覆 happyncat 的帖子

一定好味過早幾日肥媽敎果個。

happyncat  多謝你地我估唔到呢到咁mean..  發表於 14-5-5 20:51
芝麻街  係~~  發表於 14-5-5 15:55

珍珠宮

畀面勳章

thanks for sharing !
唔好點評我一大段野唔該 公仔點評好啦

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

太淡色,加返布甸粉會唔會好啲?
BTW,對後面隻好有興趣

禁止訪問

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

公爵府

我見啲食譜忌廉好似唔洗打....

用戶要求終止服務

秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章

好似無咁滑?

首頁

尾頁

跳至