少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我小朋友26個月,這個星期戒片開始有成績,除了訓覺及出街外,其餘時間都vv 在potty中,但堅持要著片才poo poo,昨天早上,我見他谷poo poo,我即刻除左佢塊片,放他上potty,佢最後都屙了poo poo到potty 內,但他企起身望到potty入面的poo poo,佢狂喊仲攬住我話potty 入面啲poo poo好污糟,好驚。之後琴日同今日佢唔肯坐potty,叫佢vv佢都話好驚,如果唔幫佢著番片,佢寧願忍住都唔屙。我已經解釋了好多次,果啲係你啲poo poo,每個人都有,唔污糟唔使驚,但佢一聽到坐potty,就喊得好慘....我應該點做?好怕在迫佢坐potty會有陰影。

大宅

回覆 smallsmallsnow 的帖子

分享少少個人諗法~既然佢會覺得污糟其實係好正常同埋係好事~應該認同佢~
你可以試下同佢講 大概意思嘅說話....

"係啊 好污糟 臭臭啊 所以要屙左佢 同poo poo say bye bye~
如果唔屙D 污糟 臭臭就一直留喺你個肚仔裡面嚕~"

又可以話 "咁污糟,屙喺片片到就會整到pat pat都污糟,用potty就唔怕D污糟會黐到pat pat 啦~"

當佢再願意用potty後,再望到D poo poo時, 就同佢一齊講話 "E~~糟糟臭臭~快D沖走佢~bye bye~"

ceci_baby    發表於 14-5-27 09:51

大宅

Absolutely agree of your teaching.

Simply teach him to say goodbye after poo poo as this is dirty. This is a fact and cannot igore it. Accept it!

In the future, teach him to say bye bye after pi pi and poo poo by flashing the toliet. A good habit!

Same theory to say bye bye after playing the toys at friend's home or visiting 玩具返斗X, (no need to buy toys each time), and save $$ from your pockets!

大宅

回覆:我個囝突然話好驚vv,點算?

佢之前係咪未見過在片片上的poo poo?我成日畀佢睇番,有時話啲臭臭唔靚,要食多啲菜。到第一次成功屙左落廁所(用小童廁板),佢見到沖走左好開心。

試下唔用potty啦,其實我覺得可以直接用大人廁所

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

係咪成日有人響佢面前話呢樣污糟果樣污糟, 甚至唔俾佢掂??

小朋友怕污糟, 我會話洗手後就會乾淨番. 不過我都有個陋習, 一入廁所就成日話呢樣污糟果樣多菌, 不過我儘量搵其他方法去解決, 唔想嚇怕小朋友.

大小便本身唔係污糟, 係自己身體排出黎既廢物, 甚至小便本身係無菌, 係有臭味同埋痾左出黎之後滋生細菌, 所以大小便變得令人討厭. 我會俾小朋友知飲左水同食左野之後, d 野食響個肚點行, 最後去到patpat / jj 度排番出黎. 唔會刻意話d 大小便係污糟, 係到小朋友再大d 至話大小便係污糟.

有時我個仔去完廁所, 我話估下d 便便係點既樣 (咩色, 形狀), 有時叫佢睇完話番俾我知, 我當俾佢習慣去留意自己d 便便同埋練多d 講野. 大仔6歲, 返學有教便便形狀, 咁我順便話埋俾細仔知.

平時同佢玩扮消防員, 一時話梳化底著火, 一時話d 玩具著. 到佢要去廁所時, 話廁所著火, 或者佢去小便時扮緊張或者扮廣播咁話 "消防員小明黎救火啦, 要對準d 火咁射水呀."

我個仔一向唔怕去廁, 但而家成日掛住玩唔肯去廁所, 又係一個極麻煩既問題.

別墅

回覆:我個囝突然話好驚vv,點算?

買一本叫便便了不起的書

首頁

尾頁

跳至