婦女醫護

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

痔瘡差不多跟了我超過10年了 ! 每年都會發作兩,三次,約持續一星期就會沒事(有痔瘡都知道,無論大便幾軟幾容易去幾咁暢順都好,有時一發不可收拾,痾到滿缸紅同好鬼痛 ! )
我外痔應該有兩粒,當痔瘡發作,好多時我都會有肛裂情況,去大大時真係痾到成身出晒汗 ,濕晒 ,好鬼痛苦 ! 知道有肛裂時我會去大大前載隻醫生手套搽點凡士林在肛門,會比較容易去同無咁痛,捱多幾日\"又一條好漢\" !
今年年頭我的痔瘡又發作了,但今次發作跟以往不同,持續個多兩個月大便出血,但唔難去 ,留意咗大便變幼咗同好散 。覺得好似唔對路 …於是即刻落樓下睇醫生,同醫生講個情況,醫生叫我除褲比佢望望,佢話應該喺痔瘡問題,仲話唔算嚴重 ! 還寫紙給我可以去政府醫院排期見醫生。
於是,我即刻去附近醫院排期,當我拎住封醫生信去登記處登記後,職員叫我去護士房旁排隊再見見護士先約到期。去到護士房門口已經見到有幾個人等緊,而排喺我前面的是一個老伯伯,因為房門是打開的,輪到伯伯見護士長時,我聽到他同護士的所有對話。。
原來伯伯都是有痔瘡問題,他拎住張覆診紙同護士長講,我5月做痔瘡手術(果時喺2月)但喺我痾左個幾月血,醫生開給我啲藥又唔得呀!我流血流死架 ! 護士長話,亞伯唔喺今年5月呀,張紙期喺2015年5月先做痔瘡手術呀! 亞伯話,下……要2015年 ? 我實痾血痾死 ! 護士長話如果你覺得好嚴重,一定要見醫生嘅可以去急症室,呢到唔會見到醫生架 ,如果唔喺就去睇私家醫生喇 ! 亞伯話睇私家邊有錢呀,要幾萬銀架 ! 亞伯好無奈行出護士房 ! 跟住到我入去遞張醫生紙俾佢望望,護士長話,妳都聽到晒喇……我點一點頭。跟住佢喺張紙到寫咗幾個我唔明嘅數字,然後叫我拎返張醫生紙去返登記處到約期,出到去登記處職員話而且俾唔到期,話兩星期内會寄約期紙給我……
待續

大宅

回覆:分享~割痔瘡,肛裂同照腸鏡

等待期間我的痔瘡還沒有好轉,好困擾 ! 其實早幾年也曾想過去做痔瘡手術,喺網上爬過不少文,收集資料 ! 只是未下定決心,怕痛同驚 ………
心裡想,如果今年內排期見到醫生就等政府,排唔到嘅再作打算 !
等了個多星期,終於有約期紙了 ! 打開一看-大腸科-2016年5月 !!!!
由於我沒有買保險,睇私家真喺幾大負擔 ! 正正亞女呢幾年讀書又要洗錢 ,真喺有點困難 !! 如果肯定喺關痔瘡事,最多去便便時痛下啫,忍下就冇事,生痔瘡唔會死呱 ! 最怕唔喺生痔瘡啫,乜都有可能 ,政府又要排兩年 ,而我大便又真喺變幼咗 ,真喺好擔心 !
思前想後,自己同自己講唔好估估下,去照下條腸,早發現好重要,如果\喺\嘅 ,再想辦法,唔喺嘅唔洗再受困擾 ! 照完腸冇事嘅跟手做埋痔瘡 ! 豁出去 !!!
於是摷返之前係網上搵嘅資料,選擇左兩個醫生,一個是男,一個是女 ! 打電話去女醫生診所到預約,約期要排到3星期後 ! 再打電話去男醫生診所,呢個快啲兩星期後 有得睇!
等待喺令人煎熬嘅,大便一直都有出血 ! 等到一星期左右,忍唔住嘗試打多次電話去女醫生診所到,同姑娘講我大便持續出血嘅情況,姑娘知道我情況後,就叫我後日上去等見醫生,由於果日約期已滿,姑娘話會等到好夜先有得見醫生,叫我晚上10點前要到診所………
網上搜集嘅資料,兩個口碑都好 !兩個都好有經驗, 估計男醫生做痔瘡手術同照腸鏡收費應該比女醫生平,因為男醫生唔需要入院,而女醫生就一定要入院做 !
我都喺偏向女醫生,感覺會方便些 ! 果晚同老公一齊出去,8點幾去到等,真喺同網上留言板所講一樣,要等幾個鐘架 !! 午夜12點先見到醫生,入到去同醫生講我嘅情況,然後叫我上床俾佢睇下之後會用手探肛,佢一睇就話我痔瘡好嚴重,已經凸晒出嚟,一探就話我肛有裂,解釋有內痔都有可能令到痾出嚟嘅便便變幼架,還問我家族有沒有人有過癌症病,我話我爸爸是癌症帶走的。。。。
我問醫生如果照腸鏡同痔瘡一齊做,大約幾錢 ? 因為我沒有買保險的。痔瘡妳會用痔瘡槍還是做割的手術 ? 醫生問我仲會唔會生小朋友 ? 我話個女都成年了!唔會再生小朋友 ! 醫生話佢只做割痔瘡嘅手術,唔會用痔瘡槍。要照腸鏡先,要知道條腸有無嘢,有息肉會跟手割埋,如果有其他嘅,就唔會同妳做痔瘡手術。要入院住兩晚費用大約$26000 ! 無買保險會喺診所開定啲藥到時拎埋啲藥入院,慳少少 !
妳們需要返去考慮嗎?不用心急,考慮清楚再打電話返嚟約就可以。由於價錢都是我心中數目,所以我即刻決定,問醫生最快幾時入院做手術 ? 醫生回覆話聽日入院後日可以做 ! 我話 好 !!!
待續

大宅

醫生信寫晚上9時入院,可以喺屋企食埋晚飯先。但喺我知道要飲瀉水,聽人講飲瀉水好辛苦,好難頂 ! 想早啲飲完瀉水瀉清啲便便 ! 我下午5點左右食完碗瘦肉粥就入院,換好晒衫冇耐,亞姐就舉壺瀉水入嚟!! 吩咐我要兩個鐘頭內飲晒喎 ! 望住個鐘家7點,即喺9點要飲晒2L水。傳說中嘅瀉水

大宅

㩒錯制添 !
傳說中嘅瀉水,突然感覺到啲病房內院友嘅眼神,焦點喺我壺瀉水呀! 唉…我終於出手喇,倒落隻杯一飲而盡。又唔覺飲喎,我覺得ok喎,跟住再隊多杯抖一陣再飲 ! 大約7點25分開始肚痛,跟住去洗手間放。。。放完出嚟又隊過,前前後後我只放咗4次午夜12點後就停 ! 跟住瞓覺 !!
我飲完2L瀉水,我還要飲多1L水,唔知點解飲完瀉水反而覺得仲口渴 !
清晨6點左右,護士嚟問我冇再肚痛 喇 ? 我話冇喇。護士話冇辦法要同妳放一次大便呀!我要睇過妳瀉出嚟啲便便先得呀!要瀉得夠清,照腸鏡先照等清楚架。唉…
跟住姑娘同我放便便,姑娘睇過合格先得,放唔清再拮多支放 便便!!! 好彩我合格咋 !!
等到9點見麻醉科醫生,照腸醫生,再見埋割痔瘡醫生,就推咗我入手術室等(有時間再形容下個手術室,好似返咗6,70年代咁),醫生幫我全身麻醉照腸,照完再做半身麻醉割痔瘡 ! 唔知幾耐有人拍醒我同我講,醫生家同妳做痔瘡手術,我第一眼就見到麻醉科醫生,即刻問佢我條腸冇嘢嗎照得清楚嗎?醫生答我照等好清楚同冇嘢呀!有嘢唔會同妳做手術架 !! 放心喇 !! 聽完後我安落晒 !!
醫生好快同我做完痔瘡手術,一點不覺痛,可能有麻醉藥影響。由推入手術室到推返出嚟病房差不多兩個半小時,返病房休息了兩小時就食午餐,我怕痛諗住問姑娘,我帶咗藥入院幾時開始食藥 ? 姑娘話等陣問下醫生先,我以為醫生做完手術會嚟見見我,點知個醫生忙到無晒影 返咗診所 ! 要姑娘打電話追問醫生先有藥食咋 !! 果晚傷口都冇咩特別痛,喺有些血水流出,姑娘給我冰粒止血,起初我覺得奇怪,用冰粒止血 ?? 俾到嚟唔通唔試咩,真喺大大話話敷咗2,30粒冰,血水又真喺少咗好多,第二朝醫生巡房檢查,再檢查過傷口,話同我聯咗針,啲痔瘡割清,條腸冇事,5年內都唔洗照腸 ! 啲藥返去繼續食。出得院喇 ! 坦白講,我做完手術只喺食咗兩次止痛藥就出院,出院後傷口真喺唔喺好痛,只喺感覺唔自然,仲有少少血水繼續流出 ! 而出院第二日已經有大便,唔難去 ! 返去醫生診所覆診,只喺話我條線未容得晒,傷口埋得好好 !冇咩唔洗再返嚟 !!
做完手術至今已經差不多兩個月了,天天都有便便,我宜家啲便便喺粗條,以前真喺幼過手指尾架 ! 肛門平滑咗 ! 以後再不用受痔瘡折磨 ! !
祝大家日日便便暢順 !!!

huisum  可否pm醫生,thx  發表於 14-8-15 01:41

大宅

男爵府

回覆:VIC-E-E 的帖子

想問問照腸幾$?可pm我醫生詳細資料嗎?thanks

男爵府

thanks for sharing! can you pm me the doctor's information?

別墅

謝謝分享, 也替你高興能解決呢個煩腦。

你所說的是否旺角的鄺醫生?
我 book 了明晚睇鄺醫生, 跟你相似, 又係叫我十時前到, 真的有點緊張。

複式洋房

回覆:VIC-E-E 的帖子

可晤可以pm醫生資料比我呀!

禁止訪問

大宅

我19號照 係聖保祿,而家都有D怕怕!

大宅

回覆:mickeychanchan 的帖子

醫生話做痔瘡手術要$16000,連埋照腸就$26000。我諗照腸約$10000左右 !照腸應該唔洗住兩日院架。

大宅

引用:謝謝分享,+也替你高興能解決呢個煩腦。你所

原帖由 Little-B 於 14-05-09 發表
謝謝分享, 也替你高興能解決呢個煩腦。

你所說的是否旺角的鄺醫生?
是呀!不用緊張的,鄺醫生雖然年紀大,但我覺得佢真喺好有經驗 架 ! 去到診所要有準備,真喺閒閒地等幾個鐘架 !

大宅

引用:我星期二照,都有D驚呀....你邊間HOSPITAL呀

原帖由 萬榮太太 於 14-05-09 發表
我星期二照,都有D驚呀....你邊間HOSPITAL呀?
隊友,我曾經都好似妳咁好鬼驚架 ! 我喺怕割完痔瘡果種痛 ! 反而知道照腸是全身麻醉我真喺唔驚,上網睇過其他人留言,大多數都喺怕飲瀉水啫,但喺我唔覺得難飲 喎 !飲完瀉水後開始有反應個肚好痛,跟住去第一,二次廁所瀉就真喺…痾到腳仔軟,唯有同自己講要痾清,一定要痾清,如果俾成兩萬幾入院照腸都照唔清,會好蝕架 ,我唔會咁笨 !!
加油 !!

大宅

引用:我19號照+係聖保祿,而家都有D怕怕!

原帖由 Issac媽 於 14-05-09 發表
我19號照 係聖保祿,而家都有D怕怕!
不用怕,全身麻醉照好似恰著左咁,醒反已經照完 !!

大宅

位pm過我的jm,我不便個個回覆! 請原諒 !!
兩個醫生,女的是我幾年前已鎖定目標之的鄺x玲醫生 ! 但睇佢真喺要有耐性,同埋佢真喺好忙,佢叫我拎埋啲藥入院,但做完手術又冇同姑娘講底,姑娘又唔敢俾我食,好在做完手術後個傷口唔係好痛咋 ! 唔係就慘……
同我割痔瘡,真心覺得佢手勢真喺好好 ! 可以我好彩,割完真喺行得坐得同去便便後唔痛,覆診見到醫生時我都有讚佢 !
另一位醫生是朱健x醫生,可以喺佢嘅醫療中心照腸鏡,所以我估計費用應該平些,我睇過網上嘅留言,口碑很好 !

別墅

回覆 VIC-E-E 的帖子

昨晚我看過鄺醫生了, 對她感覺良好, 不過真係等好耐, 我差不多九點到, 等到十一點半才見到醫生, 姑娘話醫生六點幾返到, 先開始睇預約了三點半的病人, 所以要等咁耐。

她說我的瘡瘡是第三期, 問我會唔會考慮照腸鏡, 基本上她對我說的, 跟你之前所寫的差不多, 如果照完腸之後條腸無問題, 你可以選擇割唔割瘡瘡, 因為我未去到好嚴重, 我出血係因為瘡瘡發大了, 去便便時受壓迫所以出血, 叫我自己選擇, 但是, 做完手術不能上班最少一個星期, 最好休息兩個星期, 她解釋, 這是因為你要每隔兩個小時洗一次傷口, 如果上班是很難做到洗傷口, 這個是最令我頭痛, 怎樣跟公司請 10 天假期呢~~~

我想輕輕問吓, 你做完手術之後是否可以正常活動?

大宅

回覆:Little-B 的帖子

坦白說,有買保險嘅如果真喺入院照腸就不如順便做埋痔瘡,一了百了!
如果單單只是痔瘡問題,又唔喺好嚴重,唔喺成日發作,自己又頂得緊嘅可以考慮唔理,等下 !
照腸--電視宣傳,年過50就要定期照。家族成員如有人患上過大腸癌,都要注意 ! 自己留意下每日大便,有沒有突然變幼,感覺去唔清,大便習慣改變…
痔瘡--生痔瘡應該唔會死呱 !! 但喺一發起嚟就真喺有痛不欲生 感覺 ! 凸出嘅痔瘡唔會突然消失,唔會自己好返 ,會令人坐立不安,一痛起嚟就想\"佢\"即刻消失 !!!!
而我記得喺星期五入院,星期六做手術,星期日出院 ! 做完手術約4,5個鐘頭後,我已經偷偷落床去小便(姑娘喺唔俾落床架,一定要夠12個鐘先,不過我真喺用唔到便盤小便,唯有偷偷去 ! ) 除了行得慢啲同有些唔自然,基本上我同平時一樣 !
出院後,我第二日已經落街買嘢,湊仔放學,同平時一樣 !
傷口處理----頭幾日傷口還有血水滲出的,有用衛生巾,每次大便後都用和暖清水沖洗,用消毒綿布印乾,再搽醫生開嘅藥膏。
食多點蔬果,飲多啲水讓大便容易去 !
覆診見醫生時,醫生話傷口好好,只係條線未溶得晒,一切正常 !! 唔洗食藥唔洗覆診。

大宅

仲有……割完幾粒痔瘡出嚟一定俾番本人 …
我果幾粒痔瘡,唔喺用粒花生形容到,喺用合桃肉嚟形容

別墅

回覆 VIC-E-E 的帖子

Vic-E-E, 我 book 咗下 22/5 入院, 23/5 照腸鏡, 如果條腸無問題就做埋痔瘡, 希望一切順利啦。

我未去過寶血醫院, 你話好似去咗 6、70年代咁, 我想了解多些這間醫院, 可以告訴我多點嗎? 那裡的衛生如何? 姑娘態度好嗎?

真的不好意思, 咁多野問~

首頁
12345...11

尾頁

跳至