婦女醫護

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:分享~割痔瘡,肛裂同照腸鏡

大宅

回覆:Little-B 的帖子

環境同設備,我覺得喺無咁先進啫,但都可以嘅 ! 手術室內中間有盞大燈,大燈內有7個定8個燈頭,總之好大盞喇 ,一睇盞燈我估應該有三,四十歷史掛……再睇下周圍環境感覺真喺好似返咗去6,70年代咁 架 ! 當時腦海中都有一刻閃過問自己,有沒有選擇錯誤呢 ?! 好在之前都上網睇過好多資料同評語,消化過,所以都有晒心理準備 ! 人都在手術床上還有得\say no\咩 ! 只要條腸冇事,割埋痔瘡唔洗煩,一切家順利,呢啲喺好閒咋 !!咁嚟安慰自己喔!

不用擔心,妳也一切會順利的 !

別墅

回覆:VIC-E-E 的帖子

我上月在浸會做完傳統割,今次已係第三次,而家做完已一個月,傷口仲痛,去便便仍然滴血,傷口不斷有滲血,唔係好多,每星期覆診醫生只係話傷口好大,要時間埋口,已經一個月,點解仲係咁,好唔開心!

大宅

回覆:Cmjelly 的帖子

做傳統切割傷口要小心護理,試下每次大便前用凡士林,載醫生手套,用手指搽點凡士林入肛門附近先去便便。
記住每次便便完要即刻沖洗同印乾 !如果還有滲血水(少量唔多)最好用消毒沙布敷,唔好衛生巾,沙布會透氣些 !
醫生有沒有給藥膏搽傷口 ? 有時搽完藥膏後唔好即刻將褲(我指底面褲)套上,試下打側瞓喺床(讓傷口自然風乾,唔洗成日up住)怕唔衛生嘅可以在床墊上一張膠枱布,或者去萬o買包床墊。
話晒都係做手術,煲番多啲花膠湯飲,每日要食多點蔬果同飲多啲水,便便先會容易去 !
祝妳快點康復 !

大宅

引用:我上月在浸會做完傳統割,今次已係第三次,

原帖由 Cmjelly 於 14-05-19 發表
我上月在浸會做完傳統割,今次已係第三次,而家做完已一個月,傷口仲痛,去便便仍然滴血,傷口不斷有滲血, ...
醫生有無比藥水浸pat ,去完大要浸,平時勤力D浸,會快D好返。

別墅

回覆:VIC-E-E 的帖子

謝謝你提議!便便都少少硬,所以傷口難埋,紫藥水一日兩次,每次兩分鐘,是否太少?今日肚痾兩次,傷口重重地添,好可憐!希望快d好返,成個月了!

大宅

回覆:Cmjelly 的帖子

如果便便難去,下次覆診時試下問醫生拎啲軟大便藥看門口。而我個醫生只是開咗支藥膏給我早,午,晚搽傷口,沒浸過藥水的。
便便總要經過傷口的,只要每次便便唔硬唔難去,唔太"\刺激\"個傷口,傷口還有很多時間復原的。不用心急, 不要給自己壓力,要順其自然咁去便便呀!
妳試下大便前搽點凡士林,看看有沒有幫助。
想問下妳今次割咗幾多粒痔瘡 ? 有沒有內痔 ?
照鏡時肛門平滑晒未 ? 還有腫嗎?

大宅

引用:謝謝你提議!便便都少少硬,所以傷口難埋,

原帖由 Cmjelly 於 14-05-19 發表
謝謝你提議!便便都少少硬,所以傷口難埋,紫藥水一日兩次,每次兩分鐘,是否太少?今日肚痾兩次,傷口重重 ...
兩分鐘太少,浸10分鐘以上,我六年前在診所紥痔,一個星期都有血,我就去急証室,佢收我入院,住院時叫我勤力浸,跟住返屋企都要浸,先止倒血。還有喝纖维粉,令大便变軟,祝早日康復!

男爵府

樓主 我地呢區都幾快,由睇街証起計,一年內已可做痔瘡手術了.

我有痔瘡都20年了,時好時壞,第一次BOOK 左政府做手術時,都係要照腸鏡,跟住做痔瘡手術,因怕照腸鏡,冇去到,

舊年痔瘡好痛,年尾又去再排過,今日岩岩做左,

係政府做不需入院可即日走,照鏡前一天晚上在家飲3公升潟水,第二天早上6點又飲一公升,跟住去醫院, 我入去手術室,半小時左右已出來了,姑娘幫我打鎮定劑,我係全清醒既,肚有D痛,但可以接受,痔瘡醫生幫我紥左,休息一小時後,就回家了.

男爵府

H00207 發表於 14-5-19 21:55
兩分鐘太少,浸10分鐘以上,我六年前在診所紥痔,一個星期都有血,我就去急証室,佢收我入院,住院時叫我勤 ...

你又係做紥痔? 我係政府見到個個都係做紥痔,唔知有咩分別,上網睇過話輕既先可以做紥痔,嚴重既就要割,

唔知我有冇理解錯.

大宅

引用:Quote:H00207 發表於 14-5-19 21:55 兩分鐘

原帖由 樂樂 於 14-05-20 發表
係呀,你痛吾痛呀?要休息多少天?係邊區排得咁快嘅?

男爵府

H00207 發表於 14-5-20 21:30
係呀,你痛吾痛呀?要休息多少天?係邊區排得咁快嘅?
有D痛呀, 想去大便咁囉,我聽你咁講,想去買D纖维粉來食下先.你覺得有冇幫助?
平時我有食好多菜架.

我係大埔那打素做.

大宅

回覆:分享~割痔瘡,肛裂同照腸鏡

可以令大便变軟,容易去無甘痛。

男爵府

H00207 發表於 14-5-20 23:11
可以令大便变軟,容易去無甘痛。
你係萬X 買? 成2百幾一樽 ?

男爵府

你政府做完,冇野搽,冇野浸架. 姑娘話唔使理佢,如果有出血有需要就去急診室.

係私家照要飲3公升,政府要飲4公升,同一樣藥水,都唔知點解.

大宅

回覆:樂樂 的帖子

萬寧1xx,我在診所做。做得吾好,所以有血。政府應该好D。

別墅

回覆 VIC-E-E 的帖子

謝謝你嘅資訊 Vic-E-E。

我打算明天晚飯後才入院, 希望一切順利。

大宅

引用:想問問照腸幾$?可pm我醫生詳細資料嗎?th

原帖由 mickeychanchan 於 14-05-08 發表
想問問照腸幾$?可pm我醫生詳細資料嗎?thanks
我都想問照腸幾$,可以pm醫生資料給我嗎?謝謝

大宅

回覆:樂樂 的帖子

妳真好彩,我今年2月去排政府,要等到2016年5月先有期睇,足足要等兩年 ! 我又冇買保險,又怕條腸有問題,唉……

大宅

回覆:Little-B 的帖子

記住明日要食得清淡些,帶定生果入院,做完手術午餐後可以食個生果,可幫助第二日排便,如果血壓冇問題買個火龍果食,食完好暢通 架! 如果血壓偏低就唔好食火龍果,或許食個橙 ! 街市有\"潺\" 菜就買些來滾瘦肉湯,食埋滾完湯嘅\"潺\"菜有助排便的 。
隊友,照完條腸冇事,跟手做埋痔瘡,就一了百了!不用擔心的,做完手術精神些就上來報平安 !
有問題,這裡會有好多jm解答同支持 !
祝順順利利 !

首頁
12345...11

尾頁

跳至