醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

媽媽 , 腸癌 已經切除有問題嘅部份 .
現正做緊化療 , 請問可以食雲芝嗎 ?

請大家幫忙俾啲意見.

禁止訪問

別墅

回覆:化療期間可以食雲芝嗎

化療前食,化療期間停食,之後keep食及界口,真係好有效。

男爵府

畀面勳章

回覆:化療期間可以食雲芝嗎??

咁手術後幾時先開始食?

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

引用:媽媽 , 腸癌 已經切除有問題嘅部份 . 現正

原帖由 EstellaWong 於 14-05-09 發表
媽媽 , 腸癌 已經切除有問題嘅部份 .
現正做緊化療 , 請問可以食雲芝嗎 ?
化療期間唔好食住,我媽都係腸,手術切除後都要化療,要吊針+口服藥,共8個療程。

妳媽的療程是否一樣?

大宅

回覆 BHT 的帖子

我媽媽係

1) 電療 + 化療
2) 切除手術
3) 化療

那麼 , 請問你媽媽化療 期間係 食啲乜嘢 ?

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

EstellaWong 發表於 14-5-15 09:41
回覆 BHT 的帖子

我媽媽係

媽會介 雞, 鴨, 鵝, 蝦, 蟹, 牛.... 總之係中國人認為熱毒的食物,
煲吓海蔘, 花膠湯.....

另外每次化療前都要抽血, 驗血小板, 如不及格, 就要 等一星期, 再驗, 及格才可以療程, 我媽都試過5及格, 中途要減藥推遲完成時間......

藥物方面, 要入院吊針 (Oxaliplatin ) 3星期一次, 共8針, 每次約2.5 hrs,
副作用: 會手痺和凍, 不能掂凍水, 連洗手都要用暖水, 媽話掂比較凍的水會好痛

在家同期要口服藥物 (Xeloda) 連服2星期, 再停一星期, 療程共8次
副作用: 皮膚有紅疹, 好乾, 好痕

其他副作用:口腔易爛, 刷牙輕力點, 勤用鹽水漱口, 有輕微脫髲....

子爵府

引用:Quote:EstellaWong+發表於+14-5-15+09:41+

原帖由 BHT 於 14-05-16 發表
媽會介 雞, 鴨, 鵝, 蝦, 蟹, 牛.... 總之係中國人認為熱毒的食物,
煲吓海蔘, 花膠湯.....
我媽情況跟你媽一樣,療程跟薬也一樣,下星期開始做,請問有什麼要注意?化療其間辛苦嗎?

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

gor_c_nine 發表於 14-7-17 20:56
我媽情況跟你媽一樣,療程跟薬也一樣,下星期開始做,請問有什麼要注意?化療其間辛苦嗎?

...
首先, 百友唔好驚呢個病, 要有好的心理質素
注意化療期間身體會轉弱, 出入E院人多地方要帶 mask, 化療期間我爸和媽會分房瞓, 因為我老豆衛生意識唔高, 比如紙巾抺了鼻涕, 佢就求其放係床頭, 唔即時沖左佢.... 這樣有機會散播病毒, 因為我地正常人感染就係傷風咳, 在阿媽來講就有機會 變成肺炎...... 屋企一定要保持清潔, 全家人都要配合

化療副作用都: 無胃口, 噁心(我媽打完針第2,3日會有) 手指, 腳指痺, 皮膚好乾, 少許脫髪

我媽係東區治療, 百友係邊區做? e院的癌症病人資源中心, 有好多食療書扲, 教人食療方法, 去開見E生, 可以拎返本

另外, 化療期闁可以申請傷殘津貼, 到時問e生, 不用審查入息

子爵府

引用:Quote:gor_c_nine+發表於+14-7-17+20:56+我

原帖由 BHT 於 14-07-17 發表
首先, 百友唔好驚呢個病, 要有好的心理質素
注意化療期間身體會轉弱, 出入E院人多地方要帶 mask, 化療期間 ...
首先多謝你咁詳細解答我你媽媽做完化療了嗎?身體狀況如何?希望伯友早日康復!我媽在屯門做,切除腫瘤驗了是三期,去資源中心只取過奶粉試飲,但上次去到已5點半,姑娘也好好耐性講解如何攝取營養,冇話趕收工,不過我地都唔好意思阻人,都冇再問其他了,傷殘津貼要點申請?去邊度搞?

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 BHT 於 14-07-17 發表首先,

原帖由 gor_c_nine 於 14-07-18 發表
首先多謝你咁詳細解答我你媽媽做完化療了嗎?身體狀況如何?希望伯友早日康復!我媽在屯門做,切除腫瘤 ...
我媽今年1月尾馬馬虎虎完成了療程,上個月照了 pet scan, 報告好靚

我形容為馬馬虎虎完成,係因為吊第5針時,媽突然背部和下身私人部位好痕,佢話似比蟻咬一樣.... 姑娘即時停藥,等見e生。e生話都有病人有這個情況,通常第4,5,6針會出現這種副作用。e生唔建議再勉強吊埋餘下的2針。。博唔過。。

子爵府

BHT 發表於 14-7-18 10:04
我媽今年1月尾馬馬虎虎完成了療程,上個月照了 pet scan, 報告好靚

我形容為馬馬虎虎完成,係因 ...
恭喜你媽媽康復了

PET SCAN 是出去私家照定公立照? 原來有呢D情況要停藥呀, 好彩你講我知, 如果唔係我怕我媽死頂唔出聲, 到時就麻煩了.傷殘津貼係搵醫生搞定去癌症資源中心申請的? 唔好意思, 太多問題

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 BHT 於 14-07-17 發表首先,

首先多謝你咁詳細解答我你媽媽做完化療了嗎?身體狀況如何?希望伯友早日康復!我媽在屯門做,切除腫瘤 ...
再打埋我媽的經歷

口服藥都有減量,因為試過連續2次驗血指數唔及格,無得吊針,e生認為藥物影響,因此減了口服藥份量。。指數到100先打得針,媽試過得5x。。

百友足65歲未?如果未足,可以覆診見e生時叫e生簽個大名,跟住姑娘會教妳架。。每個月有14xx, 一拎就一年。有物業刀得,不用審查。

如果足65,又攞緊生果金就無啦,只可拎是但一種。。

我媽都有飲奶粉,當係營養保充品

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

引用:Quote:BHT 發表於 14-7-18 10:04 我媽今年1

恭喜你媽媽康復了

PET SCAN 是出去私家照定公立照? 原來有呢D情況要停藥呀, 好彩你講我知, 如果 ...
Pet scan 係東區照,不是免費,要$10000~

如果療程期間有任何不適,記住要同e生講,好似吊針這種藥,e生話副作用會係中,後期才出現,嚴重者會呼吸唔到 不能勉強。。

申請津貼都有小插曲,話說係有其他院友講,先知有此津貼申請。。媽係療程中期才知,覆診順便問e生,但e生就話個報告顯示腸腫瘤已完全切除,無事啦,況且療程已到了第4次,就算拎都只係拎到2,3個月,唔建議我媽申請。。 我媽有小小奇怪,明明其他人講一拎就一年。。算啦,佢費事再追問e生。。

到了3星期後覆診,媽又再問e生可否申請 (另一位e生) 今次就得啦,個e生好快就應承左。。
所以可能要問多個人。。

子爵府

BHT 發表於 14-7-18 10:42
再打埋我媽的經歷

口服藥都有減量,因為試過連續2次驗血指數唔及格,無得吊針,e生認為藥物影響,因此減了 ...
其實化療期間算不算辛苦? 你媽媽有沒有瘦很多? 奶粉及蛋白粉都買了, 現開始食, 每天燉花膠湯打好個底先.我媽想試雲芝, 但醫生不建議.

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

引用:Quote:BHT 發表於 14-7-18 10:42 再打埋我

其實化療期間算不算辛苦? 你媽媽有沒有瘦很多? 奶粉及蛋白粉都買了, 現開始食, 每天燉花膠湯打好個底先.我 ...
做乜食晒我d字

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

引用:Quote:BHT 發表於 14-7-18 10:42 再打埋我

其實化療期間算不算辛苦? 你媽媽有沒有瘦很多? 奶粉及蛋白粉都買了, 現開始食, 每天燉花膠湯打好個底先.我 ...
在我媽來講,吊針後一星期會辛苦小小,胃口唔好,手,腳痺。。但我媽都好積極

我媽就無乜點瘦只係2,3磅上落

伯友想試雲芝?証明佢都好積極,正能量充足

食緊西藥期間,不能食中藥,我有買雲芝,媽係完成晒8次療程後過了3個月先食雲芝。。

忘了提妳,要買個暖包,比百友吊針時用,舒緩手痺。。姑娘都可能有提妳地。。

口服化療藥服2個星期,跟住停藥一星期,停藥果一個星期,就係放假時候,好好享受,出街走走,或者食個豐富午餐,晚餐,總之保持心境開朗

子爵府

BHT 發表於 14-7-18 14:34
在我媽來講,吊針後一星期會辛苦小小,胃口唔好,手,腳痺。。但我媽都好積極

我媽就無乜點瘦只係2,3磅上 ...
雲芝你買藥材個D定雲芝丸?暖包係入水個D?定細細包搖2搖發熱個D?呢樣姑娘冇教呀我媽本來幫我揍2個細的, 依家返左屋企, 時間多左就自然胡思亂想, 最主要佢都係怕化療過程辛苦囉.

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

引用:Quote:BHT 發表於 14-7-18 14:34 在我媽來

雲芝你買藥材個D定雲芝丸?暖包係入水個D?定細細包搖2搖發熱個D?呢樣姑娘冇教呀我媽本來幫我揍2個細的, 依家 ...
會有唔舒服架,鼓勵吓佢啦

媽係食雲芝丸,暖包係搖兩搖就發熱嗰種,即係12蚊店,沙沙有得買嗰種,我媽同樣係舊年7月開始化療架,大熱天時,幾驚無得買暖包
唔使買大塊,驚太過熱佢唔知會桌傷皮膚。。因為手麻痺佢會無感覺。。
細塊裝就得啦,唔會過熱,安全d

子爵府

引用:Quote:原帖由+gor_c_nine+於+14-07-18+發表

原帖由 BHT 於 14-07-18 發表
會有唔舒服架,鼓勵吓佢啦

媽係食雲芝丸,暖包係搖兩搖就發熱嗰種,即係12蚊店,沙沙有得買嗰種 ...
多謝你!你好好人,解答我咁多問題

首頁

尾頁

跳至