基督家庭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

最近全城得鬧得熱烘烘的話題:同性婚姻合法化。身為基督徒嘅我,有好大感觸,如果連香港呢個帶有傳統社會觀念嘅地方都解禁了,後果真係不堪設想。我睇左美國那條短片,基督徒不斷被迫害,到時候,香港嘅基督徒相信亦受到相同遭遇,諗起都覺得好恐怖。

男爵府

2018復活節勳章

侯爵府

回覆:同性戀婚姻

同性戀會點樣逼害人?

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:同性戀會點樣逼害人

原帖由 lovececing 於 14-05-10 發表
同性戀會點樣逼害人?
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=d7QfedKzZxQ

水晶宮

務要謹守,警醒。因為你們的仇敵魔鬼,如同吼叫的獅子,遍地遊行,尋找可吞吃的人。
你們要用堅固的信心抵擋他,因為知道你們在世上的眾弟兄也是經歷這樣的苦難。

彼得前書八:8,9

少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

現今社會的價值觀,是"沒有直接影響別人便可行",並非"上帝是否厭惡",所以世界只會打著包容的旗幟而越來越敗壞。

ChristieMing    發表於 14-5-13 11:32

大宅

乜野爭取平等,根本就係鼓吹同性戀!

別墅

成日以"自由"作旗號, 其實已經被濫用了. 點可能唔影響人, 成個社會都受影響啦. 下一代都唔知識唔識分男女, 佢覺得自己係女, 唔通就可以入女廁?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

就係咩都講自由, 又冇道德去規範, 世界只會越來越淪陷, 而家呢個世代越來越多魔鬼, 不斷去挑戰教徒, 竟然有教徒認為同性戀係冇問題, 我覺得好恐怖!!

別墅

話基督教徒俾人迫害好恐怖,所以你地就先發制人,而家成日見到d一夫一妻橫額,呢d先係好恐怖,人地個基因係甘尊重下好無?換個角度,我係女鐘意男,但大部份人都係同性戀,所以我唔可以同男人一齊,甘係咪代表我一定要一齊同性戀?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Lkhfrankie 發表於 14-5-14 22:00
話基督教徒俾人迫害好恐怖,所以你地就先發制人,而家成日見到d一夫一妻橫額,呢d先係好恐怖,人地個基因係 ...

其實大家觀點與角度不同, 冇得拗o架! 在於你o既立場, 你o既價值觀係咁諗, 我不會評論, 但在於我o既觀點, 我o既道德標準如何, 你係咪都應該要尊重呢? 我地只係想保護大自然o既法則, 既然人類係要一男一女先可以有下一代, 一定有佢o既意思, 係你地想破壞, 我地先出來去保護而已。

我一向好尊重別人o既性取向, 我唔會批評唔會理, 但如果因立法而令我o既子女受影響, 我o既宗教受影響, 我就會抗爭。

最後, 我唔會再回覆你o既留言, 爭論沒有意思, 我只做我認為「對」的事!

audrey_tse  絶對認同  發表於 14-8-8 23:41

侯爵府

回覆 ChristieMing 的帖子

同意不要爭論, 更不要意氣用事的辯論
明白的人, 自會明白基督徒也愛同性戀者, 跟愛家人, 朋友一樣
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 ChristieMing 的帖子

絕對認同你的言論! 如果剝削我同我孩子既自由我一定抗爭到底

子爵府

認同,
佢地既point就乜都以『自由』行先...
如果我連拒絕子女接受呢啲『咁特別的教育』的自由都被剝削.
咁我的自由, 又有何人尊重.

好記得在教會聽過一段說話:
去做任何想做的事情, 是放縱.
可以唔去做意願上唔想做的事情才是真自由.

halflower  濫用自由和人權  發表於 14-5-30 19:44

大宅

以自由為中心的人很難明白反對同性婚姻的想法,好像基督徒拒絕賭博,同樣是自由又合法。
只是,基督徒希望世界更合乎上帝的心意,所以會比其他人對道德有更高要求。

vertioDaddy  Amen!  發表於 14-6-28 21:58

男爵府

2018復活節勳章

回覆 anntx3 的帖子

Agreed!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:話基督教徒俾人迫害好恐怖,所以你地就先發

原帖由 Lkhfrankie 於 14-05-14 發表
話基督教徒俾人迫害好恐怖,所以你地就先發制人,而家成日見到d一夫一妻橫額,呢d先係好恐怖,人地個基因係 ...
但是合法婚姻之後就是合法領養兒童,變相令一個小朋友接受甚至享受同性父母的樂趣,這就超越了兩個人之間的事。

雖然人有用筷子通屎渠的權利,但無理由教小朋友用筷子夾屎放入口。

公爵府

其實不反對同性婚姻的家長, 大家真的接受到, 將來仔女的教育, 課堂課本都認同一個家庭可以1父1母、2父或2母的教導嗎......?

我自問接受不到, 亦只會認同1夫1妻制, 為何強迫我的孩子接受這樣的教導?!

monkeydiary  我父母離婚再結婚,我都唔會叫我媽媽的新丈夫做爸爸,我只會叫佢做叔叔,會咁做就係因為我有一夫一妻的道德觀做基礎  發表於 14-5-16 00:05
aliensss2008  咁呢家社會,離完婚又再婚,一父,兩母,二母一父,兩父兩母都有,難道唔俾人離婚?
自己不敢說同性戀如何如何,我亦有同性戀的朋友,我不清楚基督徒會如何待他們,但我自己不會反對   發表於 14-5-15 23:52

大宅

"雖然人有用筷子通屎渠的權利,但無理由教小朋友用筷子夾屎放入口。 "

此話何解?

珍珠宮

回覆:PWIP 的帖子

想問一下,同性戀如個損害你同孩子的自由?

首頁

尾頁

跳至