論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

奶奶個工人放假,比原來要返來的日期,已過了三日,都未出現。Agent又揾不到佢。咁應該點做?放假前,
出了四月的糧給她。各位,請幫忙。謝謝。

男爵府

是印尼工人

大宅

回覆:pigpigapple 的帖子

為乜出四個月糧比佢,重放假甘笨,那個吾走呀。我雇主也吾会出四個月比我放大假。太易信工人,莫非佢之前好幫得手。

子爵府

引用:為乜出四個月糧比佢,重放假甘笨,那個吾走

原帖由 stephen07leung 於 14-05-13 發表
為乜出四個月糧比佢,重放假甘笨,那個吾走呀。我雇主也吾会出四個月比我放大假。太易信工人,莫非佢之前好 ...
應該是指四月份的工資,不是四個月吧。試也whatsapp下佢睇下搵唔搵到,但如果agent都搵唔到,可能真係會唔返來。

朋友都試過,雙職父母,工人湊兩歲小朋友,做得唔錯的,但最後也是一去不回,要請過第二個。

男爵府

係出了4月份的糧。其實佢都算OK嘅。又要揾過第二個了。在HK完約的唔知好唔好

男爵府

回覆:pigpigapple 的帖子

快d報入境處,等佢哋知道个印自己break 咗contract.

男爵府

回覆:anju 的帖子

仲要叫入境處black list 佢。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

做咗幾耐? 係咪2年約滿續約放假? 定半途要走?

大宅

回覆:Potato001 的帖子

隐陣計,要去勞工處一次,先備案,must say 當佢resign 左,冇一個月通知你,不要say,你炒佢,要仅比一個月比佢。你之前有個走老工人,勞工處D staff 缇我如此洛囗供,最後此record 会refer 比入境處,而入境處的fax 要寫清楚佢走左老,因為如你申請下一個工人可以快D加。當然個走老工人,好大機 会被 black list 左。

我個工人走左老,幾個月後,勞工虑,會來信問工人還番代通知金比我未。即係個走老工人,再想找新工,大家都知我點復勞工處la

大宅

回覆:stephen07leung 的帖子

請問佢之後有無俾返代通知金你呀

大宅

回覆:cheunglai 的帖子

更俘冇

大宅

引用:更俘冇

原帖由 stephen07leung 於 14-05-14 發表
更俘冇
更係冇,但前後問左兩次,格個幾月,最後吾知,reject 佢,定批佢,定申請放棄左。

首頁

尾頁

跳至