自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呻下先,話說我同c6住,6299就同姑仔住,最近我就生得少上去揾6299,姑仔打俾我,話6299又招乎佢啲蝗蟲鄉里,搞到一屋蝗蟲物資,仲下下要食埋晚飯先走!到10點幾先一次過搬走啲野,姑仔出聲話6299,6299覺得無問題,姑仔好無助,問我點掃蝗。。。。我覺得姑仔好慘,又唔知點幫佢,呻完

SiuBBee    發表於 14-5-15 11:33

侯爵府

引用:呻下先,話說我同c6住,6299就同姑仔住,最

原帖由 yiu_fire 於 14-05-14 發表
呻下先,話說我同c6住,6299就同姑仔住,最近我就生得少上去揾6299,姑仔打俾我,話6299又招乎佢啲蝗蟲鄉里 ...
間屋佢地既,佢地都覺得無問題,邊個可以覺得有問題者。

foggyao    發表於 14-5-14 19:22

珊瑚宮

畀面勳章

呻下先,話說我同c6住,6299就同姑仔住,最近我就生得少上去揾6299,姑仔打俾我,話6299又招乎佢啲蝗蟲鄉里 ...
唔好意思,妳唔同C6住咁同邊個住呢??

RAA  有好多夫婦結婚後還是分開住的   發表於 14-5-15 12:03
jolin1112    發表於 14-5-14 22:58
fatchu@home  係囉,我都想問  發表於 14-5-14 20:33
yiu_fire  Hahahha  發表於 14-5-14 20:16
milktealai  作死你  發表於 14-5-14 20:15

珊瑚宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+yiu_fire+於+14-05-14+發表呻

原帖由 岚月亮 於 14-05-14 發表
間屋佢地既,佢地都覺得無問題,邊個可以覺得有問題者。
同意,班親戚過來搞妳就話抗議啫,就算姑仔都唔可以出聲喎。

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆:6299成日邀請蝗蟲回家

老爺奶奶屋企,您無野可以做

子爵府

畀面勳章

你咩都唔好出聲,小心燒埋你度只可以話:深表同情

男爵府

咪係
你姑仔好無禮貌
果啲係自己父母的親朋
又唔係長住
點解啲人成日用有色眼鏡睇人?

男爵府

成日都話依家香港人無人情味,根本本土好多香港人自己就無人情味

伯爵府

間屋係你6299吧?你所講既蝗蟲應該係6299的親朋戚友,你姑仔咁唔鐘意,下次叫佢上你屋企避避囉

yiu_fire  Exactly,我都係咁講,嗰間係公屋來  發表於 14-5-14 20:23

複式洋房

睇完樓主個遭遇,我覺得沒咩好申
因為我戈遭遇比你慘得多多聲。而且是經歷十幾年之久。。。
內地親戚集體來港玩,我屋企變旅館~沒咩戈~一場親戚~。。。
最令人不滿的只有幾點:
①大冬天的,他們來得,我們就要準備好棉被給別人,所以只能自己出錢買!你沒可能厚面皮叫他們自備= =,他們走後,又要洗乾淨找地方擺放(屋企甘細,幾張大棉胎好鬼礙地方)。再慢慢迎接他們下次的到來。。。
②內地親戚都系鄉下人(類似城中村),吃完滴剩飯剩粥,湯汁竟然直接倒入洗碗盤,搞到塞左,算啦!不知者不罪,告訴她以後不要這樣,她還說,我鄉下一向都系甘戈,點知你香港地甘麻煩。。。。。。。。。。。。。。。。救命呀。。。
③親戚好鬼吝嗇,認為香港物價高,唔想花錢,所以一日三餐全部我屋企人比曬,連出街吃碗雲吞面都要我地出。。。
④有次陪他們去買生活用品回內地用,洗頭水沐浴露等,阿姨竟然狂砍價!藥房員工都覺得好無奈,明明價錢已經好公道,不可能再減,但阿姨又話:“人地有間藥房,我買藥油都送贈品啦,你地連贈品都沒,減價好應該呀!而且我幫襯你買甘多!!!”(注:送贈品果間店系專招呼內地人,你地明噶啦= =)我經常在這間藥房買東西的,我突然覺得,以後唔敢來買了。。。

等等等等,類似的事多不勝數,我也不逐一道出。。。
內地親戚呀!

焦糖媽  你真係好孝順!!!  發表於 14-5-15 13:48
cnynicole  好慘...  發表於 14-5-15 13:25
wong_cat  簡直貼錢買難受  發表於 14-5-15 10:51
zoekayan  好慘  發表於 14-5-15 00:59
ivory0915     你真係好忍得下  發表於 14-5-14 20:45
yiu_fire  你都好忍得下  發表於 14-5-14 20:23

翡翠宮

姑仔只能搬走抗議,否則寄人籬下⋯⋯無得出聲⋯⋯

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

寶石宮

引用:睇完樓主個遭遇,我覺得沒咩好申因為我戈遭

原帖由 kakawin 於 14-05-14 發表
因為我戈遭遇比你慘得多多聲。而且是經歷十幾年之久。。。:igive ...
比死更難受

男爵府

引用:Quote:原帖由+岚月亮+於+14-05-14+發表間屋

原帖由 小可愛11 於 14-05-14 發表
同意,班親戚過來搞妳就話抗議啫,就算姑仔都唔可以出聲喎。
係,所以咪來呻下,姑仔都好慘

男爵府

引用:咪係你姑仔好無禮貌果啲係自己父母的親朋又

原帖由 晴朗家家 於 14-05-14 發表
咪係
你姑仔好無禮貌
果啲係自己父母的親朋
唔係,個屋企你公屋,當初6299同姑仔,c6一齊有名,先有得分配,嚴格來講姑仔係屋企一份子,有俾家用有幫手交租,唔係帶有色眼鏡睇6299的親友,只係佢地成日上去打擾姑仔生活,姑仔先會唔高興

子爵府

kakawin 發表於 14-5-14 20:12
因為我戈遭遇比你慘得多多聲。而且是經歷十幾年之久。。。:igive ...

你都係內地人,你應該幫手教育下佢地....

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

時運高聽吾到見吾到算啦,你就生,咪厚多士啦。。好好安胎啦

ivory0915    發表於 14-5-14 20:46

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

時運高聽吾到見吾到算啦,你就生,咪厚多士啦。。好好安胎啦

yiu_fire  Hahahhaa  發表於 14-5-14 20:31

水晶宮

hashtag影視迷勳章

間屋係佢地無計,最緊要唔好攪到你屋企…

yiu_fire  係呀,佢地成日話帶鄉里來探我架,痴線架,連c6都唔知係咩水,我一定拒絕  發表於 14-5-14 20:35

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

冇計喎, 我係99到住果陣, 佢都like招呼b6親朋黎住, 屋係佢既, 咁可以點

侯爵府

人地都有帶手信來啊,或者用來慰藉你6299思鄉之情

首頁

尾頁

跳至