烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

做粽係咪一定要用糯米?我見坊間賣的有溝其他米,但也用糯米做base,媽咪有糖尿,不能吃糯米,有jm試過其他配搭嗎?謝謝!

333s  西米.  發表於 14-5-24 23:23

子爵府

引用:做粽係咪一定要用糯米?我見坊間賣的有溝其

原帖由 monicakam 於 14-05-20 發表
做粽係咪一定要用糯米?我見坊間賣的有溝其他米,但也用糯米做base,媽咪有糖尿,不能吃糯米,有jm試過其他 ...
可以用:普通米,用圓身米黏的,

子爵府

引用:Quote:原帖由 monicakam 於 14-05-20 發表

原帖由 dobbybabie 於 14-05-20 發表
另可加燕麥,小麥,高粱米,薏米,洋薏米和綠豆,仲有一穜三角形的麥,(一時忘記叫么)

timtamgal  麥米?  發表於 14-5-25 17:58

別墅

可取代糯米就好好了,謝謝你的分享

大宅

引用:Quote:原帖由 monicakam 於 14-05-20 發表

原帖由 dobbybabie 於 14-05-20 發表
是否珍珠米?

子爵府

引用:Quote:原帖由 dobbybabie 於 14-05-20 發表

原帖由 Melodyxo 於 14-05-20 發表
是否珍珠米?
係啊,你唔覺的珍珠米加了醋就很有黏性么(我煮壽司飯時覺得)

大宅

回覆 monicakam 的帖子

try brown rice

男爵府

我都有糖尿病架 ,

又舊年開始就冇用糯米包糉喇 ! 轉咗用十穀米包糉 ,

上個星期我包咗幾隻 , 不過轉咗材料 ,

我用咗綠豆仁、蓮子、眉豆、赤小豆、紅米、燕麥、鮮准山、洋薏米整架!

餡料冇加鹹蛋黃,轉咗用江瑤柱、蝦米和梅頭肉 .

都好好味架!

Candy2169  好叻  發表於 14-5-23 07:36
fishfish [url=http://www.baby-kingdom.com/static/i

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 s.y.mami 的帖子

我亞爸都有糖尿病,可不可以分享一下你包糭的食譜給我?而且我唔係好識包糭,麻煩妳可不可以教我製造過程是如何?完成後需要烚幾耐?用甚麼火喉?

男爵府

回覆 EggBB 的帖子

唔好意思呀!咁耐先覆你 .

其實我包糉都唔係好叻 , 我初初都係係 youtube 嗰到學番尼架!

好笑 ge 係嗰時我用白色紙 , 剪成好似糉葉 ge 形狀 , 加 d 米練習吓 !

練習咗幾次之後 , 胆粗粗就買好晒材料就包喇 !

其實第一次學包糉 , 我覺得包 d 簡單 ge 包法最好 ,

e個係我係 youtube ' 尹 ' 到 ge 簡單包法 ,

http://www.youtube.com/watch?v=m1EhNghLO7Y

我覺得啱你學 , 所以介昭比你 .

以下係我包糉材料 ( 冇糯米冇鹹蛋黄 ) :

2 扎大糉葉 ( 我唔會買細 ge , 因為大糉葉容易包d ) ,

鹹水草 ( 可用綿繩 )

1 斤十穀米

半斤綠豆仁

小小雜豆 ( 例如 : 眉豆 . 紅豆 . 綠豆 . 赤小豆 , 總之你鐘意咩豆都得 )

鮮准山

餡料 : 蝦米 . 梅頭肉 . 江瑤柱

1. 包糉前 1 晚 ge 準備工夫 :

分別用水浸十穀米 . 雜豆 . 綠豆仁 . 江瑤柱 . 糉葉和鹹水草 ( 如果用綿繩就唔洗浸喇 ! )

梅頭肉用少訐玫瑰露酒 , 胡椒粉 , 五香粉 , 生抽或煲仔豉油 , 少許油醃一晚 .

( 我冇落白糖 , 因為煲仔豉油內已經有糖成份 )

2. 第 2 日 : 浸蝦米先 . 鮮准山刨皮切粒 ( 因為准山容易氧化 , 所以刨皮後用淡鹽水浸一陣

先至撈起 , 如果唔係就會變黑架喇 !

將糉葉和鹹水草清洗乾淨後 , 煲 1 鍋熱水將糉葉和鹹水草烚至軟身後 .

再用清水清洗乾淨 , 煎去糉葉圓頭硬嗰邊備用 .

3. 將浸好 ge 十穀米 . 雜豆 . 綠豆仁 . 准山粒隔好水後 , 用少許鹽撈埋一齊醃一陣 , 可以加埋己

經浸好 ge 蝦米水和江瑤柱水落去撈埋備用 .

包糉材料次序 : 有硬骨凸起嗰邊 ge 糉葉做底 , 滑嗰邊就用來包餡 ge , 唔好搞錯呀 !

次序係兩塊糭葉 , 己撈好其它材料 ge 十穀米 , 梅頭肉 , 江瑤柱 ,

再放十穀米 , 再加多一張糉葉 , 包好後用繩扎好 .

全部包好後 , 燒滾半鍋熱水後 , 落糉 , 水要浸過糉面 ,

然後用大火煲滾後改中火拾 2 至 3 個鐘 , 其間睇吓有冇水小 , 如果有就要加番d熱水喇 !

烚好後夾起攤凍 , 就可以放係雪櫃幾日 .

要食嗰時 , 連糉葉一齊拾番半嗰鐘就得喇 !

包糉過程雖然煩覆 , 但係可以送比親人和朋友 , 大家都開心嘛 !

仲有 , 有隻龍舌蘭糖醬 , 專係比有糖尿病人士用架 !

我都有糖尿病 , 有時醃肉都有用佢 , 但唔會次次都落 , 間吾中喇 !

如果你有興趣 , 可以去吉x島超市買架 !

哈哈 ... 希望幫到你啦 !

Repee  thank you for sharing   發表於 14-5-25 12:00
333s    發表於 14-5-24 23:28
fishfish [url=http://www.baby-kingdom.com/static/i

別墅

多謝詳盡分享呀!

大宅

可以用西米包...變做水晶粽

大宅

男爵府

回覆:kaling00520 的帖子

西米都得 .

男爵府

引用:可以用西米包...變做水晶粽

原帖由 kaling00520 於 14-05-24 發表
可以用西米包...變做水晶粽
西米都得 .

別墅

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 s.y.mami 的帖子

十萬分之感激妳咁詳細的講解和教導,我會俾心機去學,希望能學得識,唔好辜負晒妳的教導,真係充心多謝妳。

侯爵府

DHA勳章

要記得糖尿不而食太多米,
米會轉化為糖

別墅

係呀,所以市面食品好少選擇,節日就更加要諗下自己可以整d乜

伯爵府

回覆:不用糯米做粽

首頁

尾頁

跳至