爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呢2日天雨路滑,尤其見到46:
- 跟前車太貼
- 停車時同前車距離太近
- 差不多停時突然超重腳踩brake
- 慢線落中線,差不多到慢線尾先轉中線,仲要唔多夠位,仲加加速大扭1野落快線。。。
(情況:由於公路尾有相機,中線車一般較早開始落brake收慢,我哋車一直都唔夠位出,夠位時46又唔想同前車樣踩brake轉線&跟慢車,當到非轉不可,勉強叫有位 (46話有1-個半車位),又一野扭出中線,再踩油連過快線)
- 今日出迴旋處時,右邊有單層巴士正路過,46等都唔等,未等巴士過就出左迴旋處,佢又話見前車出,見巴士收慢咗,覺得夠位所以佢又出。。。

不過乘客既我覺得太危險。。。。爭拗由此起。。。。。46仲覺得我小題大造,更唔應該管/教佢點揸車。。。明知危險,莫非仲要由佢照揸唔出聲?!?!?!

大宅

回覆:VEVEWA 的帖子

條命你嘅,你諗吓啦

VEVEWA    發表於 14-5-21 12:21

大宅

回覆:男人揸車,明知危駕,女人都唔應該出聲???

你老公揸車心態好有問題

VEVEWA    發表於 14-5-21 12:22

複式洋房

開車時發覺佢忟忟躁躁,有問過佢係咪有不愉快事情發生,,, 佢答無,,,,點知揸成咁,,,,,好似多次見到同其他車好貼,我話佢會唔會太敏先扭,佢扭得切,其他車dup得切??? dup到又唔影響乘客。。。佢話我諗太多。。。。搵交嚟嘈。。。。。。

大宅

BK Milk勳章

佢真係有問題, 如果佢自己一個人渣都算了, 有乘客, 仲要係老婆, 當然要安全至上...

VEVEWA  嗯嗯  發表於 14-5-21 12:22

洋房

乜你老公成日都好趕時間咩? 我會咁問我老公架! 佢會問翻我做乜咁問,咪成機串佢囉! 冇比面架! 有次仲好扺死咁同佢講,佢趕住見邊個(先人),我想見佢喎! 串多兩次佢就知乜事

VEVEWA  串佢咪話我諗多咗同我迫佢改佢習慣囉  發表於 14-5-21 12:23

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

危險我會出聲,你老公態度好有問題,遲早出事(touch wood)

蘋果綠茶    發表於 14-5-23 22:36
esmehouse    發表於 14-5-21 22:47
CrystalCherry    發表於 14-5-21 16:38
VEVEWA   嗯嗯  發表於 14-5-21 12:23
VEVEWA  嗯嗯  發表於 14-5-21 12:23

大宅

回覆:我愛Corina 的帖子

揸車態度問題,小心出事!

子爵府

依d就係唔少人晚幣病,以為自己係車神,唔撞過唔會改

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我會出聲,因為佢唔止影響自己,仲有乘客同其他道路使用者既安全。

你老公揸車態度真係唔岩,尤其是你話佢勉強cut出中線再直出快線,真係好危險。

伯爵府

除非你老公由慢線出中線前已見到中、快線都無車!或你早啲幫你老公睇路,因為我座老公車都會幫手睇路!

大宅

我自己上到車通常都會忟少少,但唔應該會影響基本判斷(如前/後/鄰線車距離),你老公駕駛態度問題係根本,沒收車匙係最佳方法

複式洋房

每次我做乘客我都有幫佢睇路睇牌,中快線係公路尾一直都有車,中線架架車都得果幾秒距離,或所謂1架/架半距離,有超過2架車位果時佢又嫌人哋得50-60慢(係條70路度)‥‥快線車都有架半/2架車距,不過D車好快‥‥

侯爵府

畀面勳章

How old is your 46? You two don't have children yet? He only drives on weekend?

He definitely has been lucky since he got his license that he never encounters accidents, so he has an eagle mind.....some men are like this....they will never learn a lesson until they really have a lesson to learn...

Sorry to hear this.....

男爵府

唔坐佢車以示杯葛
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

男爵府

同佢講,

"你自己一個時鍾意點揸冇問題,
而家我坐你車, 你要顧埋我感受,
一係我落車先"

複式洋房

daisy17772 發表於 14-5-21 14:49
How old is your 46? You two don't have children yet? He only drives on weekend?

He definitely h ...

4頭,無小朋友,日日收工先渣去食飯再返歸
同佢講就覺得我太緊張,太厚多士‥‥

大宅

揸車既野,唔講得小架,
一次係咁當他心情唔好,心情唔好就講咩都無用。
咪等他心情好先講返。
但如果次次係咁,咁真係遲早出事。
睇來他真係要認真看待問題。

別墅

回覆:VEVEWA 的帖子

先吾講手車,你話男人揸車吾得=話男人不舉, 試問一下如果你老公話你個化妝唔得,個頭set錯曬,襯d衫好M K....…你都反感la,

感覺呢d好主觀既野,你本身駕駛經驗如何? 有冇棍波車牌先?( 如果你得AT牌, 證明你對駕駛無興趣或 研究)

心理學講男人係鍾意操控的動物, e.g 玩online game, 遙控車,扮大佬, 爭上位, 鍾意俾靚妹崇拜…………。
講咁多野,只係唔想你贏左場交,輸左個家……(家下D靚妹好主動成日叫你順路車埋)

侯爵府

畀面勳章

One doesn't have to have interest or needs to have license on manual car in order to drive....on the contrary, one needs to have self-control and awareness on safety in order to drive and be a responsible driver for the concern of the themselves and others.

So many ppl only have license on auto car, they can drive safely and in a responsible manner. That's what we need on roads, we don't need 車神 on our roads....say for example, the 260 km motorbikes driver have been caught , he's 車神 with 車神 energized bike, but he doesn't have the awareness of road safety to others.....what a shame!

I agree with others......if you feel you're unsafe in his car, get off and leave him...you don't need to be harsh but act out your concern..and you don't want to see him learnt the lesson when he involves in fatal accident.

Good luck.

首頁

尾頁

跳至