烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大家 一磚磚cream cheese 同 一盒盒圓形mascarpone 芝士 , 分別在那裡呢?

如做芝士凍餅應該用邊種? 還是兩種都得呢? 唔該幫忙解答, 謝謝!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

cream cheese一般由全脂牛奶加creme做成,有最少33%牛奶脂肪及不多於55%水份,比起mascarpone多sodium,最多用於塗bagels及整cheesecake。

Mascarpone其實唔算係芝士,由cream加酸打杰做成,帶甜味,質地較軟但較creamy似牛油質地,多用於甜品上,整tiramisu就係落mascarpone唔係落cream cheese。

芝士凍餅我用cream cheese,一來覺得味道夾D,二來cream cheese比mascarpone平。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

謝謝版主詳盡解答

首頁

尾頁

跳至