烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問要唧咁樣嘅花,我應該點溝紫薯?係打起左啲甜忌廉先溝埋薯蓉?定係點?同埋薯蓉洗唔洗落小小水落搞拌機搞?唔該曬!

伯爵府

減齡達人勳章

引用:請問要唧咁樣嘅花,我應該點溝紫薯?係打起

原帖由 winds2000 於 14-05-22 發表
請問要唧咁樣嘅花,我應該點溝紫薯?係打起左啲甜忌廉先溝埋薯蓉?定係點?同埋薯蓉洗唔洗落小小水落搞拌機 ...
你搵下我之前出過嘅栗紫蛋糕,我曾經分享過。因為用app,post5到Link

大宅

引用:Quote:原帖由+winds2000+於+14-05-22+發表

原帖由 印第安公主 於 14-05-22 發表
你搵下我之前出過嘅栗紫蛋糕,我曾經分享過。因為用app,post5到Link

...
唔該曬

別墅

引用:請問要唧咁樣嘅花,我應該點溝紫薯?係打起

原帖由 winds2000 於 14-05-22 發表
請問要唧咁樣嘅花,我應該點溝紫薯?係打起左啲甜忌廉先溝埋薯蓉?定係點?同埋薯蓉洗唔洗落小小水落搞拌機 ...
張相係未在group buyer嘅post ,迷人紫薯蛋糕!係就問下樓主啦!

大宅

引用:Quote:原帖由+winds2000+於+14-05-22+發表

原帖由 wwf68 於 14-05-23 發表
張相係未在group buyer嘅post ,迷人紫薯蛋糕!係就問下樓主啦!
係啊

伯爵府

2024勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

引用:Quote:原帖由 winds2000 於 14-05-22 發表

原帖由 印第安公主 於 14-05-22 發表

...
我見妳個粟薯蛋糕好靚,可以用新鮮粟子壓茸加甜忌廉打cream唧花嗎?我想唧淡啡色

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+14-05-22+發表

原帖由 NataliePP 於 14-06-17 發表
我見妳個粟薯蛋糕好靚,可以用新鮮粟子壓茸加甜忌廉打cream唧花嗎?我想唧淡啡色

...
如果你有一部強勁嘅blender,理論上可以嘅,但一定一定要打到101%軟滑先唧到,如果有DD粒粒,都會塞住唧咀。

伯爵府

2024勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

引用:Quote:原帖由 NataliePP 於 14-06-17 發表

原帖由 印第安公主 於 14-06-17 發表
如果你有一部強勁嘅blender,理論上可以嘅,但一定一定要打到101%軟滑先唧到,如果有DD粒粒,都會塞住唧咀 ...
我想整鬆弛熊唧花蛋糕俾囝,咁係咪色素最方便? 囝咁細我想搵野代替色素,但又諗唔到

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+14-06-17+發表

原帖由 NataliePP 於 14-06-18 發表
我想整鬆弛熊唧花蛋糕俾囝,咁係咪色素最方便? 囝咁細我想搵野代替色素,但又諗唔到

...
可以忌廉加可可粉,但要加糖。

亦可煮熱忌廉,加入去朱古力,等朱古力全部溶咗同忌廉凍咗之後,放返入雪櫃雪凍之後拎出嚟打起,呢個就5使加糖。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 NataliePP 於 14-06-18 發表

原帖由 印第安公主 於 14-06-18 發表

亦可煮熱忌廉,加入去朱古力,等朱古力全部溶咗同忌廉凍咗之後,放返入雪櫃 ...
咁甜忌廉係咪喺雪櫃攞出黎即刻就可加可可粉打?打起可以即唧蛋糕面嗎? 唧完要放雪櫃嗎?唔好意思,第1次整唧花蛋糕好多問題

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+14-06-18+發表

原帖由 NataliePP 於 14-06-18 發表
咁甜忌廉係咪喺雪櫃攞出黎即刻就可加可可粉打?打起可以即唧蛋糕面嗎? 唧完要放雪櫃嗎?唔好意思,第1次整 ...
咁甜忌廉係咪喺雪櫃攞出黎即刻就可加可可粉打?

有D甜忌廉賣嘅時候係freeze咗,要放下格解凍至液體狀至可以打同加可可粉。如果嫌太苦,可能要加糖,但個人口味不一,自己試味。

打起可以即唧蛋糕面嗎?
可以

唧完要放雪櫃嗎?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 NataliePP 於 14-06-18 發表

原帖由 印第安公主 於 14-06-18 發表
咁甜忌廉係咪喺雪櫃攞出黎即刻就可加可可粉打?

有D甜忌廉賣嘅時候係freeze咗,要放下格解凍至液體狀至可 ...
麻煩晒妳,好詳細解答

翡翠宮

印第安公主 發表於 14-6-18 06:30

亦可煮熱忌廉,加入去朱古力,等朱古力全部溶咗同忌廉凍咗之後,放返入雪櫃 ...
請問,我想唧麵包超人,咁佢塊面嘅肉色,可以用咩調色呢?如果唔用色素.....TKS!

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:印第安公主+發表於+14-6-18+06:30+可

原帖由 fatchu@home 於 14-07-08 發表
請問,我想唧麵包超人,咁佢塊面嘅肉色,可以用咩調色呢?如果唔用色素.....TKS!
http://caroleasylife.blogspot.com/2011/12/blog-post_19.html?m=1

Carol 呢個塊面用咖啡粉,你可以試下

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 fatchu@home 於 14-07-08 發

原帖由 印第安公主 於 14-07-08 發表
http://caroleasylife.blogspot.com/2011/12/blog-post_19.html?m=1

Carol 呢個塊面用咖啡粉,你可以試下
唔該晒

首頁

尾頁

跳至