自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2023年兔年勳章 2018母親節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

屋企正在裝修, 有以下面問題, 想大家俾D意見:

1) 我的裝修公司對我說, 若果衣櫃要入牆, 背後的牆只油一層油, 其他牆係三層, 想問吓有經驗的JM或行內人, 係唔係行規? 因為我覺得係整好幅牆先, 應跟其他牆一樣係三層

2) 原先係發展商做的入牆柜, 拆了見到磚, 現在話要整D工程先上油漆, 就話報價無包, 要加錢, 但當初度尺, 報價, 拆柜後, 訂電掣位時都無題過, 請問合理嗎?
合約定名"廳房牆身及天花剷底,批灰及防潮,面新造ICI油漆"

水晶宮

1. 對方懶,好多師父覺得唔駛見光就想懶d, 但我自已都會一樣的整,反正唔差幾多
2.我唔太明你講嘅,咁見磚正常㗎吸,面d批灰等都係油漆師父做,唔明咩做d工程先搞得,另合約定明寫d野都只係龍統,但一般報價都只係計尺/井數,咁寫嘅範圍內嘅都要做啦

侯爵府

2023年兔年勳章 2018母親節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆 Chirley 的帖子

個幅牆係見到一格格磚, 我諗係發展商慳錢, 因為唔拆柜係唔知, 依家裝修要整平佢, 要求加錢

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:有冇熟悉裝修工程師傳-JM幫吓我

1)我幾個月前全屋反轉裝修,傢俬全新做。主人房都有入牆櫃。不過我裝修由裝修師傅做,傢俬由設計公司做,所以裝修師傅無得走雞,入牆櫃位全部跟其他牆一樣做。

2) 櫃背部牆見磚,都係線返一層灰上去啫,加錢不合理。

不過我不是師傅,都係以師奶心態諗。
建議你去u want家居討論區到問,嗰到好多高手,應該可以答你!!我估。

maxisau  Thanks  發表於 14-5-22 22:48

侯爵府

tuenmunbb 發表於 14-5-22 22:47
1)我幾個月前全屋反轉裝修,傢俬全新做。主人房都有入牆櫃。不過我裝修由裝修師傅做,傢俬由設計公司做, ...
我同你諗法一樣, 所以問吓大家合唔合理!

水晶宮

maxisau 發表於 14-5-22 22:42

個幅牆係見到一格格磚, 我諗係發展商慳錢, 因為唔拆柜係唔知, 依家裝修要整平佢, 要 ...
我大約明你講乜, 通常砌完磚都會整多層英泥沙係面, 之後油漆師父先再批灰果D...
咁的確呢度係需要水泥師父做...
不過正如你第一點咁樣, 佢都想慳功夫成咁 (唔係錢, 錢可以差幾多呀),
如你呢唔係咁大範圍, 其實可以傾, 亦有其他方法可以做
但由於我唔知你呢個牆身有幾大, 之後想點處理等, 暫未鹿提供意見

侯爵府

大概七呎濶, 樓底高度, 如果加泥水工程, 大概幾多錢才合理? 因為還未通知我哋加多少! 之後造入牆衣柜及書柜

水晶宮

回覆 maxisau 的帖子

唔係我收你錢, 我唔敢講佢地會收你幾多, 不過預4、5千好啦(其實都多啦)

maxisau  Thanks a lot  發表於 14-5-22 23:32

首頁

尾頁

跳至