爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

在停車場出車, 唔小心刮花隔離架 99 年 Benz (市价唔駛三萬)bumper, 只係甩油,無凹,約半呎長, 佢話要返原厰整, 要我賠三萬.
我因為新牌, 墊底費成三萬幾!
其實, 原廠有冇機會咁貴? .......

複式洋房

回覆:captainkalpa 的帖子

我覺得個鬼佬好過份! 佢堅持唔減! 我打去問原廠, 職員又話要見到架車先打到價!

複式洋房

別墅

回覆:意外刮花外國人架99 年Benz , 被屈三萬!

冇計喎,鬼叫你錯
你可以做既係報保險,搵公証行評估價,但返廠,廠就一定換新架啦,噴油,零件加人工,一般車大約2,3萬啦
唔好似為99年舊車就平先得架,比架1968年老爺車你撞仲大鑊呀,零件都唔知去邊到搵

複式洋房

回覆:AB339 的帖子

我打工仔, 比唔到, 咁點算 !
公正行估價可以估到三萬咁多 ?

別墅

右邊黑色果度?
打腊都可以啦!
三萬

複式洋房

回覆:abd1751 的帖子

係! 佢明屈錢

複式洋房

我話賠五千佢都say No !

大宅

佢太過份,你保險要咁貴?我聽人講都系二萬左右(x底費)

複式洋房

回覆:WING1515 的帖子

我新牌! 呢单意外 要30k 墊底費!
我好唔甘心賠咁多! 佢攞我三萬可以買多架同型同年份的Benz .
我好想知道, 佢真係可以claim 我咁多保險?

我非常困擾! 我真係比唔到咁多錢!

侯爵府

畀面勳章

公正行估價 won't be this high, they won't do it according to his request (send to benz). Have you got his business card? Have you found out where does he work? (you may have a clue if he's ordinary working class or someone who has money to waste on solicitor fees)

You try negotiate with him.... if you two not settle on your own, you will go thru insurance. The official procedure is insurer would get 行估價 to obtain quotes. From my experience, 公正行 would not use official quote from benz (since Benz doesn't repair but replace it, and insurance usually won't agree with this as far as I know). So what ends up would be only far less than what benz ask for. If he's not satisfied, he has the right to lodge a claim against you through civil law. Then both of you would waste so much on solicitor fees.

So what it means, if he insists on benz repair shop, you say you don't havet money, you can only claim insurance, but insurer may not agree to send to benz for repair (it's not upto him/you). If he's not satisfied with what your insurer is willing to compensate him, he can sue you through civil law, but he has to bear the fees as well.

Talk to him nicely but with firm tone. I guess he knows you are P licensee, and foreigner likes to play with official way. You better cross check with friends / relatives who work for car insurance, they know how it works and give you insight.

複式洋房

回覆:daisy17772 的帖子

Thx v v much !

男爵府

幾年前幫人揸花車, 04年E240比路邊石仔打花門下邊裙腳, 返原厰打價要整萬七蚊, 但得車主同意去出面車房整咗一千.
佢冇權一定要返原厰整, 總之你整番好比佢就得, 同出事前大至一樣就得.

複式洋房

回覆:HOSOH 的帖子

佢唔肯去其他車房整!
話三萬已經未計佢修理期間無車用嘅損失!

別墅

道理企係佢個邊……
你唔可以要求車主去邊到整(除非車主同意)
過兩日扮死狗打去問下,睇下可唔可以平一半私了啦!
唔係就等差人落簿,到時你一定係不小心駕駛,5分加幾千蚊罰款,再俾車主整車費,陣間條友話撞親條頸,睇醫生,又claim多d,平時渣車返工,冇車用又claim多d…
有排佢claim....

別墅

你唔好諗住佢3萬幾返廠整,佢有錢落袋先得架,claim保險,返廠整佢一蚊都冇得袋

別墅

上個月我都俾個的士對車尾泵把,的士司機一落車就送我中指同問候娘親,當時真係火火地,個時我都話要返廠整架,本身我架車又2月岩岩返廠大整左7萬……我大條道理同佢講,我返開廠整,廠報價尾泵把加繞流加parking senor零件23k, 噴油加裝工要8k
最後差人打黎同佢講好說話,同的士司機扮死狗講sorry,10K私了
比d誠意同對方車主傾下啦

侯爵府

畀面勳章

如果claim insurance, first 公正行只用repair value, 無話用原廠價replace. 出來結果,hi 花未至多萬多。第二佢可以insist 原厰,但ins 只根據公正行估價compensate, 差额佢自己俾。倒番轉佢去普通body work shop repair, 佢可能有buffer....

佢若想claim無車用,佢自己ins 先俾,再向你ins Claim. claim 受傷?唔好咁容易亂claim, hi 花下,要證明到有關係唔係咁容易!

侯爵府

畀面勳章

其實你無錢,未報警羅,睇下警察點做。佢家benz ,緊係話返原厰,但當佢知道未必claim 到幾萬,可能有唔同唸法。

大宅

自己唔岩又係P, 墊底3皮幾

講真番廠整加其他雜費又真係差唔多價...

同差佬講求下鬼佬皮零埋單...心目中2皮內都殺...

首頁

尾頁

跳至