烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

嚟緊9月亞仔佢地上小一,打算幫佢地帶飯,到時我預計每朝都為佢地煮好飯菜返學時帶返去,想請問各位媽媽經驗,因為到時天氣都仲熱,你地點樣保存唔會令D飯菜變質呀?請大家俾D意見
自從有了這對寶貝後,更加熱愛自家製美食,一屋都係麵包機,豆漿機,雪糕機....但自問都是copy cat,喜歡周圍觀摩下blogger 同睇書,希望藉此同大家分享下
http://wendyng.chiba78.com/

複式洋房

我女女都係9月小一,我選擇訂餐

男爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:小一帶飯

我會選擇訂餐!除非學校好近,又保證日日煮中午飯!

水晶宮

如果每朝新鮮煮, 無咁快變質既.....入面熟晒架嘛 ~~

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我大女返暑期工,我日日05:30起身煮飯俾佢帶,
大約06:30入保溫盒,佢12:30食都話暖笠笠,
仲成為同事姨姨日日焦點!

大宅

多謝大家意見,仔女仲細,希望佢地淸簡一D,我自己都怕叫飯盒,所以我自己都會帶飯返工,但我亦明白有朝一日佢地可能想食飯盒,所以煮得一日得一日

自從有了這對寶貝後,更加熱愛自家製美食,一屋都係麵包機,豆漿機,雪糕機....但自問都是copy cat,喜歡周圍觀摩下blogger 同睇書,希望藉此同大家分享下

大宅

mrsko 發表於 14-5-27 00:12
嚟緊9月亞仔佢地上小一,打算幫佢地帶飯,到時我預計每朝都為佢地煮好飯菜返學時帶返去,想請問各位媽媽經驗, ...
放在保暖飯盒, 如象印, tiger, thermal...

伯爵府

阿女小學六年都係帶飯,當然有一,兩個月懶,訂飯!我朝朝起身燾!
放入保溫壺!記緊要內膽係不銹鋼!

pipip929  边隻好用?  發表於 14-5-30 01:11

伯爵府

回覆 mrsko 的帖子

自己做得到而小朋友又唔抗拒,我一定俾小朋友帶飯.
我個囡到中學都仲帶飯.

大宅

亞仔而家六年級,佢由一年級開始,試左一兩個月飯盒之後,主動要求帶飯,最初用象印膠飯壼,後來改用兩個象印不銹鋼壼,一個入飯,一個入餸

大宅

In a stainless thermal. Rice and food in separate level!

If u don't want to be so stressful, let him eat at school because u need to think different dishes everyday.

After trying school luch boxes,he will treasure how delicious food prepared by mom.

U can have a choice. One semester with school lunch, one semester with your own lunch.

大宅

原來咁多人都為仔女準備飯盒,你地會煮D咩款式?同避免煮D咩菜式?仲有小朋友喜歡帶D咩款式?請賜教

大宅

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=11003825
睇呢度

大宅

阿女而家小一, 由9月開始就求我煮飯俾佢帶, 3個月後我屈服, 最初卡住一個月訂飯一個月煮, 但每日5點幾太辛苦, 而家照訂全個月, 每星期佢選2日退餐自己帶飯, 舒服好多, 同埋無咁大壓力, 又唔駛諗到頭都爆

侯爵府

可以唸下炒麵或炒烏冬,多數配火腿絲、叉燒絲和椰菜絲。我會一次過炒埋今晚晚餐份量,即時分好份量入飯盒,放涼入雪櫃,夜晚叮番熱就食得,洗少好多嘢!,

男爵府

回覆:mrsko 的帖子

真是好媽媽

伯爵府

畀面勳章

媽媽真偉大

日本の平安を祈ります

禁止訪問

回覆:catmummum 的帖子

公爵府

以前我囡小一,二時,中午我會煮飯盒比佢,然後工人幚我送去學校

公爵府

熱血金章 畀面勳章

訂餐

首頁

尾頁

跳至