自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家覺得抵唔抵??

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

港鐵加價3.6% 推早晨優惠分流乘客

港鐵今天公佈,6月29日起調整票價,按可加可減機制,整體加價3.6%。港鐵市務及策劃總經理蘇仲達在記者會上表示,52%車程加2毫或以下,26%加3或4毫,22%加5毫以上,票價調整後不會再出現八達通貴過單程票的情況。

他又說,最高金額升幅約1至1.5元屯門到東涌的車線,八達通由26.1元增至27.1元;九龍塘或紅磡或旺角東,出發到落馬洲,單程票由36元增至37.5元

有9%車程收費不變,包括上水到大埔墟(4元)、尖沙咀到落馬洲(19.5元)。新車費表亦已準備好,乘客可在港鐵網頁下載。

為紓緩晨早繁忙路段的擠迫情況,港鐵推出「早晨折扣優惠」試驗計劃,逢周一至周五的早上7時15分至8時15分,在其中29個車站出閘,可享75折優惠,適用車站包括荔枝角、九龍塘及中環,優惠由今年9月1日至明年5月31日止

港鐵商務總監楊美珍指,此計劃可涵蓋8成使用繁忙路段的乘客,若乘客使用全月通加強版,本身享有折扣,亦可再享用此計劃的折扣優惠。

有記者問到試驗計劃成效時,她答說海外經驗的成效參差,難以準確估算成效,若僱主推出彈性上班時間,或店舖推出早晨優惠,會使成效更佳,計劃亦需視乎財務負擔,及對其他交通工具的影響,「我們已經有繁忙的情況出現,若從其他交通工具吸引乘客的話,那變成繁忙上更繁忙,達不到分流的目的」。

港鐵亦同時推出其他新優惠,包括把即日第二程九折優惠額外延長6個半月,令優惠延長至明年4月30日。

港鐵去年宣布,將在今年6月8日推出「都會票」智能車票,乘客支付400元在30天內坐40程,來回市區內7條車線,涵蓋54個車站,適合乘坐中長途乘客,每程平均節省10至24%,例如乘客由荃灣到金鐘,車費可由13.2元,減至10元,月內可節省128元。

楊美珍提醒,「都會票」是一張智能車票,乘客不可與八達通放在一起使用,否則閘機無法辨認車票。

她預計,今年港鐵推出的3項優惠總額逾5億元,而恒常優惠則達20億元。有記者問到,港鐵加價帶來的收入亦約5億元,是否因港鐵近日形象受損,才把收益轉移到優惠上。

楊美珍回應,逾4億元支出集中在回程9折的優惠上,適逢港鐵35周年,這是適合時間推出優惠。她亦相信優惠對乘客是「幾吸引」。

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

大宅

好媽媽勳章

回覆:港鐵「都會票」新優惠

本人要天水圍上車,坑口出閘乜刀受惠吾到

joetreemo  你咪轉好多次車?  發表於 14-5-28 23:50
cat_koo  西鐵線有月票,都有優惠既  發表於 14-5-28 11:24

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 熱血勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

無興趣
本身返20日工 即係40程
如果有日係公眾假期或al/sl
仲蝕埋比佢添

lai_tat  1個月內40程, 無話要星期一至五, 如果係, 放假都可以用, 去遠啲玩囉...  發表於 14-5-28 10:05
wcpcelia  真係要計清楚  發表於 14-5-28 08:58

大宅

地鐵一年加一至兩次價,一D都唔理香港人的感受。沒公德心,政府應該做野啦!

joetreemo  人工又唔見一年加2次。  發表於 14-5-28 23:52
cat_koo  簡直離諎啦,無王管咁  發表於 14-5-28 11:26
yah008  伸要越來越少位座,拆左好多凳應該賺多唔少,  發表於 14-5-28 08:50

大宅

成日壞都仲要加價

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

唔知低唔低!
唔啱我!
又加價!!

男爵府

又加

大宅

BK Milk勳章

回覆 bebeilovu 的帖子

又加價

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx

禁止訪問

侯爵府

DHA勳章

唔係嗎個29個站
有幾個站係住宅都有75%優惠(石硤尾, 美孚, 天后, 九龍, 炮台山)
反而工商地方無75%優惠(官塘, 九龍灣, 荃灣, kwai chung)

公爵府

送咁多優惠都冇用啦, 直接減價仲好啦

cat_koo  唔加都好喇  發表於 14-5-28 11:27
yyl30  agree  發表於 14-5-28 10:25

禁止訪問

大宅

畀面勳章

我都計緊用40程抵唔抵,我返24日工,由太古去觀塘車費8.7,計落好似冇咁抵,反而用第二程9折仲抵啲,但係如果用40程仲有冇第二程9折優惠呢?

bbbunny  車費平過$10就唔抵,因為係計次數40程,唔係任搭  發表於 14-5-28 09:31

大宅

引用:我都計緊用40程抵唔抵,我返24日工,由太古

原帖由 kawaii262003 於 14-05-28 發表
我都計緊用40程抵唔抵,我返24日工,由太古去觀塘車費8.7,計落好似冇咁抵,反而用第二程9折仲抵啲,但係如 ...
應該無優惠,因為用佢張票出入閘,唔係8 達通

大宅

認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

無興趣,都無著數,平時屋企同返工地方都有得嘟$2,仲抵啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

唔識..但你要keep住返工放工用呢張卡..

男爵府

牛年勳章

佢話1個月內$400/40程, 無話只限星期一至五???

禁止發言

首頁

尾頁

跳至