少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人仔17歲,但成績不是很好,佢想去台灣讀大學,聽人講一年費用包括:學費,雜費,書簿費,住宿費,生活費等等……要大約港幣100,000,想問各位是否真呢?

侯爵府

我都想知..

伯爵府

回覆:関於台灣升學問題

台灣睇咩city, 台北市住、生活費會高d. 學費要睇係私立大學定國立。

複式洋房

回覆:CLK-MB 的帖子

多謝意見,想問下台灣果邊d大學,不是間間大學宿舍都可住四年,本人兒子第一成績不是很好,第二性格比較容易受外來誘惑,所以都希望選遠d大學,例如:台中,台南,台東,不知各位有冇d好介紹呢?

公爵府

好媽媽勳章

回覆 N.Y.P 的帖子

台灣大學學歷香港認可嗎? 我怕對將來找工作沒幫助,

大宅

引用:本人仔17歲,但成績不是很好,佢想去台灣讀

原帖由 N.Y.P 於 14-05-28 發表
本人仔17歲,但成績不是很好,佢想去台灣讀大學,聽人講一年費用包括:學費,雜費,書簿費,住宿費,生活費 ...
應該夠,我女舊年去咗

子爵府

畀面勳章

兒甥仔今年九月頭會過去, 在台中的一所大學, 學費不貴, 以每個學期計算, 而且還可以申請資助, 是到了台灣後再辦理手續的<= 這個是一位香港朋友去台灣讀書教的。

你可以去學校看看有沒有關資料, 因為兒甥仔也是在中學看到, 之後再去找台灣大學.

複式洋房

引用:兒甥仔今年九月頭會過去, 在台中的一所大學

原帖由 素兒 於 14-06-04 發表
兒甥仔今年九月頭會過去, 在台中的一所大學, 學費不貴, 以每個學期計算, 而且還可以申請資助, 是到了台灣後 ...
因我仔成績不好,難於管教,香港的大學和副學士應該入不倒,青年學院佢又不願入,只想到台升學,冇法啦!我又冇親戚和朋友在台,所以都很傍惶冇助,打去海华服務基金查詢,佢景然話冇法幫你,唉!所以想請各位幫忙

大宅

引用:Quote:原帖由 素兒 於 14-06-04 發表兒甥仔

原帖由 N.Y.P 於 14-06-05 發表
因我仔成績不好,難於管教,香港的大學和副學士應該入不倒,青年學院佢又不願入,只想到台升學,冇法啦!我 ...
你想要咩幫忙?如佢自己想去應該自己搵資料,我舊年都係叫個女自己搵同揀,派咗佢就自己決定,discuss都有啲討論區,有幫助的,咩學校好就網上睇下啲口碑,Yahoo臺灣都有人討論,亦有臺灣大學排名可參考下,細路自己想讀書都要付出下,父母肯比錢已經好好

大宅

其實佢報咗聯招未?

複式洋房

回覆:徐啤啤 的帖子

佢今年九月升中六,今年11月可個人申請,联招要出年2月,可能我自己緊張,想幫佢揾下料,我仔性格都是優悠掛段果類,問佢想点不知

大宅

咁仲有時間,叫佢暑假鎖定幾間心儀學校先,晒時間睇/搵資料在所難免,之前我同個女講佢唔做功夫=唔去,考唔到就出嚟做嘢,試吓上網搵咗資料同佢一齊傾揀邊間,學費+所有費用唔會貴過係香港讀

複式洋房

其實你仔仔想去台灣讀大學 係吾想有屋企既家鎖
佢吾會諗到好遠 吾會話諗到將來出黎工作
順帶一題 其實係台灣讀書認受性吾大 係香港吾易搵到工作

複式洋房

回覆:near_kit 的帖子

多謝提点,你講得非常对,可能我和他父親関係不好,香港讀書成績又不好,佢自己就愛自由,不受管束,所以想離開這地方

男爵府

熱血勳章

聽過學校的升學講座,印像好深刻的一句:
去台灣升學你想的目的是什麼?
如想拿取大學的學歷他日有助事業發展的話,那未必合適,因而台灣大學的學歷認受性的問題。
如想孩子學習獨立生活,人生多D經歷,擴視野的又不妨一試。

複式洋房

回覆:LKS媽媽 的帖子

我當然希望佢能獨立,有自理能力,但要投放大约400,000元,又怕他在果邊同香港一樣hea住生活,咁又是否值得,真矛盾

大宅

其實去台灣讀書真系要考慮清楚!!如果去台灣讀書,翻嚟香港要考試。如果成績唔太好嘅話,有冇考慮讀私校。分分鐘仲便過你老遠去台灣讀書。

男爵府

熱血勳章

不如放下去台讀書,有冇考慮回國內呢?有多間大學都是免試的!有朋友的兒子上年到中山大學讀書,學費更平,讀書氣氛和香港無得比!住宿舍過規律的寄宿生活,坐火車很方便,他日也可回國內發展事業!

複式洋房

回覆:LKS媽媽 的帖子

香港果d私校,例如:IVE,毅進,展翅和青年學院,佢都話不讀,回國讀書,我知便宜,同佢講過佢話不去

大宅

唔系ive哩D出名嘅,有個真係"私人嘅學校"

首頁

尾頁

跳至