婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:99勁老屈,呢啖氣點都哽唔落!!!

複式洋房

嘩,好似講緊我99咁

男爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:hhz+發表於+14-6-1+16:25+其實佢厚面

原帖由 venusbbb 於 14-06-02 發表
well,我真係同佢講多句都費事...當交學費,反正以後都唔再要費心買野俾佢,想深一層,真係多謝佢都黎唔切~~~
...
你又講得啱,結左婚都係少接觸,真係太可怕啦!

男爵府

太可怕

我一樣最憎人屈人。有小小驚你曰後捱唔住。

同時婚後男友對太太之一包容愛護一定比追求期小

大宅

熱血勳章

回覆 venusbbb 的帖子

(4) 拍拖期3 --- 上車大計

多謝jm讚我eq 高,查實我啲死黨成日都問我:隻"歌斯奶-奶"咁得人驚,值唔值一齊呀,未結婚仲有得㨂,諗清楚先好喎。。。我覺得咁,c6同我都30+ ,又唔係未拍過拖,好知道大家都係對方要的人,所以感情好穩定,咁耐以黎都冇嘈過交(有,100%都係因為99的事),如果佢要偏幫99,其實我走咗9世啦,但佢真係全程企響我嗰邊喎,咁點解要為咗個99放棄一個咁好的c6呢?

題外話:我覺得jm同我的99無論點唔ok, 都不及自己個c6愚考咁唔ok!!!有c6撐,你要我同99住都仲得, c6唔撐,咁88c6了。。。 jm 加油,我們都要愛自己!

講返正題,我同c6感情咁好,自然會傾下大家既將來啦!結婚就事在必行,咁婚後住的問題呢?

交待下背景先:
c6同99住居屋,平日俾7000做家用,間屋佢地一人一半,以前買落,已供滿。99係全職c9,冇做過野,62響c6識我之前一年因病走咗,留了一間屋俾99,所以現在99每月都有10000租收入,生活完全不成問題。
c6在三兄弟排中間,有一個哥哥,一個弟弟,都已經結婚有小朋友,搬開住了。哥哥一仔(3)一女(5),揾五萬一個月(佢老婆都有兩萬幾三萬,外家是有錢人家),豆零家用都唔俾, 係,你冇睇錯,係一蚊都唔俾! 但佢住緊600幾呎港鐵上蓋有會所的大型私人屋苑,出入有車屋企有工人。
99最錫大哥,仲俾全世界知第日會將收租嗰層樓100% 留俾大哥,仲話大哥生活負擔重,接受唔俾家用 ! (我個人真係接受唔倒,因為呢個係責任問題,況且我親耳聽過99要求大哥俾少少錢都遭拒絕,所以我私底下好鄙視大哥)
Fine,查實唔關我事,但99成日扮窮,話唔夠錢駛,話要c6同弟弟加佢家用,呢下就好有問題嘞!
Btw 弟弟都唔笨,雖然揾錢冇大哥咁多,但兩公婆夾埋都有五萬一個月,一家三口(當年搞大肚早婚,個女都升中四了) 買了樓住隔離街,俾2000家用但就差唔多晚晚返黎食飯食番夠本!
佢兩個兄弟盡得孤寒99的優良基因,佩服!

亦因為呢啲種種因素,c6一直想買樓,有自己的家, 有自己的天地。雖然c6自己儲咗筆首期,睇咗唔少盤,但99一直阻止佢唔俾佢買(心水清的jm大概都估到有人唔想7000家用有變動啦!) 就係咁,無腦,sorry, 係冇投資頭腦的99讓c6錯過了入市的好機會。

時也命也!人總要往前看。c6 話既然打算結婚,加上樓價不斷上漲,買樓的事唔可以再拖,我同意,但表白話:我唔想三個一齊住喎。。。c6答:無問題,我應承你,但可以住近少少嗎,例如同區,第日佢要一個人住,我想返去睇佢方便些。。。well, 都合理,一人讓一步,好,我都應承你!

就係咁,我地的上車大計正式展開。。。。(待續)

公爵府

追~

大宅

留毛先

複式洋房

男爵府

大宅

男爵府

留毛

男爵府

好悶呀...

大宅

BK Milk勳章

住近d都好易出事...

ivytam11  So true...我都有教育d fd住近d既定義可以好廣濶。。  發表於 14-7-10 11:06
mumlovebb  exactly   發表於 14-6-3 00:52

複式洋房

佢short上腦

大宅

別墅

追!

大宅

熱血勳章

回覆 venusbbb 的帖子

(5) 拍拖期4 --- 我要搬去同99住

買樓唔同買菜,要時間要心機,更加要睇緣份,唔可以心急。

決定上車之後,我地個個禮拜的節目就係去睇樓。呢段期間,c6的工作十分辛苦,仲要成日山長水遠黎揾我,所以我都試過去c6度過夜,免佢舟車勞頓。由於c6同我一齊好開心,人都開朗咗,99都冇咩好挑剔,對我的態度都好咗唔少。

不久我的工作有變動,租約又剛好到期,於是我同c6講,我打算搬出九龍/港島,雖然單位應該會細咗,但大家見面可以方便啲, 況且如果買到樓都會搬,應該唔會要咁住好耐丫。。。點知c6立即反對,話既然係咁不如同佢住!

是咁的,上回提過c6同99 兩個人住居屋,是一個有成800呎三房兩廳的大單位,佢細佬買樓搬走之後就一直丟空了一間房,c6話我錢唔應該咁花,寧願我自己儲埋D租等我多啲錢駛,佢會自己加多啲家用俾99塞住佢把口,總之佢諗住一石二鳥又唔駛頻撲,但就有一個條件。。。

原來c6已經一早同99講想我搬過去一齊住!99沒有太多意見,因為c6同佢講會加家用之餘,仲會出錢裝修過間屋同買過哂啲新傢俬。(間屋住咗十幾年都冇整過,好多舊傢俬同垃圾都冇執過)

但我就無應承c6嘞,事關
1. 99份人好污糟,廚房混亂有小小強(我最怕的生物!)
2. 鐘意儲報紙舊衫,家中有大量冇用的雜物(即係垃圾!)
3. 佢份人冇咩系統,啲野東一忽西一忽
(例子:有陳年玩具收響廚櫃入面,但又有無用的廚具收響睡房入面!)
4. 我不嬲自己住,加上知99佢都麻煩,怕同住難
5. 佢知我養兩隻貓,問我搬過去可唔可以唔帶兩隻貓 (呢個就係搬去的條件!)

冇得傾!!!c6明知我自住咁耐兩隻貓就陪我咁耐,佢點解會覺得我會為咗慳番D租就唔要佢地?唔通要我送兩個寶貝去SPCA??? 我知係99要求,c6唔怕貓亦唔抗拒佢地,平時都有同佢地玩。。。
99知道我因為咁而嬲咗c6, 估唔到冇耐佢竟然主動同我傾呢件事:
(99:) 嗯。。。其實我地以前都有養過貓架,我都唔抗拒既,搬埋黎都唔怕啦,我ok既,如果我之前有講過咩唔好的說話,你唔好介意呀,我個人係比較直,冇咩野架咋。。。

99講到咁,我都有啲愕然,不過佢咁樣開到聲,我諗住都應該冇咩大問題掛,c6就最開心啦,即刻話阿媽都好好架,你放心搬過黎啦!

Too simple, and too naive.

我就係咁搬咗去c6度,被99老屈的生涯宣佈正式開始。。。。(待續)

kalonice    發表於 14-6-8 12:27

大宅

追………

大宅

好精彩呀

大宅

首頁

尾頁

跳至