論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

佢日日問住今晚想食乜,覺得好好好煩。我C6之前每星期六揀好曬食譜比佢照買照煮,攪到佢完全唔使諗,縱慣左。而家我就黎做FTM, 覺得日日同佢諗埋我不如自己去買,起碼我會去格下價!最煩係佢買左D野一餐煮唔曬,又唔識自己諗下次點煮埋佢,甚至有時唔記得擺到過哂期!我以前返工冇時間留意,而家唔做,先發覺佢係咁。覺得咁落去唔係辦法又浪費。(PS 佢湊仔幾好,做野乾淨而且責任心夠, 年紀大D週不時有病痛,最近先割完乳房瘤,休息左成個禮拜)
想工人自動波諗買乜餸同食乜,係咪好高要求?我係咪自己去買餸?

翡翠宮

自己買冇咁勞氣

伯爵府

畀面勳章

我工人是每日自己去買餸及諗煮什麼餸, 我只係每星期比一次錢佢, 其他佢自己安排, 吾係請佢回來做什麼?

水晶宮

sukiwongsk 發表於 14-5-31 09:11
我工人是每日自己去買餸及諗煮什麼餸, 我只係每星期比一次錢佢, 其他佢自己安排, 吾係請佢回來做什麼? ...
我都係有同樣的安排, 工人識煮咩就買咩先至唔會浪費食物,
我買回來, 佢唔煮, 盞 'side'.

我工人亦有樓主工人的毛病,
就係買了食物返來之後唔用果種食物煮送,
又或者用剩之後又唔再煮.
我開雪櫃見到咁樣係會哦個工人.
哦多幾次, 佢會好d, 但始終都係要成日哦.

別墅

回覆:sukiwongsk 的帖子

係咯,我都係咁諗

子爵府

回覆:largesizer 的帖子

我初初比佢自己買,但成日唔合我心水,所以後來我c6去買,我地話比佢知點煮,不過間唔中佢都失手。
我情願姐姐在家睇住個細,我c6買。

子爵府

回覆:largesizer 的帖子

同埋我要佢將所有餸,雪櫃入面的食物全部寫晒落紙貼雪櫃門,寫明日期,如食左刪除,咁我們才清楚雪櫃仲有無野剩要清埋佢。

bbkingdom  好方法.  你工人係賓定印?  用英文寫?  發表於 14-5-31 11:56

男爵府

佢買餸㷛湯都好叻!又識得買,又識得煮,又合我們囗味!

男爵府

就因為佢買餸煮飯叻,佢D朋友會等佢買完餸後,問佢今日煮咩餸、㷛咩湯!

別墅

引用:佢買餸㷛湯都好叻!又識得買,又識得煮,又

原帖由 AhC 於 14-05-31 發表
佢買餸㷛湯都好叻!又識得買,又識得煮,又合我們囗味!
你真幸福,我有時都諗可以請個煮飯㷛湯叻嘅,我專心照顧BB就得

水晶宮

如果你係FTM,你個工人又對餐膳安排唔係咁叻,決定餐單呢D事,建議你自己做番.
我工人自動波攪掂,但唔可以期望佢做到好醒咁囉.

複式洋房

largesizer 發表於 14-5-31 07:35
佢日日問住今晚想食乜,覺得好好好煩。我C6之前每星期六揀好曬食譜比佢照買照煮,攪到佢完全唔使諗,縱慣左 ...
同我果個一模一樣,同一個阿媽生嘅!
佢地日日咁問,真係好煩!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會自己諗, 寫低叫佢買咩

別墅

引用:Quote:largesizer+發表於+14-5-31+07:35+佢

原帖由 As228228 於 14-05-31 發表
同我果個一模一樣,同一個阿媽生嘅!
佢地日日咁問,真係好煩!
咁你點做呀?

複式洋房

largesizer 發表於 14-5-31 20:45
咁你點做呀?
你果個應該係賓,賓就係有呢個問題,我以前有個喺香港做咗十幾年嘅賓,一樣會咁問,因為唔想背鑊。
唔識就唔洗做,只會無進步,亦都正中工人下懷。

我叫工人每日寫一個三餸一湯嘅餐單比我,我同佢講我未必會跟佢個餐單,但佢仍然都要諗,我今日唔跟,佢明天要寫第二個。假如有一日,我唔想諗就會叫佢跟自己嘅餐單去煑。同工人就咁講,其實係訓練佢自己諗煑乜嘢餸。頭一個星期就選一日跟佢嘅餐單,跟住逐個星期遞增,譬如:第二個星期就兩日,第三個星期就三日,直至每天習慣自己諗煑乜餸為止。

大宅

回覆:求意見:你工人會每日諗買乜餸同點煮嗎?

我個印姐係香港十三年,日日佢諗,佢湊bb一次買定三四日送,佢都自己搞掂。其實我唔識煮飯,但同過佢去街市,除左格價佢仲會講價,話買40元排骨阿叔話43啦,佢會話:咪講左要40嚕,3蚊唔洗啦

largesizer  好羨慕你呀!  發表於 14-5-31 23:37
wcpcelia    發表於 14-5-31 22:35

男爵府

引用:我初初比佢自己買,但成日唔合我心水,所以

原帖由 AWma 於 14-05-31 發表
我初初比佢自己買,但成日唔合我心水,所以後來我c6去買,我地話比佢知點煮,不過間唔中佢都失手。
我情願 ...
我地都係自己買,叫佢煮。但我都有啲野煮唔晒,放到過期佢事唔聲的問題!因為買左返來由佢放入雪櫃。我地冇咁得閒一日到黑stock take 個雪櫃! 啲舊野越擺越又,叫過佢有野放左好耐未食要提我但佢點都唔出聲。仲有,啲日用品用晒佢又係唔到最後果分鐘先出聲!

男爵府

引用:會自己諗, 寫低叫佢買咩

原帖由 wcpcelia 於 14-05-31 發表
會自己諗, 寫低叫佢買咩
叫佢買唔識格價又係死。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Handsomewoman 發表於 14-5-31 22:20
叫佢買唔識格價又係死。
去超巿買...有單...

姐姐一般也不會格價, 可以理解的

男爵府

引用:Quote:Handsomewoman 發表於 14-5-31 22:20

原帖由 wcpcelia 於 14-05-31 發表
去超巿買...有單...

姐姐一般也不會格價, 可以理解的
例如買日用品,厠紙等,自己會睇用開果幾隻果日邊款抵。但如果叫佢買只可話買邊隻。無得格價。所以辛苦啲我地自己買。

wcpcelia  自己買  發表於 14-6-1 09:09

首頁

尾頁

跳至