懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

依家踏入37 weeks, 頭先成個肚拿住拿住咁痛,bikini 位又有啲扯住痛,我又唔覺得有規律咁。搞到我都唔知點分陣痛係應該點樣的痛,同埋係咩位置痛... 有啲緊張

男爵府

BK Milk勳章

陣痛會係腰既位置開始痛,
一痛既時候無論你點轉姿勢都依然會痛囉....
一開頭可能1X-2X分鐘先痛一次,
但當你開始5分鐘就痛一次既話就恭喜你,
你可以執定走佬袋去醫院生BB喇!
我上一胎就係陣痛,半夜2點急大便,
去完大便之後開始宮縮,痛到尾龍骨都痛,
開始時20-30分鐘痛一次,
直到5點開始5-10分鐘痛一次,
跟住沖涼,直到6點5分鐘痛一次,
無穿水見紅,本來去搭車,
痛到行唔到轉為CALL白車,差唔多7點去到產房,果時已經開左2度喇!

複式洋房

引用:陣痛會係腰既位置開始痛,一痛既時候無論你

原帖由 bobo830513 於 14-06-02 發表
陣痛會係腰既位置開始痛,
一痛既時候無論你點轉姿勢都依然會痛囉....
一開頭可能1X-2X分鐘先痛一次,
陣痛一定系腰痛?
我哩幾日都好似黎m甘痛。真系完全分吾清
但果種痛已經好痛。維持好耐
請問當陣痛發生。系真系(一陣)(一陣)甘痛?姐系吾會長期拿住痛?而系好明顯分得到?

男爵府

BK Milk勳章

陣痛既時候,
唔會一直持續痛架,
會係痛一陣就停一陣咁,唔會由頭到尾KEEP住痛....
有規律的!好自己就好明顯會分到,
有大便既感覺,成條腰都會痛架....

大宅

引用:Quote:原帖由 bobo830513 於 14-06-02 發表

原帖由 lovewaibb 於 14-06-02 發表
陣痛一定系腰痛?
我哩幾日都好似黎m甘痛。真系完全分吾清
但果種痛已經好痛。維持好耐
陣痛似m痛,但係好嚴重嘅m痛

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我係成個肚拿住痛, 超級宮縮咁. 痛一陣, 停一陣, 我果陣未穿水, 仲有能力可以去沖涼食野, 畫眉剪指甲, 同家人影幾張相至出門口. 如果穿水就唔好沖涼, 要訓低, 叫人幫你執走佬袋, 之後儘快去醫院架啦.

陣痛時個肚係痛, 但個心係勁開心.

EvaHui520  畫眉呢個好重要,我都要記得先  發表於 14-6-12 02:42

複式洋房

回覆:究竟陣痛係咩感覺?

好玄
陣痛既感覺真系好難描述
因為我假宮縮都痛得好緊要
但無你地講果種腰都系好痛

複式洋房

我個人覺得陣痛就係 肚屙攪腸沙個隻痛 係勁痛肚痛到唔可以郁個隻 但陣痛係開始頭個浸就似m痛 到後來就係要肚屙個隻肚痛
每天都要感恩 感謝主 讚美主

大宅

呀~~~~ 咁我琴晚嗰d算唔算陣痛呢, 成個肚都痛咁囉
好難分

大宅

引用:+本帖最後由+bosch+於+14-6-2+07:47+編輯+\\

原帖由 bosch 於 14-06-02 發表

我係成個肚拿住痛, 超級宮縮咁. 痛一陣, 停一陣, 我果陣未穿水 ...
其實我都唔明如果穿水,就算我咩都唔做,但係我點都要行落街捷taxi㗎... 穿起上嚟,咁點搞呀?

唔好意思, 我咩都唔識,想問定先,有心理準備,等到時無咁亂

大宅

引用:Quote:原帖由 bosch 於 14-06-02 發表本帖

原帖由 tassiepig 於 14-06-03 發表
其實我都唔明如果穿水,就算我咩都唔做,但係我點都要行落街捷taxi㗎... 穿起上嚟,咁點搞呀?

唔好意思, ...
我5月剛生了,生前2星期又係好緊張,好驚穿水先,果然真的零晨穿水,個肚突然“卜”咁流灘水,無色無味,搭的士一定要用毛巾!!唔係的士佬好慘

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

tassiepig 發表於 14-6-3 00:43

唔好意思, ...
要真係有經既jm 至答到你了....我好彩係陣痛或見紅先.

QE 姑娘教要call 白車, 要訓低以防臍帶流出黎等... 但實際可能飛的士仲快, 我諗到時睇情況...

男爵府

BK Milk勳章

我第一胎穿水既時候,係訓訓下突然穿水,
羊水無色無味既....我果時換好衫,帶定大肚婆M巾,
再拎走佬袋CALL的士去醫院,就無拿大毛巾,
因為之後都無再流羊水喇!

男爵府

BK Milk勳章

回覆 tassiepig 的帖子

咁你痛既時有無急大便既感覺?
BB就出黎既時候,一定會有急大便既感覺!

男爵府

BK Milk勳章

回覆 lovewaibb 的帖子

假宮縮係成個肚實哂,跟住隔一陣就會鬆哂,
但我自己第三胎了,我假宮縮就唔會痛既....
陣痛既時候係痛一陣停一陣,一定唔係KEEP住咁痛,
咁樣你先計到你幾耐痛一次....
到痛到5分鐘痛一次既時候已經可以入醫院啦!
而且當你痛既時候你係除左FEEL到係M痛既十倍之外,
係真係連尾龍骨,成條腰都痛架.....
痛緊既時候係痛到行唔到....

大宅

引用:Quote:原帖由+tassiepig+於+14-06-03+發表

原帖由 卡通農場 於 14-06-03 發表
我5月剛生了,生前2星期又係好緊張,好驚穿水先,果然真的零晨穿水,個肚突然“卜”咁流灘水,無色無味,搭 ...
你嗰陣穿水係咪流得好勁呀?我諗過用m巾墊住 ,唔知頂唔頂得順

大宅

引用:+本帖最後由+bobo830513+於+14-6-3+07:20+

原帖由 bobo830513 於 14-06-03 發表

我嗰時又無咩急大便的感覺呀...個肚痛咗半個鐘又無咩事喇。

我就係唔識分咩痛,所以先問下有經驗的jm

Btw, 如果生之前有急大便感覺,係咪都要忍下唔好痾住呀?

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+bosch+於+14-06-02+發表本帖

原帖由 tassiepig 於 14-06-03 發表

唔好意思, ...
我果陣穿水係慢滲,所以用普通m巾都ok!之後揸車去醫院

陣痛既感覺係--殿床殿蓆!成個肚咁痛,痛1分鐘度就唔痛!痛既時候完全郁唔到,但自己會feel到陣痛到(條腰酸酸地),一feel到就跪響度就好d!訓響度痛10倍

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

BK Milk勳章

當然唔好痾住啦....
又未去到醫院,痾出黎既話又無人同你接生咁點算呀?
去到醫院就算想痾都要同助產士講,
佢地話痾先好痾,唔係比人鬧死!
不過當然唔好去到有急大便既感覺先去醫院,
只要你覺得隔5分鐘已經開始痛一次就好去醫院喇!
如果痛左半個鐘無再痛就唔係生得,
陣痛開頭隔好耐先痛一次,之後會愈來愈密,
有D人陣痛可以持續2日以上....
當然陣痛時去到醫院又未去得產房前等生既時候,
落到床行下或者坐波波都可以快生D,
希望你陣痛既時候會分到啦!
我自己就會當痛既時候就會留意一下時間,
唔訓都留意住...費是真係陣痛啦....
自己留意住時間就知幾耐痛一次....
我果時CALL白車,救護員都會問我幾耐痛一次,
都會幫我計住時!

大宅

回覆:tassiepig 的帖子

初頭係m痛,越來越m痛,痛到條腰都又冤又痛,越痛越密,到生得就好似便秘急屎,一急壓住條腰骨仲痛到撕心裂肺,但是又要忍住唔柯得,總之屎尿屁百感交集,冷汗都飚

首頁

尾頁

跳至