自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

媽媽尋日在私家醫生度照到子宮有粒成3個月大bb的瘤,醫生叫佢去公立醫院做,話好啲。尋日即去掛號,但要等成個星期先覆幾時有得睇!我想問各位jm有無咩分享?公院要幾耐先有得做手術?我真係好擔心好擔心

DEVILY  我屋企人同你情況一樣、政府排得太耐、上個月排今年年尾先照炸、未動手術。今日去左私家做開刀因為太大粒。5萬幾搞掂!  發表於 14-6-7 12:28

珍珠宮

良性黎咋?

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:急問,子宮有瘤

如果係良性子宮肌瘤而又没有影响日常生活,都唔怕排,當年我由5cm排到2年後成10cm,跟住全子宫切除,一勞永逸!

子爵府

回覆:急問,子宮有瘤

可能良性所以唔係急症。我媽當年子宮頸癌。去私家拎完報告即去威記排。即日入埋院。由拎報告到電完化療完前後用咗三個月唔洗

大宅

回覆:BIGPAT 的帖子

未知,所以要等做手術check

大宅

回覆:nganc9 的帖子

未知,所以要等做手術check

請問係唔係好大手術?術後康復情況如何?因為我媽媽50幾了,身體一向麻麻

大宅

回覆:babytai 的帖子

請問報告係檢查報告?係咪要做手術拎組織驗?因為我好係keep住成個月m...仲要量勁多,所以要睇醫生發現

公爵府

hashtag影視迷勳章

引用:請問報告係檢查報告?係咪要做手術拎組織驗

原帖由 豬b老公 於 14-06-07 發表
請問報告係檢查報告?係咪要做手術拎組織驗?因為我好係keep住成個月m...仲要量勁多,所以要睇醫生發現

...
子宮肌瘤超聲波就可以確定,如要手術後先check有機會係惡性,如果惡性,政府都會好快安排手術,最好去私家醫院做晒检查,攞哂報告去政府就最快

男爵府

引用:Quote:原帖由+豬b老公+於+14-06-07+發表請

原帖由 nganc9 於 14-06-07 發表
子宮肌瘤超聲波就可以確定,如要手術後先check有機會係惡性,如果惡性,政府都會好快安排手術,最好去私家 ...
係呀, 係私家做哂要做既報告, 還有醫生寫果封信都好關鍵, 第一次見醫生快慢都係靠佢, 因為政府醫院排号只收信, 有紙張report都會收。 快慢還要睇區。
醫生有無話係咪肌瘤, 唔好咁驚住, 肌瘤多m和經痛,但好多時都係良性。

大宅

回覆:nganc9 的帖子

多謝你!

大宅

回覆:sambb 的帖子

明白!唔該哂你呀!

伯爵府

環保接龍勳章

引用:媽媽尋日在私家醫生度照到子宮有粒成3個月

原帖由 豬b老公 於 14-06-07 發表
媽媽尋日在私家醫生度照到子宮有粒成3個月大bb的瘤,醫生叫佢去公立醫院做,話好啲。尋日即去掛號,但要等 ...
請問點發現?有痛或唔舒服嗎?

男爵府

我最初發現子宮肌廇時是3 cm, 那時我三十歲醫生說我應該捱不到收經, 因為它會不斷長大, 但她說不用馬上做手術, 除非我公司有醫療保險. 那時我有保險, 但不想開刀, 沒有馬上做手術. 我只是感覺下身有少少頂住, 同埋經量多. 有啲唔方便.
幾年後, 肌瘤大概 6 cm, 我意外有了bb, 很擔心, 幸好 肌瘤是在子官頂部, 所以可以與 bb 共存. 期間肌瘤增大至15 cm, 我有時會痛, 但還可接受.

到 bb 開刀出生後, 再過了一年, 我才可以開刀割掉它, 因為開刀取 bb 時, 是不能同一時間做的, 因為會失血過多.那時肌瘤大概 12 cm. 醫生說子宮瘤大部份是良性的, 如果唔係我一早就死了.怎可以十幾年都冇事.
所以有以下問題妳可以考慮, 因為妳媽媽已經五十多歲, 肌瘤若能捱過收經時間, 一般是會自己枯萎, 缩少的, 但亦因為這肌瘤, 妳媽媽現時經量什多, 所以現階段要不要做手術, 完全是個人決定. 仲有, 有時肌瘤割完是會再生過的. 好難講架.

以上資料是我睇過幾個私家醫生(都幾有名的) 出來的結論, 所以我有啲唔明點解妳醫生叫妳地去政府做, 因為政府正常一定不會好過私家醫生, 除非真的沒保險或者經濟負擔不來.

我建議妳睇多個私家醫生, 了解手術費用, 若有保險, 當然去私家. 我睇過 5個: 江x儀, 梁x德, 劉x基, 朱x儀. 仲有一個唔記得了, 有些醫生只向錢看, 一味叫做手術, 好冇醫德架.

子官瘤好平常, 唔使太擔心, 希望幫到妳.

大宅

回覆:caringmum 的帖子

好多謝你!我都唔明做咩個e生會叫佢去睇公院,如果有咩事等得黎都蚊訓!

其實媽咪呢一兩年經量都好多,黎成個月都有!之前睇呢個e生話可能更年期無咩野,果時都照唔到有事。

媽咪今次又係黎好多,忍唔到去睇,一照話個瘤好大粒。俾信叫佢睇公立。我諗我會同佢睇多幾個e生先。唔該晒你呀!睇完你分享我心定左好多!

首頁

尾頁

跳至