夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

每次跟我屋企人或朋友外出食飯由坐底開始一直用手機上網到食完飯。每次同佢講食緊飯唔好邊用手機,c6瞪完我繼續上網,連5歳個仔都會講食飯唔可以用手機,佢一句唔好嘈多事,個仔問我點解爸爸食飯可以玩手機,我都唔知點答
每次同屋企人食飯我都好唔開心,我爸媽又費事出聲,細佬弟同女友都成曰望下佢。唉,身教唔好怕影響個仔第日大咗只對住手機電腦多過父母。

激死我了

大宅

回覆:老公跟我家人或朋友吃飯都一直用手機上網

你老公好細年紀?其實都幾唔尊重,仲有佢咁樣点同個仔解釋呢

rachel_ching  X2  發表於 14-6-9 17:41

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢真係幾唔尊重人, 佢本身同你家人關係係咪唔太好?

伯爵府

我c6有時都係咁,不過我話佢佢會收埋
你c6咁樣真係唔多得,怕你仔仔學老豆

男爵府

回覆:SK77 的帖子

試下得你哋兩個人時同佢傾下呢個問題?話佢知咁樣好唔尊重同枱食飯嘅人,加上會做壞榜樣比仔仔睇....

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-9 17:42

水晶宮

佢同咩人咁多嘢講啊~~
一定要同佢講呢個唔好習慣~~
教壞細路~~

侯爵府

我會同c6講,甘既行爲小朋友會好,吾好,吾係吾比玩,而係要有禮貌+身教。

至於阿仔問: 我會同仔講,爸爸忙緊公司野,無辦法!爸爸忙到飯都唔得閑食,賺錢,你先有書讀,有興趣班上,要好好珍惜爸媽提供既野。(當然大前題吳好比阿仔知道爸爸係度玩啦!)

我知道甘樣答在坐既大人都會覺得有無搞錯。。。。但,如果我直接話,你爸爸無禮貌,吳好學等等。

c6好大機會即場發癲/落吳到台。

倒不如,令c6自己内疚好過。。到試過幾次比機會都甘,先落c6面。到時嘈起上來,都可以同c6講,人前人後都比足面你。你點身教個仔阿

panda1985hk    發表於 14-6-11 14:44

別墅

回覆:SK77 的帖子

我bf之前都係,我會沒收手機…

禁止訪問

大宅

回覆 SK77 的帖子

你C6已經唔嚴重﹗﹗
我個C6不論同任何人食飯都會當住面用手機,
曾經試過我帶佢一同出去跟我朋友唱K,佢竟然全程用電話,我話佢,佢就回答我一句:我又唔識佢地,冇野傾﹗而且我又唔唱K,唔用電話有冇好做?
最近我帶BB一同出去跟朋友 BABY GATHERING,飲餐茶都全程用電話﹗﹗ 我不知幾想爆佢 !!

其實唔識,傾下計,交流下,就識啦!!

禁止訪問

複式洋房

同佢傾吓先,俾佢知道咁樣係唔尊重人
而且小朋友會有樣學樣
如果冇改善我就會以其人之道還治其人之身
同99食飯果時玩手機,睇吓佢會點

伯爵府

kikilovestanley 發表於 14-6-9 16:40
同佢傾吓先,俾佢知道咁樣係唔尊重人
而且小朋友會有樣學樣
如果冇改善我就會以其人之道還治其人之身
我相信我會用呢個方法, 當然會事先同小朋友講, 點解要咁做, 唔係小朋友就會有樣學樣,

男爵府

熱血勳章 爸B勳章

自己兩公婆, 在家傾左先, 你係其他人面前講佢, 佢會覺得無面...唔會理你...

我老公之前俾都係咁...我在家同佢傾完, 現在最多食飯期間發夢或專心食飯.(因為佢唔會主動同人傾, 所以之前打機上網多)...但不會做低頭族...

溝通下先...

翡翠宮

偶然玩下都算可以接受,咁你同佢屋企人食飯會唔會都咁玩?

男爵府

我阿嫂同親我地飲茶都係咁.. 就算新年上到長輩屋企全程都係玩手機..
我99其實非常不滿但又唔敢開聲.. 唯有當佢透明, 問都唔會問佢食D咩..
99成日話阿嫂唔係黑面就玩手機.. 無咩必要都唔想見面~~

禁止訪問

引用:每次跟我屋企人或朋友外出食飯由坐底開始一

禁止訪問

大宅

我老公初初都係好鍾意聚會時睇電話打機上網,我解釋比佢聽咁樣好無禮貌人地笑你無家教點點點點點,同話如果係咁你以後唔好參加啲聚會啦!自此聚會時間中望下都有,但無再dup低頭喺咁玩

侯爵府

無家教

首頁

尾頁

跳至