單親天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

呢幾個月收到通知要搬..真係攪到無覺好訓... . deadline 愈接近我就唔可以再逃避唔去搵, 唔去想啦...
搬走既死期就快到啦.. 希望可以順利租到方便仔仔返學又方便我返工既新屋啦..

一睇O的盤.. 實用面積 200 幾呎都要過萬... 唉.... O的租金真係升到顛左, 沙田區, 大圍區, 馬鞍山好 Q 貴呀...

乜都加, 就係人工唔加, 養仔錢唔加.... 我真係要搵份兼職幫補下啦...

一個人頂得好辛苦... 好想倒下一走了知... 但係望住個仔好無奈要頂硬上.. 但係又有誰會明白我丫?? 好屋難求, 好業主難求~~~

有自己屋/住公屋響手真係生活無憂呀~~~

呻完................
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

禁止訪問

回覆:dordor1207 的帖子

侯爵府

sailow 發表於 14-6-11 16:12
check 電話吖

做咩事... 你炸我呀 XDDDDDDDDDDDDD
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 dordor1207 的帖子

完全明白同感受到你既煩惱...

希望你早日找到好業主....

男爵府

畀面勳章

我咪又係好似你咁,我都快要搬
我都無助
村屋都5千至六千
點死!?我都揾part-time喎!

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

住屋真係好大壓力,好彩係之前租屋時個業主好好,我租咗6年都係加咗一次租,上年派到公屋後真係成個人鬆哂,起碼唔駛憺心自己有咩三長兩短阿仔冇地方瞓

侯爵府

離婚之後我住左一年村屋, 業主收樓要搬, 搬屋出入既錢勁貴要成皮野... .. 而家呢個業主好人租左兩年比我無加租但係佢仔要結婚收回自住..

好業主難求呀.. 我無資格申請公屋, 就算唔返工等上樓都無可能既事..要我減人工排都唔知等幾耐.. 所以咪努力捱貴租囉...

登記左見馬會兼職但係無 FEEDBACK~~ 真係無鬼用呀~~~

為左亞仔讀書環境好.. 死守沙田區捱貴租~~~ 但係地產大我話無盤比我睇呀.. 成日都叫我租金獅, 第一城 200 幾呎點放得落 400 呎既野呢... 掉得幾多野呢????

男爵府

月餅勳章

回覆 dordor1207 的帖子

希望樓主早日找到合適的新家。

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

大水坑附近咪好似有啲村屋,個啲會會平啲

侯爵府

Lovely媽咪 發表於 14-6-12 10:44
大水坑附近咪好似有啲村屋,個啲會會平啲

而家村屋都升到顛呀.. 聽街坊講我舊居一樓新業主收緊都要 14000 囉....

一O的交通唔方便既沙田村屋都要講緊係 10000 蚊...

版主

我朋友租大窩口MTR上面啲村屋$7500 350呎,但盤唔多

侯爵府

引用:我朋友租大窩口MTR上面啲村屋$7500+350呎,

原帖由 Lovely媽咪 於 14-06-12 發表
我朋友租大窩口MTR上面啲村屋$7500 350呎,但盤唔多
真係生活迫人!傻傻的提自己希望在明天!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

我都一樣呀, 早幾日業主同我講"可能"要收番間屋
因為個仔結婚, 諗住間屋俾個仔住, 但又未確定
唉! 唔怪之得話整水喉又唔整
廁所隻門爛左話整又唔整, 我估佢等收番間屋先大裝
雖然佢話會預早2-3個月通知我
但我都要就番亞女佢地番學架
搬屋梗係最好趁長假期啦
呢2日行過地產都會望下, 原來我間屋算好平租
而家d租金真係好貴呀

侯爵府

Peanuts 發表於 14-6-12 15:21
我都一樣呀, 早幾日業主同我講"可能"要收番間屋
因為個仔結婚, 諗住間屋俾個仔住, 但又未確定
唉! 唔怪之得 ...

我業主響四月份時已經通知我架啦... 佢話個仔年尾結婚, 我知O的租升左好多, 所以咪盡量搵平囉..好彩我炒左工人, 未炒既真係死得啦.. 一萬蚊再加4千工人費, 重未計什費噃, 我份人工重有幾多錢剩??? 沙田既租比O的大陸學生搶貴唒.. 就算你想搵平既又細又貴既都要講緊 8500 起...

而家睇緊盤架啦, 希望 DEADLINE 到前搵到屋搬啦, 地產又大我話暑假勁多人搵屋...

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

dordor1207 發表於 14-6-12 15:36
我業主響四月份時已經通知我架啦... 佢話個仔年尾結婚, 我知O的租升左好多, 所以咪盡量搵平囉..好彩我炒左 ...
我都唔知自己搵屋搬左先, 定係等佢正式通知先
前前後後我都搬過幾次, 4百幾呎搬2百幾呎
而家可能要搬百幾呎

侯爵府

Peanuts 發表於 14-6-12 15:45
我都唔知自己搵屋搬左先, 定係等佢正式通知先
前前後後我都搬過幾次, 4百幾呎搬2百幾呎
而家可能要搬百幾呎 ...

你要計番時間先呀.. 如果收到正式通知會係幾月?? 開學 9 月既先搵又會好O的, 暑假多人搶盤呀... 萬一業主唔收番屋你自己搬捱貴租又笨左..

你睇定O的先啦.. 佢話會比足時間你搵咁就信業主啦... 你預最差一個月前通知你啦...

你要諗下, 離婚之後既生活係苦但係你同小朋友生活開心.. 如果你申請公屋收入過額嗎?? 未既快O的入紙排啦.. 搬多幾次就好快上到樓架啦...

我希望努力搵到份 PART TIME..儲多錢中埋六合彩買樓自住.. XDDDDDDDDDDDDDDDD

男爵府

dordor1207 發表於 14-6-12 15:54
你要計番時間先呀.. 如果收到正式通知會係幾月?? 開學 9 月既先搵又會好O的, 暑假多人搶盤呀... 萬一業主 ...
佢就係冇講實幾時, 所以我十五十六囉
我個租約到9月尾先完死約, 如果佢俾1個月通知我就死得
公屋我排緊喇, 不過而家先排左2年, 重有排等
再等多幾年亞女出黎做野就超額喇
都唔知有冇得上樓....

珍珠宮

回覆:[借位純呻] 搵屋租既日子真係苦

捱貴租真係好慘,我五年前,我就係頂唔住沙田d貴租,搬返上水亞媽的租盤。但都要俾7500(因為我係連家用咁俾,佢幫我照顧小朋友)。

到依家變單親,佢都冇加我。如果唔係都知點算。

禁止訪問

引用:Quote:Peanuts 發表於 14-6-12 15:21 我都

侯爵府

olkan 發表於 14-6-12 16:20
捱貴租真係好慘,我五年前,我就係頂唔住沙田d貴租,搬返上水亞媽的租盤。但都要俾7500(因為我係連家用咁 ...

自己親人點同丫.. 我媽媽住九龍既公屋, 我搬番去同亞媽住..

所以多想辦法留在沙田啦... 自己辛苦O的都想個仔生活無憂

首頁

尾頁

跳至