在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大女3歳3個月,返緊N班am,細女8個半月,有工人姐姐,但時間表仍很枯燥

7時:細女起身,飲母乳
8時:大女起身,準備返學
9時:送大女返學+吃早餐,同細女玩
10時:氹細女瞓之餘自己瞓陣
12時:大女放學,大細女吃飯吃生果
2時:大細女沖涼
3時:最辛苦一part,要大細女午睡,通常4時半才成功
5時半:同大女玩/學習
6時半:細女吃飯,我沖涼
7時半:吃飯
8時半:吃生果
9時:細女母乳+氹瞓
10時:陪大女瞓,通常45分鐘才真正入睡
11時:做下自己野
12時-6時:瞓覺,但細女半夜通過醒2次
6時半:老公起身返工,我就醒

之前全日唔係陪瞓就陪食陪玩,攪到自己冇乜用腦,浪費左好多時間咁,好彩而家開始上網賣下韓國野,雖然老公成日話我賺咁少唔好做,又話我唔夠瞓之類,不過我覺得雖然瞓少左,但人生好似充實左好多咁,就算冇乜錢賺,睇左d自己同阿女d衫褲鞋既catalog已經好似出左街shopping完咁開心

希望各位ftm都搵到自己小小興趣,湊仔之餘都活得充實!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

賺得多當然好, 但賺得少時又有精神寄託享受生活都好好呀.

複式洋房

回覆:lovemanching 的帖子

你啲韩国嘢嗨边度可以看到,看下可唔可以帮衬到你

複式洋房

回覆:好開心!以前重複既生活,終於俾我搵到d趣味了

其實我睇下d衫買俾自己同個女就覺得好開心因為湊住2個真係冇乜機會行街,出親街買野都會去左睇童裝,連我阿媽都睇唔過眼買衫俾我

不過而家唔同喇,係我幫屋企人同朋友訂衫,雖然老公口話我"晒"時間,但係訂左頂帽返黎佢日日戴住

複式洋房

回覆:Rebeccaxin 的帖子

PM左你,thanks!!

別墅

想問下妳一日兩餐母乳是否埋身?如是,其他時間需要泵來維持奶量嗎?thanks!

翡翠宮

加油,就算搵少錢都可以有自己嘅價值

複式洋房

要湊女又要做野,系辛苦d,但系最緊要自己開心/! 我都想睇你賣d野

複式洋房

引用:想問下妳一日兩餐母乳是否埋身?如是,其他

原帖由 janice17 於 14-06-14 發表
想問下妳一日兩餐母乳是否埋身?如是,其他時間需要泵來維持奶量嗎?thanks!

...
係埋身呀,朝早,下午同晚上三餐
其實都唔會泵,因為阿女唔肯用奶樽呀
奶量一定比之前少,不過阿女夠飮就ok
話人奶on demand架嘛,所以應該唔駛泵都keep到的

有樣想分享下,我女好搞笑,出左牙仔之後試過咬我,唔笑地講左NO幾次,而家飲飲下會細細力咬下,然後望下我笑,我話唔准架,佢就認真返咁飲,好得意!

ida9900  Your bb is so lovely  發表於 14-6-17 08:04

複式洋房

引用:加油,就算搵少錢都可以有自己嘅價值

原帖由 wahiuma 於 14-06-14 發表
加油,就算搵少錢都可以有自己嘅價值
不過老公唔多明白呢!
有時覺得唔做野淨湊女好易有精神病,以前一個女唔會,而家2個,又好難出街行下,連買餸都係工人姐姐去,阿女學校又係樓下
,冇野做下好頹廢

複式洋房

引用:要湊女又要做野,系辛苦d,但系最緊要自己

原帖由 sherrybi 於 14-06-14 發表
要湊女又要做野,系辛苦d,但系最緊要自己開心/! 我都想睇你賣d野
Pm左你

翡翠宮

lovemanching 發表於 14-6-15 23:17
不過老公唔多明白呢!
有時覺得唔做野淨湊女好易有精神病,以前一個女唔會,而家2個,又好難出街行 ...
慢慢老公就會明白你喇,所以你一定要加油努力

珊瑚宮

別墅

我大女3歲,細女2歲,有一個工人,原本自己湊加工人,然後間中上網賣野,返個倉執貨交收。但最近有左第三件,賣野交左俾朋友幫手,話就話全職係屋企湊女,但自己只係瞓係床多,唔洗出街連湊女返放學都懶叫工人湊,莫講話帶佢地去公園,陪佢地玩。我全日係屋企眼中只見到啲女既壞習慣,只係識話佢地唔好唔聽話。。。。我決定要返返公司度做野,等自己同啲女都有返空間,個人又會積極返。

ida9900  2、3歲係最得意既時候,哪裡會有缺點?  發表於 14-6-17 08:03

複式洋房

引用:我大女3歲,細女2歲,有一個工人,原本自己

原帖由 wing701 於 14-06-16 發表
我大女3歲,細女2歲,有一個工人,原本自己湊加工人,然後間中上網賣野,返個倉執貨交收。但最近有左第三件 ...
你就好,識放下手,我就算工人姐姐幾好,我都唔放心放低佢地俾佢湊,所以我只會寄貨,寧願賣平d賺少d,萬一有咩意外驚自己後悔內疚
而家一個月一次老公或家人睇住,帶大女去同朋友食飯已經好開心

別墅

引用:Quote:原帖由+janice17+於+14-06-14+發表想

原帖由 lovemanching 於 14-06-15 發表
係埋身呀,朝早,下午同晚上三餐
其實都唔會泵,因為阿女唔肯用奶樽呀
奶量一定比之前少,不過阿 ...
咁想問下妳每次餵一邊定兩邊至夠?因我宜家每次餵一邊,每天6餐,bb4個月大

複式洋房

引用:Quote:原帖由+lovemanching+於+14-06-15+發

原帖由 janice17 於 14-06-19 發表
咁想問下妳每次餵一邊定兩邊至夠?因我宜家每次餵一邊,每天6餐,bb4個月大

...
之前未食粥,我都係一餐一邊,而家要視乎佢食得幾多粥,有時食少左粥會飲2邊,但多數一邊夠佢飲

大宅

終於有知音!
我的時間表和你差不多,除了睡覺時間;1/2點午睡、9點上床,工人/老公/婆婆陪大子(3歲半)上床,我餵細子(15個月)。
個人全日都好忙,同小朋友相處有快樂、忟的時候;只是自己好迷茫,應該是細子出生後辭職,從以前生活只有工作,到現在生活只有兒子的自己,覺得好無聊。

最近迷上韓劇,只要不是看顧兒子就機不離手,晚上他們睡了就煲個不停,老公不斷抱怨我沈迷,我覺得他好討厭。

複式洋房

回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

老公們可能覺得我地好得閒,其實我忙住陪食陪玩陪瞓,雖說好似好easy,不過好枯燥囉!

大宅

陪月勳章

可否pm埋我嗎?

首頁

尾頁

跳至