1-3歲

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我今日已第六日同我仔戒片,已經定時定侯帶他去廁所,但一時時去到,坐咗十分鐘左右就起身,同佢著返底褲之後就痾,換得好密 ,已經常問佢要唔要去廁所呀,急唔急呀,他都唔理我,唔答我,(其實他講嘢仲未好叻)他現在仲要飲奶,他飲完奶我要隔10分鐘帶他去廁所,如果唔係佢就賴,佢係唔會主動話再要去廁所,亦試過賴完唔理佢,等佢知道濕咗唔舒服,但結果佢冇當一回事,照玩照食,真係好頭痛,出街訓覺我會同佢著片,但唔知點解佢會係咁痾,每次訓醒條片都好重,我已經較早咗時間食奶,8:30食奶,11點上床,但朝早訓醒都仲係好重,其實我有邊個地方出錯呢,點解佢到而家都仲未有得呢,我仔月尾兩歲

子爵府

我女27m, 同你仔情況一模一樣。 已經第二個星期仲係全無進展。岩岩先起sofa 賴左一 大灘。問親佢都話唔屙,一著返褲就連續賴3,4灘, 仲要篤篤都好多。頭先忍唔住大大聲鬧左佢。真係好炆

侯爵府

畀面勳章

慢慢喇....一定會咁架...

翡翠宮

首先一定要佢識表達去廁所,你過一段時間就帶佢去尿尿,多次重复話去廁所一定要出聲,訓練多一段時間肯定會有效

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

俾多DD時間 一定得

子爵府

引用:我女27m, 同你仔情況一模一樣。 已經第二個

原帖由 豬C9 於 14-06-14 發表
我女27m, 同你仔情況一模一樣。 已經第二個星期仲係全無進展。岩岩先起sofa 賴左一 大灘。問親佢 ...
我今日都忍唔住炳佢,真係好炆,教咗咁耐要痾VV要同媽咪講都唔講,學其他嘢就鬼咁叻,真係好激氣呀

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

一開始真係比較困難架,加油,一定會成功既

水晶宮

俾多啲時間鍛煉下佢~~
一定會戒到~~
加油~~

大宅

回覆:灰爆

我都經歷過,我去健康院問姑娘,佢答我:「其實每個bb都有佢嘅時間表,佢咁嘅表現,即代表佢仲未ready,你點迫佢都無用,佢唔係唔講,佢係未得,你要接受佢未ready!人哋嗰個歲幾就戒,唔等於你嗰個都會係咁。」嗰時我囡20個月。於是我放棄。今年,佢28個月時,喺完全無鬧過嘅情況下戒咗日頭,夜晚仲未得。

大宅

我囡囡啱啱2 歲,算系戒左,開頭我系隔一兩個鍾兜佢一次,但有時都系有瀨,後來佢知瀨系咩感覺就會自己叉開對腳,我見到佢有哩個動作我就即刻帶佢去屙,咁樣佢好似無咁抗拒!so far都戒左日頭,夜晚其實都可以唔使包片,但安全起見,都系包住先

大宅

唔洗灰心,你已經幫佢開左個頭,佢係知道㗎~同意媽媽講,未ready啫~我仔而加都戎左成個月有多都未成功,唔急得,一陣你見佢去廁所抗拒又要停幾日再重新開始⋯

我會同自己講,一日實要抹十幾廿次但唔好介意,佢會慢慢好⋯

不防去完話佢知可以洗手(借啲二比佢玩下水水)咁佢會慢慢接受~今日我都抹左3次換左3條底底,見佢學得幾開心,唔太抗拒我已經ok~

暫時我而加都係豆佢去廁所去大小,過多排我會比佢學坐bb廁所仔~

公爵府

其實我覺得戒片真系一件好艱難既事情,要比好多耐心既

大宅

其實唔使擔心,我復活節曾同囝囝戒過,但唔成功,6月再來,佢已成功了八成。第一次佢未ready到,試下停一停俾大家休息下,下個月再來。

公爵府

回覆:chunheilo 的帖子

唔好急啊…冰凍三尺非一日之寒!
一個月落來 肯定可以教曉佢。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

好明白你心情,唔好灰,你同BB都要加油。

侯爵府

畀面勳章

我個女都搞佐1個月喇.

大宅

同意每個小朋友都有佢地既時間表, 唔駛擔心或太過心急. 操之過急可能令小朋友驚添.
我相信個個小朋友戒片階段開初都係有d困難, 比d耐性. 如果暫時都未得, 咁就再等下. 佢地遲早都可以既~
我都有買左個bb廁所比我個2歲大既仔, 佢依家好鍾意坐. 你都可以試下~

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

佢幾大呀, 如果未ready 就遲dd先介喇

大宅

回覆:chunheilo 的帖子

我由佢1歲識行時就每次換片(尿/屎)時都同 佢講,屙尿尿/臭臭要同媽咪講,每日每次都講,好快 佢一屙左臭臭就會叫媽咪換片片。到開始介片時就又重復講屙尿尿/臭臭要同媽咪講,瀨左1星期尿,2次臭臭成功左,依架2歲出街都可以唔使帶片

初頭介臭臭時,跟返之前屙系片的時間提前大概10分鐘抱去廁所坐,我都陪佢一起坐,咁樣一個星期到、就0K了

公爵府

叻叻勳章

過程來的..RELAX

首頁

尾頁

跳至