論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

舊工人由bb出世凑到差不多2歲,本來話續約,後來因為我改左wifi password,佢話我唔比佢同人溝通,所以話唔做,這個原因是臨走我問佢先肯講。 佢走左2個星期,新姐姐來了1個星期,阿仔唔肯跟新姐姐,有時又會提舊姐姐,不過好彩佢肯跟婆婆。昨晚,舊工人打來話已找到工,又是凑一個2歲男B, 佢想同阿B講電話,我話唔好了,我驚bb會掛住你,遲D先,佢話ok.我同佢講保重,有機會再見,其實我地關係唔錯,當然佢唔係話好好,但係佢識同bb玩。聽完佢個電話,我個心唔知點解好唔舒服,可能覺得自己比佢玩死,又話續約,又唔續,阿仔又唔跟新工人,攪到我和婆婆好辛苦,點解佢咁快找到工,有點唔開心。

男爵府

回覆:舊工人打來話搵到工

我覺得續約係一個關口, 可能合約4年就4年後發生,我舊姐姐都唔續約走咗

男爵府

你工人兩年完約走, 要搵份新工一啲都唔難.

唔好諗返轉頭啦, 放多啲時間係新工人及小朋友吧.

wcpcelia    發表於 14-6-16 14:29

大宅

打來晒命

大宅

比d時間bb同新工人姐姐相處, 唔好唔開心~

男爵府

我BB 就來兩歲, 工人又話來緊唔想續約,唉, 其實我地佢好好, 佢有房, 每星期日都俾佢放, 但無辦法, 佢有自己意向。以家D工人好似仲好過我地打工。

大宅

明白,我之前都係咁
BB要D時間適應新姐姐,呢段時間會辛苦D,但快過會OK架啦,唔好念咁多﹐加油!

侯爵府

我個舊姐姐做左四年, 話續約最後又吾續約要搵新工, 可能想加人工能和比長期服務金, 但我無咁做因為佢自從有左個女同性朋友後做事好hea, 時常黑臉, 又要係出面瞓..., 佢好快搵左份工係同一屋苑, 晚上外宿,我個女開始見到佢奏人地個 b 都哭, 但我叫新姐姐多同佢玩, 幾日後已經好好, 見到舊工人最多只會打下招呼或看兩眼,小朋友好容易適應, 最梗要新工人可以同你小朋友玩

伯爵府

畀面勳章

走咗既就唔好諗, 不如快D幫BB適應新姐姐啦

大宅

陪月勳章

回覆 aw07044780 的帖子

就係覺得待佢唔差,點解會咁!BB好無辜 :(

侯爵府

引用:舊工人由bb出世凑到差不多2歲,本來話續約

原帖由 winwin1220 於 14-06-16 發表
舊工人由bb出世凑到差不多2歲,本來話續約,後來因為我改左wifi password,佢話我唔比佢同人溝通,所以話唔 ...
我反而無呢個問題,我對上個姐姐4年完約,我地唔續佢,2月時已經開始同女女洗腦,洗到6月1日姐姐走,女女完全無感覺,提過一次掛住姐姐,之後到而家直情唔記得姐姐,其實小朋友咁細,好快唔記得,解釋多D,洗多幾次腦,好快忘記。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

樓主做得岩, 唔好俾佢同囡囡傾電話了~
下次再打黎, 我覺得都冇咩必要聽.....
始終賓主關係結束了,佢又有新僱主, 我覺得冇咩好傾。(純粹我個人立場姐)
佢係完約, 好快搵到工根本唔出奇。斷約個d, 都重有大把人請....根本個市場上, 係供不應求, 佢地大把老細肯要。

其實佢地都係打份工....好黎好去就算了。過佐去就唔好諗, 反而應該著眼於囡囡同新工人相處, 等囡囡快點適應。

我第1個工人完約走, 我仔都係由bb湊到2歲。
佢走後, 仔仔都有特別扭計, 同埋成日搵姐姐......
但漸漸會適應的了, 叫新姐姐多d 同佢玩, 有時買些小玩具/零食, 由姐姐送俾佢, 等佢地建立好關係。我之後換了兩個姐姐, 我仔都好快適應了, 一來相處時間短, 二來佢地大大下, 會聽得明, 我同佢講姐姐掛住媽咪, 要回家,所以搭飛機了呀。之後問親佢,佢就話姐姐搭飛機!

CHIHIMNAM  agreed.  發表於 14-6-16 17:39
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

斷約都有人請,咁完約走,就當然好快搵到工啦.
如果你真係咁唔開心,block埋佢電話啦,
你地本身就唔係朋友關係,真係唔需要再理佢.

大宅

我好明白你感受,話晒姐姐陪訓陪食陪玩左禁耐,小朋友唔會明白點解會有分離,只係佢地而家記性唔好,望佢地善忘
我都覺得我工人完我約實大把人要,始終照顧過newborn,不過佢仲會留係香港幾耐就冇人知。

首頁

尾頁

跳至