烹飪搵食

跳至

首頁
12345...96

尾頁

翡翠宮

大廚勳章

tammy2008 發表於 14-6-17 18:16
答吓妳簡單問題先啦.....可以, 最後一次既搓揉可以放埋提子乾, 不過提子乾最好事前用水浸起碼 15分鐘, 之後 ...
大師

tammy2008  又亂講啦妳.....   發表於 14-6-18 01:35

大宅

引用:Quote:mamaannlo+發表於+14-6-17+20:58+我

原帖由 tammy2008 於 14-06-17 發表
妳明天會再用麵包機做包嗎 ?
如果會的話, 不如拍一條大約 半分鐘的搓揉片刻放上 utube 好嗎 ?
哎!明天家中冇水,不能做包,要星期四先可以試呢!好呀,到時我先錄低!

大宅

回覆:mamaannlo 的帖子

你真係勁,不好意思,我記起冇提及的是第一次餃子mode我係留起少少水,因第二次餃子mode先落酵母,所以我咪將留起啲水先整溶酵母才搞第二次餃子mode羅

大宅

如果你唔嚴我蠢,或有時間回應我的話,我都想知多啲不同配件,係用乜野方法的分別。加上部打蛋器未有前我都要借助面包机呢!衷心的感謝你的詳細解釋!

大宅

係呀,以後會好啲

水晶宮

mamaannlo 發表於 14-6-18 06:59
你真係勁,不好意思,我記起冇提及的是第一次餃子mode我係留起少少水,因第二次餃子mode先落酵母,所以我咪 ...

oh yes, 都見到雪完既麵團周圍有少少奶, 也估到少少有後加 液體......不過圖一 ( 未雪前 ) 的麵團真的有點乾....

不如這樣子好了, 第一次搓時加足夠的液體 , 要留意搓揉時要有少少尾巴痴著桶邊 , 底部要清爽的
e.g.

之後整個包桶用布掩蓋一下表面, 入雪櫃放置30分鐘至1小時左右 ( 放汽水那格啊, 不用冰的 )

之後, 直接加入乾酵母粉 及 切成細粒的牛油( 用液體油也可以, 不過加入後要小心用筷子扶著麵團直至油份被吸收了, 否則會太滑而空轉的啊 )

...... 如果用液體油的話, 就請在開機大約5分鐘後才加入 ( 酵母都跑入麵團後 ), 否則怕酵母給油份包起了, 影響酵母粉的溶解啊 ......

run 一個 基本麵包 / 牛奶麵包 程式的 的搓揉部份, 搓揉好後關機便可以了

why 要用麵包程式的搓揉呢 ? 因為程式入面的搓揉時間夠長 ( 大約也有 25-30分鐘左右, 入面亦會有1-2分鐘休息時間, 這都會讓麵團搓得更好更靚 )
時間夠長, 也會讓乾酵母粉夠時間溶, 那就不用再留液體去把酵母粉溶解了 ~

試試看啊, 這效果比較適合妳啊 ~

水晶宮

mamaannlo 發表於 14-6-18 07:11
如果你唔嚴我蠢,或有時間回應我的話,我都想知多啲不同配件,係用乜野方法的分別。加上部打蛋器未有前我都 ...
get 唔到意思 tim......麵包機無咩配件架喎.....

妳唔蠢 ! 假以時日, 妳一定會做得好好的, 這我對妳有信心啊 ~~

不用多謝我啦...要多謝妳自己本身就抱著善心.....我是見到妳幫了別人才幫妳的....這個我不能否認

.............

大宅

引用:Quote:mamaannlo+發表於+14-6-18+07:11+如

原帖由 tammy2008 於 14-06-18 發表
get 唔到意思 tim......麵包機無咩配件架喎.....

妳唔蠢 ! 假以時日, 妳一定會做得好好的, 這我對妳有信心 ...
我講得唔清楚添,配件意思係面包机,打蛋器呢!
可能我比你地年紀大,唔夠你地啲後生女聰明,個腦轉得比較慢羅!
用手提上網,我都係識玩一年左右咋,以前用手机好似啲老人家咁只識打出打入,係朋友教我可以上這個網可以學倒好多自己從來唔知的事物,又可以詢問一些問題,切圖影相都係前兩天問個細仔學的,所以我而家真係冇咁叻可以自學!
我見好多jm都好後生,啲小朋友都好細呢!
我都係這幾年啲仔女讀完書先有自己時間可以做自己想學嘅野咁羅!
我家人係好鍾意食面包的,一日可以食兩磅面包的,所以我最近才要的起心肝學好整面包!
加上我家附近啲面包質素麻麻呢!

水晶宮

mamaannlo 發表於 14-6-18 11:22
可能我比你地年紀大,唔夠你地啲後生女聰明,個腦轉得比較 ...
唔好咁講啦, 咩年紀大 / 細啫, 上得網就個個都係 18歲 ( 雖然我係 80歲, 哈哈 )

每日都有新事物可以學, 妳好過我好多啦, 我仲未識用手機 post 相, 我都係用咗智能手機1年鬆d, 用慣咗大電腦, 打字快d, 手機我打2-3個字就火都來啦 ( 成日按錯位 )

同埋手機睇相好細好細, 我呢d成日睇 mon 既人, 眼唔好~ 昨日本身係手機睇妳既 post 既相...真係...唉....都係要用番大機睇清楚好多 ~~ 不過要坐定定咁睇 post, 好熱呀~~ 所以手機我只周圍睇....要打字 /要睇仔細野都係用番大機好好多 ~~

仔囡出晒身啦, 嘩, 羡慕c人啦 ~~ 而家發展吓自己興趣, good 啦 !! 仲要係有得食有得玩, 仲唔係賺到 !! 家人一定俾妳既堅毅所感動 ~

俾心機啊, 見妳滾圓既氣泡已經少了很多, 要用手去慢慢感受不同力度對麵團的影響啊 ~ 這力度的問題很難用言語表達, 先用掌心根部, 用中度力量壓麵團 ( 剛分割好的 ), 平均一點的整塊包括四邊都壓吓佢, 一般壓3-4下都ok 了( 壓, 就是把氣泡壓破壓走 ) , 再四邊摺入, 之後再滾便可以的了 ~ 這樣子四邊摺入再滾, 就像把女人鬆了的面皮拉緊一般啊.....

大宅

引用:Quote:mamaannlo+發表於+14-6-18+11:22+我

原帖由 tammy2008 於 14-06-18 發表
唔好咁講啦, 咩年紀大 / 細啫, 上得網就個個都係 18歲 ( 雖然我係 80歲, 哈哈 )

每日都有新事物可以學, ...
你的詳細解釋,我可以理解到每一個部驟的意義呢!
我之前只係睇你的對話,自己唔敢回應嫁,我見你咁有心,解答很多jm的問題,我才夠膽問咋!
都係你鼓勵我開這個post,我好開心呢!哈哈!

伯爵府

回覆:求指導整面包的做法

有大cf出馬,學定啦。

大宅

回覆:anson2007 的帖子

係呀,我都知道,我會比心机嫁!

翡翠宮

大廚勳章

mamaannlo 發表於 14-6-18 11:59
你的詳細解釋,我可以理解到每一個部驟的意義呢!
我之前只係睇你的對話,自己唔敢回應嫁,我見你咁有心,解 ...

大宅

回覆:tp168 的帖子

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:原帖由+tammy2008+於+14-06-18+發表g

原帖由 mamaannlo 於 14-06-18 發表
可能我比你地年紀大,唔夠你地啲後生女聰明,個腦轉得比較 ...
感動努力

男爵府

引用:樓主只學左兩個星期已經整得幾好啦,+想當年

原帖由 PoppyPearl 於 14-06-18 發表
樓主只學左兩個星期已經整得幾好啦, 想當年我整左成半年都仲係矇性性, 連乜野叫醒麵都吾知啊.. 都數吾到整 ...
我都係,初期嗰d真係可以擲死人

大宅

回覆:米米飯飯 的帖子

我都係好彩啫,遇到大家吧!嘻嘻!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi mamaannlo,
嘩,學咗兩星期就有板有睇,我仲喺齋睇未有閒情的起嚟做

有些地方我有點不明,請問點解第一次搓時冇yeast, 要雪後再搓先加嘅? 但我見教整包書都喺一開始落, 當中有甚麼不同?

翡翠宮

大廚勳章

pooh仔 發表於 14-6-18 23:12
hi mamaannlo,
嘩,學咗兩星期就有板有睇,我仲喺齋睇未有閒情的起嚟做
T大C,教緊你用自解法,想清楚自解法係乜,可以上網 search 一下

首頁
12345...96

尾頁

跳至