樓市動向

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

醒目開學勳章

引用:太舊好易漏水,我這里漏水執漏連裝修用了幾

大宅

回覆:買舊樓心態 !!

買舊樓要考慮大廈維修
圍標問題嚴重,每戶夾10-15萬是平,天價的30萬,真的一殼眼淚

大宅

畀面勳章

引用:新舊唔緊要,最重要始終是location +

原帖由 宮二 於 14-06-18 發表
新舊唔緊要,最重要始終是location
👍👏👏

Mommy's Ramble

Sharing useful learning resources for kids

大宅

畀面勳章

引用:新舊唔緊要,最重要始終是location +

原帖由 宮二 於 14-06-18 發表
新舊唔緊要,最重要始終是location
👍👏👏

Mommy's Ramble

Sharing useful learning resources for kids

大宅

其實我都係怕舊樓要俾好多錢做大維修,都唔知究竟要揀咩樓買,同埋各位jm,我都想問如果20樓就500萬,12樓就450萬,你地會點揀?

大宅

回覆:sscc0113 的帖子

如果景.觀一樣,梗係12樓

大宅

hfkhfk 發表於 14-6-19 06:28
買舊樓要考慮大廈維修
圍標問題嚴重,每戶夾10-15萬是平,天價的30萬,真的一殼眼淚

...
其實好多舊既大屋苑都有E個問題~ 如果買舊樓最緊要係戶數夠多~ 同埋近排發覺交投多既大屋苑更易比人圍標~ 我自己買果橦舊樓係單橦舊樓~ 但一橦已經有3百幾戶...對上一次大維修每戶只係夾左4萬蚊...因為交投唔多~所以D業主立案法團都係D住左幾十年既業主...無比政黨圍標既情況

sscc0113  咩叫圍標啊?  發表於 14-6-20 05:50

大宅

sscc0113 發表於 14-6-19 08:44
其實我都係怕舊樓要俾好多錢做大維修,都唔知究竟要揀咩樓買,同埋各位jm,我都想問如果20樓就500萬,12樓 ...
12樓

大宅

回覆:Toto529 的帖子

揀D做左維修,其實你睇中層樓幾舊?

tracy1096  咁我寧願揀舊D但做左維修  發表於 14-6-20 10:27
sscc0113  但其實如果買d十幾二十年樓齡會唔會好尷尬,因為可能差不多做維修,定還是一係揀再新d既樓,一係揀d再舊d已做維修既樓呢?  發表於 14-6-20 05:53

大宅

tom_s18 發表於 14-6-18 23:11
太舊好易漏水,我這里漏水執漏連裝修用了幾拾萬仲有問題!
係裏面整係無嘜用...因為漏水來源係外牆....大廈一日唔做外牆維修問題一路都會係到....所以買舊樓最好買D維修左既就少好多問題...
我果橦48年樓上次黑雨都無事....反而我上次同朋友去睇美寧中心落小小雨都漏晒水~

tom_s18  對,我哋內外整佐好長時間…  發表於 14-6-19 21:51

大宅

sscc0113 發表於 14-6-19 08:44
其實我都係怕舊樓要俾好多錢做大維修,都唔知究竟要揀咩樓買,同埋各位jm,我都想問如果20樓就500萬,12樓 ...
你睇中果橦有幾舊? 戶數多唔多? 最好揀D維修左既

大宅

反而我覺得買舊樓要計好個按揭問題就真...好多舊樓做唔到30年~最緊要計好個壓測...

大宅

最怕法團主席及部分委員變節,世事難料,$太吸引了
我住的大廈就是如此

大宅

引用:Quote:sscc0113 發表於 14-6-19 08:44 其實

原帖由 tracy1096 於 14-06-19 發表
12樓
但我問地產,佢話d人寧願俾多少少錢揀高層d,一係揀到好低層好平果d,反而中間層數呢d將來要放會無咁易,所以我都好亂,揀咩樓都仲好無方向感,又怕買樓好似買股票咁,你買d股價幾百蚊既股票,如果要跌,可以跌到好低都仲有得跌,但如果買d2,3蚊既股票,跌都會有個譜,所以我都唔知究竟點好,原本睇中左有層400幾500萬度既樓,但諗諗下,定係買d超舊既樓3百幾萬有得住就算,其實我想搵450呎實用以上既樓,如果最好係可以460萬以下就最好,但九龍區真係好似好難搵,有d好舊既樓,實用呎價都過一萬蚊呎,真係搵到好灰

letter_li  地產講呢D有利益衝突, 你買貴D佢收佣多D, 佢當然話高層好.  發表於 14-6-20 10:13

子爵府

回覆 sscc0113 的帖子

每尺10000元的不應很難找到,即使在九龍區

大宅

引用:Quote:原帖由 tracy1096 於 14-06-19 發表1

原帖由 sscc0113 於 14-06-20 發表
但我問地產,佢話d人寧願俾多少少錢揀高層d,一係揀到好低層好平果d,反而中間層數呢d將來要放會無咁易,所以 ...
你去大角咀睇下~ 有你想要既野~

大宅

ac321 發表於 14-6-18 12:23
我反而覺得問題吾係買新樓定舊樓,而係睇整區個樓走勢,如市升,你買乜都賺錢,但如跌,你買乜都跌!!
但我 ...
對, 根本買甚麼樓都升.
反而, 樓主當年買舊樓, 只係由300升到400萬,
可能新樓已經由300 萬升到500萬呀.

hachaimami  agree  發表於 14-6-20 10:31

大宅

引用:回覆 sscc0113 的帖子每尺10000元的不應很

原帖由 breadcheung 於 14-06-20 發表
回覆 sscc0113 的帖子

每尺10000元的不應很難找到,即使在九龍區
我睇過新蒲崗,18年樓,1萬1千蚊呎,太子區睇過一間42年樓,473呎,498萬,係真係睇過大角咀有一間,40幾年樓,有4百幾呎,賣3百幾萬,係真係睇過九龍區最底,但果間屋雖然維修過,但感覺唔係好舒服,土瓜灣區,睇過幾間4百幾萬都係得400呎度,睇樓睇到好煩,灰哂……

大宅

引用:Quote:原帖由 breadcheung 於 14-06-20 發

原帖由 sscc0113 於 14-06-20 發表
我睇過新蒲崗,18年樓,1萬1千蚊呎,太子區睇過一間42年樓,473呎,498萬,係真係睇過大角咀有一間,40幾年 ...
大角咀區算係keep住低水……格黎深水埗區連唐樓都差不多8千蚊實呎……我都係睇過好多區先買e到……你去多幾間地產鋪搵下盤啦~

大宅

引用:Quote:原帖由+sscc0113+於+14-06-20+發表我

原帖由 tracy1096 於 14-06-21 發表
大角咀區算係keep住低水……格黎深水埗區連唐樓都差不多8千蚊實呎……我都係睇過好多區先買e到……你去多幾 ...
但我想問圍標係咩意思?如果買舊樓要注意d咩

首頁

尾頁

跳至