單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果對方老公同大陸女人生左小朋友 上面有層樓 個男人都承認,辦離婚時可否用通姦呢點? 要有咩實質證據提供?

用通姦理由離婚同用婚姻破裂理由離婚,會唔會有分別?

因為我朋友老公唔肯離婚,佢需要單方面申請離婚,但佢老公都唔會肯分居,咁樣可以點算?

麻煩jm們俾d意見

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 re_na 的帖子

無論男人是否要離婚,分居兩年後可自動辦理離婚~

大宅

引用:回覆 re_na 的帖子無論男人是否要離婚,分

原帖由 0030 於 14-06-19 發表

無論男人是否要離婚,分居兩年後可自動辦理離婚~
但如果唔分居呢?

侯爵府

唔分居的意思就係仲住埋一起,但點該要離婚??

大宅

回覆 0030 的帖子

因為朋友老公包2奶有埋小朋友,佢接受不到,唔想再受到佢老公約束。但因為仲有個讀緊書的小朋友,唔想趕個老公走,只係覺得老公肯俾錢就可以

宜家兩難就係佢老公不同意離婚仲想扮冇事,而我朋友又冇可能趕到老公走
宜家好複雜,我都俾唔到咩意見就上黎問下,睇下點算

侯爵府

我理解能力有問題,唔想趕個老公走又想要錢,又想離婚?那麼複雜的關係我解答不了

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

咁你朋友到底想點呀??? 好簡單, 用不合理行為啦.. 最快應該一年就可以出到絕對離婚令..

你朋友有無返工架?? 婚姻居所邊個供既.. 有無名架..

兩女侍一夫??? 香港無左呢樣野好耐啦... 齊人之福咁易做?? 小心比大陸女人毒死好過啦...
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

男爵府

想要錢,又唔想個男人走,可以兩個傾好佢。
不用離婚亦可。

其實仍然要計數架,邊樣對你及孩子有利一些。

如果個男人在大陸有小三,但又唔想分開,是否意會佢對個家還有責任感呢?
離左婚,人走了,可能頭頭會比錢你,但慢慢,佢會否開始越比越小呢?然後唔比呢?

以上要考慮一下。

另外就是,你會否想再有第二次婚姻。如果仲後生,好難保將來你會遇上另一個男士使你心動,咁到時至離婚嗎?

真係搵紙筆寫低離婚的好壞處先,慢慢分析一下至好行動。

至於佢有小三,你當然可以file case 啦! 呢個係最大既問題使你郁手嘛。

乜野事都要三思。
以孩子及你的利益為最大前題

大宅

引用:回覆 re_na 的帖子我理解能力有問題,唔想

原帖由 0030 於 14-06-19 發表

我理解能力有問題,唔想趕個老公走又想要錢,又想離婚?那麼複雜的關係我解 ...
的確係好複雜 當中有好多詳細我都打唔到上後 始終決定既係我朋友 我希望可以俾多幾多意見等佢諗清楚想點

大宅

引用:咁你朋友到底想點呀

原帖由 dordor1207 於 14-06-19 發表
咁你朋友到底想點呀??? 好簡單, 用不合理行為啦.. 最快應該一年就可以出到絕對離婚令..

你朋友有無返工架 ...
層樓係佢同佢老公各1半,佢係全職家庭主婦好多年,所以所有錢銀都靠老公。

講真佢一直俾佢老公食住,佢老公一聽佢話離婚就會發晒脾氣痴左線係咁鬧,搞到我朋友一來驚2黎冇從入手。 趕佢老公走對於佢係無可能! 佢話佢只係想自由,冇身份關係佢就唔使下下聽佢老公話,受佢脾氣. 所以佢想如果單方面申請離婚,有咩方法可以最快離到婚!

你講得岩 佢老公就係想左右逢原,佢老公唔肯離其實一來怕冇面,二黎佢老公係香港冇其他地方落腳 冇人幫佢煮飯洗衫交電話費

大宅

引用:想要錢,又唔想個男人走,可以兩個傾好佢。

原帖由 shadowrainbow 於 14-06-19 發表
想要錢,又唔想個男人走,可以兩個傾好佢。
不用離婚亦可。
佢老公就一直威脅佢 話一毫子都唔俾佢,我朋友知有小3就一直忍住唔離,為左錢為左個小朋友。 但佢老公就得閒講野侮辱佢,呢排我朋友應該終於頂唔順就話要離婚。

錢銀係未傾唔掂就要上庭傾?如果個男人後尾私底下答應我朋友俾錢,但最後反口,到個時仲有冇得去法庭申請要佢俾錢?

男爵府

re_na 發表於 14-6-19 19:53
佢老公就一直威脅佢 話一毫子都唔俾佢,我朋友知有小3就一直忍住唔離,為左錢為左個小朋友。 但佢老公就得 ...

好多都係初初比,後來就唔比。
然後要出律師信追,咁的律師費又係一筆。對方一定拖架。

其實一切都係用事實同邏輯。
個男人 ...人在婚姻都可以唔比,又玩野。
現在有埋小三,個心仲會不會在家呢?

要面對現實同有危機...唔好諗佢地會比呀。

大宅

回覆:通姦離婚

樓主,您朋友的情況同我的好似。

大宅

引用:Quote:re_na 發表於 14-6-19 19:53 佢老公

原帖由 shadowrainbow 於 14-06-19 發表
好多都係初初比,後來就唔比。
然後要出律師信追,咁的律師費又係一筆。對方一定拖架。
明白你所說的我都會提醒我朋友 謝謝你

大宅

引用:樓主,您朋友的情況同我的好似。

原帖由 KIKI678 於 14-06-19 發表
樓主,您朋友的情況同我的好似。
咁你宜家都係處於考慮離唔離的階段? 希望你都早d搵到出路啦 渡過難關

男爵府

re_na 發表於 14-6-19 21:03
明白你所說的我都會提醒我朋友 謝謝你
客氣,希望有用啦。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+dordor1207+於+14-06-19+發表

原帖由 re_na 於 14-06-19 發表
層樓係佢同佢老公各1半,佢係全職家庭主婦好多年,所以所有錢銀都靠老公。

講真佢一直俾佢老公食住,佢老 ...
點解要幫賤男諗咁多野架?去完大陸垃圾地方,摸完啲周身病既人渣重可以比佢入屋?用漒水沖涼都重係 dirty 啦!

你朋友做左多年家庭主婦就麻煩囉,咁就要慢慢響賤男人身上取番應得既錢。賤男做生意架?分佢身家一次過拎一千幾佰萬贍養費,之後買層細單位同小朋友住開心生活啦。

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

大宅

引用:Quote:原帖由 re_na 於 14-06-19 發表層樓

點解要幫賤男諗咁多野架?去完大陸垃圾地方,摸完啲周身病既人渣重可以比佢入屋?用漒水沖涼都重係 dirty ...
叫得賤男,梗系沒有最賤至有更賤啦……
都講到女方強行分手,佢就會系庭上做到條數有咁少得咁少囉…… 您估咁易攞到賤男d錢呀!
可能做佢叫果隻g, 或者包緊果件29 仲易攞到佢d 錢。 老婆想攞錢? 難lou……
想平打官司就搵法援,賤男唔肯再俾錢,就惟有自已找工作 或 攞綜援。

大宅

引用:Quote:原帖由 re_na 於 14-06-19 發表層樓

點解要幫賤男諗咁多野架?去完大陸垃圾地方,摸完啲周身病既人渣重可以比佢入屋?用漒水沖涼都重係 dirty ...
可以咁順利就好啦 我朋友都啞忍左3年嫁啦 佢可以做到咁絕既 一早就ko左個賤男 奈何我朋友善良 就係咁會俾人蝦多幾錢重

大宅

引用:Quote:原帖由 dordor1207 於 14-06-19 發表

原帖由 KIKI678 於 14-06-19 發表
叫得賤男,梗系沒有最賤至有更賤啦……
都講到女方強行分手,佢就會系庭上做到條數有咁少得咁少囉…… 您 ...
我聽朋友講宜家個賤男返到屋企銀包都收埋 怕我朋友拎佢錢。 d錢都益晒上面女人啦 我朋友做女跟佢捱到宜家 最後得到d咩,自有隻大陸雞後,個賤男都係俾5000做家用

想問啦 佢有半層樓係手 會唔會申請唔到法緩? 資產係點計呢?
宜家我朋友就填緊form 準備去灣仔遞表

首頁

尾頁

跳至