烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

大廚勳章

hallonatalie 發表於 14-9-15 09:09
噚晚用提子天酵,整咗黑毛豬餐肉包,甜餐包
低發都上到色呀

大宅

引用:今日試咗用同一包酵母,改用韓粉+豆漿,都

原帖由 DJ924 於 14-09-14 發表
今日試咗用同一包酵母,改用韓粉+豆漿,都係唔用奶&牛油,終於叫做成功。
其實個包都比普通包少少煙韌,請問可以喺邊樹改良?(個包冇你地嗰啲發得咁高,低於pan頂) 另外,我覺得個包唔夠甜,如果加糖,係咪要減相等嘅水嘅分量?

韓粉250g
橄欖油20g
豆漿170g
糖15g
鹽4g
酵母3g

翡翠宮

大廚勳章

sze82 發表於 14-9-15 09:59
250g neon 高粉
180g 新鮮藍莓打碎而成既汁代替水
24g 白砂糖
我初時俾左170g 藍莓汁... 搓左幾分鐘覺得有d dry... 就加多10g... 點知約一個鐘後再睇又覺得好似多左d 水...

想問下, 目測/用手去feel 應該係開始搓粉後幾多分鐘先做? 如果用果汁代替可否100% replace 水?

初頭個兩三分鐘唔可以作實佢係乾架,因為牛油仲未攪開、高粉未吸得切水。
Page one 有資料參考點樣目測麵糰,得閒可以睇下。

唔敢答你果汁係唔係可以 100% 代替水,你最好都係學識睇麵糰。

有D鮮果係會分解蛋白質酵素,但我唔清楚藍梅係唔係,說明書有講到甜瓜、奇異果、無花果、芒果、波蘿同木瓜唔可以用鮮果落,用乾或熟就可以。

翡翠宮

大廚勳章

DJ924 發表於 14-9-15 11:33
其實個包都比普通包少少煙韌,請問可以喺邊樹改良?(個包冇你地嗰啲發得咁高,低於pan頂) 另外,我覺得個包 ...
你試下唔好用晒 170 克都係豆漿,有可能係豆漿重身用麵包機受時間所限而發得無咁好。等同用牛奶一樣,如果高粉無添加劑,都會發得無咁好。
你用有糖豆漿定無糖豆漿?

翡翠宮

大廚勳章

請移玉手去新店

http://www.baby-kingdom.com/foru ... extra=#pid189935212

首頁

尾頁

跳至