1-3歲

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我仔依家17個月, 1yrs 時6299就差唔多日日比條粟米佢食....成支比佢自己咬, 但次次痾d 便便都係一粒粒痾返曬出來.....

想請問bb係唔係會消化唔到?? 因為佢成日食完都成幾日先有得去大便, 仲要係勁粗,一粒粒粟米痴住......痾到阿b 喊得好勁, 痾得好辛苦~~

但我99話大人都會食完痾返成粒出來, 話唔怕wor...........

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

my bb has the same problem until now (2.5 years old). You have to mash the sweet corns (take off the skin) so that they can digest it easily. Or only give him bit by bit each time and remind him to chew enough before swallowing.

大宅

粟米唔係冇益, 不過更有益既野都不用日日食啦.
如果出來一粒粒其實唔係好消化到又吸收唔到. 對bb既胃仔可以都大負擔.
便便唔通, 要睇下佢平時飲食如何?多唔多飲水, 食菜. 會唔會食好多肉.

公爵府

叻叻勳章

好正常..大人都會..不過唔好一次食得太多.

珍珠宮

K-Mart 發表於 14-6-23 10:56
好正常..大人都會..不過唔好一次食得太多.
咁應該唔怕呀??? 不過支支都食成條ga...

水晶宮

其實粟米都幾難消化~~
我覺得唔需要日日咁俾佢食~~
日日食飲食咪唔均衡~~

子爵府

正常嘅,囡囡每次食粟米都系咁樣,但系我覺得佢每次食粟米特別易屙便便嘅~~

大宅

Yeah, mine one does the same. not to worry too much!

男爵府

食完粟米確實係會一粒粒屙返出嚟架,我都會耐唔耐俾粟米囡囡食,不過又真係唔需要日日都食
我諗消化唔好應該唔止係同粟米有關,平時飲多D水,食多D水果同蔬菜,會有幫助

珍珠宮

fai_ling 發表於 14-6-23 16:27
食完粟米確實係會一粒粒屙返出嚟架,我都會耐唔耐俾粟米囡囡食,不過又真係唔需要日日都食
我諗消化唔好應 ...
我仔已食好多菜GA LA.....日日都起碼食半斤菜, 火龍果, 西梅汁日日都有飲...... 水係少d, 不過開d 葡萄糖水佢飲下.......

不過真係唔知點解d 便便可以粗成咁...

翡翠宮

食完消化唔到唔出奇,但係都唔洗日日食掛

珍珠宮

最好唔好食太多,系會唔消化,正常ga,都唔好成日食

珍珠宮

回覆:bb食粟米

初期係消化唔到 但最近囝囝19個月 又無痾成粒出黎喎 不過真係唔好成條食 半條口啦

大宅

粟米有益,不過食得多會面黃,唔駛日日食。

男爵府

唔好呀!我姪女試過原粒柯,如果要粟米一係攪碎可能好d!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至