家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

新手請教:

星期六去左永亨問人仔定期, 佢話做30萬, 有3.6% FOR 2 MONTHS, 但要用港幣幫襯佢地唱

叫左佢計, 2個月息有$18XX左右, 但一買一賣匯率蝕$24XX左右, 即倒蝕$700左右, 請教各位點做定期才有$賺, thanks.

禁止訪問

複式洋房

回覆:請教: 永亨人仔定期

即蝕$

大宅

甘搵笨, 30萬去渣打做定期半年都有3%, 半年收 4500啦

不要發私人訊息給我sell保險或其他理財產品。

大宅

回覆 mytiger 的帖子

但我手上沒有人仔, 咁去邊唱好? 大拿拿30萬攞來攞去好危險. 有什麼辦法?

大宅

回覆 Yobiba 的帖子

我是旦搵個web 睇人仔兌換比較

http://www.hkexchangerate.com/exchange_rate.php?c=CNY

佢講今日 TT rate 最抵係東亞或永亨. 即係一般你存港元入永亨港元 saving, 再網上自己兌人仔, 之後用呢D人仔做定期。你問下個職員, 甘樣算吾算新資金。如果攞吾到甘高息, 你就開埋人仔支票,寫人仔去渣打 (舊客 3% or 新客 3.2% 半年) 或交通 (近來有3.x 厘) 做定期。

侯爵府

用人仔支票是否無去兌換店換得rate咁好, 定係差吾多呢

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

引用:回覆+mytiger+的帖子但我手上沒有人仔,+咁

原帖由 Yobiba 於 14-06-23 發表
回覆 mytiger 的帖子

但我手上沒有人仔, 咁去邊唱好? 大拿拿30萬攞來攞去好危險. 有什麼辦法? ...
我都問左,你可以只幫佢買入人仔,但要分十五個工作天,因每日只可兌換兩萬人民幣...,期間是沒有利息的,到期後不一定要換回港幣,如想轉去另一間銀行,可開支票或本票。

大宅

回覆 amych 的帖子

如果你想即時兌晒, 睇下中銀呢個 http://www.bochk.com/images/upload/retail/tmd/012_R00060B.pdf

30萬,可以做智盈理財, 佢網上可以即時30萬換人仔做佢既定期, 1個月 1.8%, 2個月 2% 和 3個月 2.8%.

照今日個rate 係1.25057 優惠 15點子 = 1.25057-0.0015 = 1.24907 同永亨吾差好遠.

1. 可以選擇做1個月定期收1.8% , 之後用人仔支票寫去第二間做高D息既定期.

如果係 中銀理財, 優惠 30點子, 兌換平過永亨。

子爵府

回覆:mytiger 的帖子

真係幾好,但唔見話可以一次換超過兩萬,如果d港幤本身在中國銀行又唔知得唔得,明天打去問問先,謝謝!

大宅

Thanks

大宅

我上次試過, 上網用佢個plan 做定期, 可以超過 20,000。

子爵府

引用:真係幾好,但唔見話可以一次換超過兩萬,如

原帖由 amych 於 14-06-23 發表
真係幾好,但唔見話可以一次換超過兩萬,如果d港幤本身在中國銀行又唔知得唔得,明天打去問問先,謝謝!

...
我同你一樣D港幣係中國銀行,但想換人仔去建行做定期,

而加度緊掂樣攪好D

子爵府

回覆:0411BB 的帖子

問左中國銀行,每日都係只可對換兩萬人仔,網上也是。如果你係中銀理財客戶,有30點子優惠,再申請人仔支票,分十五日換,之後開支票去第二間銀行做定期。

大宅

我吾知你問個個staff 知吾知, 如果在網上

理財->定期存款->開立存款->人民幣新資金優惠 (人民幣10萬至少於人民幣50萬), 佢係可以一日兌超過2萬元人民幣同埋即時做佢既定期。

大宅

auemily 發表於 14-6-23 17:13
用人仔支票是否無去兌換店換得rate咁好, 定係差吾多呢

唔明 用人仔支票應該冇兌換問題架!

男爵府

自己去找换店兌换人仔一定高過銀行换!其實可唔可以咁,去選定左做定期個間銀行用一佰人仔開左個人仔户口先,跟住去找换店兌换人仔(大額要身份証),叫找换店網上過數入自己户口,自己再用網上銀行做定期?

男爵府

我知自己去找换店兌换人仔一定高過銀行换!其實可唔可以咁,去選定左做定期個間銀行用一佰人仔開左個人仔户口先,跟住去找换店兌换人仔(大額要身份証),叫找换店網上過數入自己户口,自己再用網上銀行做定期?

子爵府

今日試左在網上換三萬但都唔得,話個額超過上限,最後改換兩萬,接受了並即日計定期,唔洗等埋一齊,原來兩萬定期都有同一優惠,可減30點子同2.8里息(三個月),今日兌換價仲好左,減左30點子個兌換價係1.24596,因優惠期至6月30號,所以明天繼續。

唔該晒你呀

mytiger    發表於 14-6-25 13:52

侯爵府

三十歲男人 發表於 14-6-24 19:46
我知自己去找换店兌换人仔一定高過銀行换!其實可唔可以咁,去選定左做定期個間銀行用一佰人仔開左個人仔户 ...
我正想在建行做十萬定期, 照你所講可以咁, 是否比港幣先, 信得過咩嗎?收幾錢手續費?

首頁

尾頁

跳至