少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

五歲人,六歲都黎緊,一訓唔醒,就鬼上身咁,痴晒線,又賴尿,乜都罵得一餐。
好似昨晚咁,係餐廳食飯,佢自已有三條腸仔。

佢食左一條,跟手訓左覺,我食左一條,淨番一條。

訓醒後,話唔見左二條腸,叫阿公死番出黎,又打阿公,呢樣果樣。

一日,起碼有十幾次咁事。

全家人,只得我,佢唔夠膽打,因為,我以前,打得佢好勁,佢怕左。

我試過,同佢分析,同佢傾,佢話,小學三年級之後,就唔會係咁,比D時間佢改善下。

幼稚園 K1, K2, 都有社工係度,見到見左二年,依家 K3,3年黎老師不斷講,不斷教,都係咁。

禁止訪問

複式洋房

回覆 ustlittlebear 的帖子

教到就唔洗打。
佢唔知天生定係乜野。

3歲,已經識得還手。阿媽打一下,佢就橫拖二下。

我打就一下過,佢已經無還擊之力。

外公外婆照顧,計埋阿媽,已經三人周身傷。

一紐計,就打人。踩人。

無論係未訓醒,乜野都好。永遠都係咁。

禁止訪問

男爵府

你以前打得太多,所以宜家有反效果!
不如你先同佢傾下你以前咁打佢,佢有冇唔開心或好嬲你。如有,你要同佢道歉和向佢解釋返點解打佢咁多。
之後,想同佢好好傾下點解佢咁惡....

慢慢教

複式洋房

陌生人就唔會,甚少見既爺爺都唔會打,只係紐計。
不過,係學校成日推D同學,打同學姐。

K 2 開始係咁了。

試過,夾埋一班同學打一個同學,見過家長。

禁止訪問

複式洋房

回覆 Minipoma 的帖子

佢有唔開心,同嬲,不過,好快無事,同佢傾過,佢話比時間佢改。小學三年級應該唔會咁做。
初初話小二唔會咁做,昨晚改口話要小三喎。

複式洋房

無事果時,咪對答如流,講野似大人咁囉。
同乙水得你非常開心。仲好乖囉。

乜野激起佢,唔順心,唔順意,訓唔醒就發脾氣。

例如,有件物件,放左係枱,唔順眼,就發脾氣囉。

男爵府

即係要等三年先唔發脾氣?

複式洋房

回覆 Minipoma 的帖子

係丫~
不過,昨晚出奇,發脾氣,無賴尿喎。

禁止訪問

複式洋房

管唔到,所以,唔理,由得佢,話乜就乜囉。
因為佢發脾氣,追仲人黎打。

禁止訪問

複式洋房

無得玩,又發脾氣
無得食飯,又發脾氣。

加加埋埋,可以發,2,3小時都未必收口,外公外婆咪覺得煩囉。

你知住公屋,佢一喊,樓下二層都聽到。

男爵府

或者下次由打改為罰企,唔好理佢,照樣食飯,食到好香,等佢慢慢反省,知道調皮要付出代價

禁止訪問

複式洋房

呢D情況點解你俾佢同你講價, 要等多幾年架?
我覺得你同成日揍佢的家人要有"共息", 一齊教好佢!
好似用"讚" + ignore
可能你的case較複雜,要慢慢嚟!
希望你成功,有咩進展再post上嚟, 睇吓各位家長有咩意見俾到!
我見過好多朋友, 細個唔同小朋友調整佢的行為, 大個就更難, 要的時間更耐!

Minipoma  同意  發表於 14-6-23 22:50

別墅

回覆:我投降,我真係唔識教個女,打又無用。

現在未致最壞透,最少不會對你,爺爺和老師無禮,她是聰明的,懂用不同手法對不同的人。她動粗的習慣是學你,所以你先不要向她動粗,如果生活環境不能改變,即依賴公公婆婆,沒有工人姐姐或老公幫忙不了,那麼你四個人要合作,要一致。比較簡單的方法,當她發老四時,身邊的人很平靜跟她說,你不乖,我們很不開心,不想跟她做朋友,講說話,她有什麼要求(除了生理上)都不接受,直至她知道自己不乖和講對唔住。小朋友最怕被孤立,她們會想出別的話題來引人注意,不過你們要堅持。她提出的條件是不可信,因為她們了解承諾這事非常薄弱,不是他們故意,但你也要教導她什麼是承諾。我女兒兩歲未到已教她拗手指尾,她不知道是什麼一回事,她現在知道,拗手指尾前的一句說話(無論是父母或自己)一定要做到,不容賴皮。。

大宅

回覆:我投降,我真係唔識教個女,打又無用。

其實最好就平時無發脾氣嘅時候讚吓佢,或者用獎勵計劃,無發脾氣果日給個印,儲夠指定數目就可以得到想要嘅禮物或活動。
發脾氣果陣就要佢去一個指定嘅冷靜區,唔理佢係果到坐又好、企又好,情緒係要抒發,但係冷靜區發飽佢,其間唔會有人理佢,唔會有嘢玩,總之發完脾氣,冷靜咗就走得。 比句總結提醒佢1次就唔好再鬧,之後可以攬、錫、玩。
我eq低,比我,橫店佢都實哭鬧,我索性剩返果條腸都唔比佢食。埋單走人,佢可以選擇自己繼續留係餐廳哭鬧,要1齊走就收聲!
不過你用邊重方法都好,要快D同佢改,再大d,呢D方法唔work

首頁

尾頁

跳至