論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

個工人叔仔請俾奶奶,奶奶好憎個工人,話換個個叔仔唔肯,話教下教下就得,但佢都冇教過

成家人包括老爺姑奶C6 都覺得個工人唔掂,成日遊魂

其實而家個請工人地址係用我屋企,而其實個工人係奶奶同親家屋企兩邊走,其實有冇得報告用假地址乘機幫奶奶換左個工人?

大宅

唔係太明白樓主想問乜!
不過我想講ge係, 工人只可以係申報ge地址工作, 唔可以兩邊走, 咁樣你係犯法嫁.
仲有, 如果佢係另一個地址(即唔係合約上ge地址)工作時受傷, 保險亦都無得賠.
更何況你講..想用假地址唔知咩...換工人!

大宅

樓主意思係唔係想自首報警,舉報自己/叔仔用了假地址請工人而且又要工人在兩個地點工作. 目的只係想換工人.
我估工人係一定可以比你換到, 並且仲有得坐監添.

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

你叔仔用你屋企地址請工人, 但個工人係比你奶奶及佢襯家一齊用, 工人要做兩間屋?

1. 工人做兩間屋係犯法.

2. 工人並非在申報的地址工作都係犯法.

3. 工人並非在申報地址工作, 如有意外, 保險公司唔使負責.

如你告發佢, 以上罪名可以坐監, 你比地址佢虛報你都要負責.

主 賜 平 安

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

你叔仔用你屋企地址請工人, 但個工人係比你奶奶及佢襯家一齊用, 工人要做兩間屋?

1. 工人做兩間屋係犯法.

2. 工人並非在申報的地址工作都係犯法.

3. 工人並非在申報地址工作, 如有意外, 保險公司唔使負責.

如你告發佢, 以上罪名可以坐監, 你比地址佢虛報你都要負責.
主 賜 平 安

大宅

回覆:ecling 的帖子

謝謝大家回覆,因為我一直冇諗過請工人,所以唔識得法律。

當初係叔仔要請黎照顧佢兩個仔,而呢兩個細路有時住嫲嫲家,有時住婆婆家,所以工人跟細路兩邊走。

叔仔同我奶奶住公屋,佢話請工人有居住面積限制,所以用左我地地址先請到,只想奶奶可有多個人幫手所以借出地址

原來咁樣要自首報警搞到咁大

首頁

尾頁

跳至