少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

我女今年4歲半, 細個都好乖好聽話. 最近一個月經常發脾氣, 仲成日借D耳出手整人, 仲搵個2歲半細佬出氣, 次次都會慢慢同佢講感受, 解釋唔可以咁做, 會先講道理, 再唔聽就暫停活動, 同佢講媽咪好唔開心, 好嬲等等, 最近佢已完全唔怕, 罰佢企就走左去, 收佢玩具仲自己爬高拿返, 仲自己走入房, 愈黎愈大擔, 琴日我捉佢入廁所度鬧, 佢即刻出手打我, 之前都唔敢打我, 點鬧都唔停, 我忍唔住打返佢隻手, 佢即時還手打到我紅晒, 仲鬧我, 之後我捉住佢打我隻手仔, 俾我打左幾下, 再捉佢出去後樓梯話搵大灰狼, 佢就開始識喊同SAY SORRY, 打完佢自己都好心痛, 咁大個未試過要出手, 但之後同佢傾左好耐, 話打人同俾人打係咪好痛, 如果知痛就唔好再打人, 希望唔會再有下一次啦

vertioDaddy  time out,  罰企, 沒收,沒故事聽等都會好過體罰。
我睇100個被體罰嘅小童,99個都會去打別人。請你小心選擇取向。  發表於 14-7-16 09:39

複式洋房

回覆:yuffieyip 的帖子

其實你用打去處理,佢會學你用打去處理。

男爵府

醒目開學勳章

我都想知用咩方法去處理好, 講道理, 罰暫停, 慢慢解釋, 收起玩具, 講返感受,咩都試晒, 唔係一次一樣, 係慢慢加上去, 之前都成功可令到佢冷靜知錯, 但琴日佢真係過份左停唔到, 唉..............我記得細果俾阿媽點打都唔會敢還手, 今朝佢又想推細佬, 我同佢講記唔記得琴日發生咩事, 佢即時停左話知道, 希望呢個教訓用一次就得啦, 未到5歲已經黎個反叛期

翡翠宮

如果你依家唔教以後會更大膽更難教,有時候打都係逼不得已嘅,所以唔好咁唔開心

男爵府

醒目開學勳章

回覆 wahiuma 的帖子

我都同C6講左, 而家唔教幾時先教, 打未必一定最好,但放棄唔教仲大件事, 係打完後係好心痛, 今日個女好乖, 仲會無啦啦同我再SAY SORRY, 話以後會乖, 唔會再打人, 唔會令我唔開心, 聽完好安慰, 都多謝你既安慰

伯爵府

睇到漏洞點解佢唔驚你罰, 因為無效 :"罰佢企就走左去, 收佢玩具仲自己爬高拿返"

罰佢企就走左去 - 要捉佢返黎加時再罰
收佢玩具仲自己爬高拿返 - 要放去一個佢爬高都拎唔返的地方, 甚至鎖起

但不要遺忘 "讚" 係一個比罰更佳的教育方法. 搵機會讚佢多d, 加強佢d好行為

翡翠宮

yuffieyip 發表於 14-6-25 20:31
回覆 wahiuma 的帖子

我都同C6講左, 而家唔教幾時先教, 打未必一定最好,但放棄唔教仲大件事, 係打完後係好 ...
有時候對小朋友係軟硬兼施先得,見到佢唔正確嘅做法就堅決要佢改,之前女女都有打人嘅習慣,但係好彩後嚟改正,就獎勵少少禮物俾佢,所以大家都要加油

大宅

回覆 yuffieyip 的帖子

其實你因D乜野罰佢?

大宅

yuffieyip 發表於 14-6-25 15:48
我都想知用咩方法去處理好, 講道理, 罰暫停, 慢慢解釋, 收起玩具, 講返感受,咩都試晒, 唔係一次一樣, 係慢 ...
我仔未夠3歲已經好反叛,叫佢東、佢就做西。
以前細個佢掉野,我打佢手掌,其他野我唔打。但到3歲又加上細佬出世,佢間中發癲時會打我,又成日喊到大叫,直至有人回應佢為止。

男爵府

醒目開學勳章

主要鬧佢都係因為發脾氣同出手打細佬, 一開始我都唔會鬧, 問佢發生咩事, 點解要咁做, 仲好好耐性同佢解釋, 之後佢仲唔停就罰佢暫停, 但佢仲唔繼續惡, 仲借D易又去整個細佬, 果下真係好嬲, 呢幾日, 睇返好多文章, 首先要自己努力控制好EQ, 再用讚呢個方法, 不過讚真係好講Timing, 太多有時都有反效果, 2個小朋友在家, 好多時都好多火花發生

男爵府

回覆:yuffieyip 的帖子

其實咁細個不用說太多道理, 佢未必明, 反而你問反佢如果細佬整親你, 你痛唔痛, 比佢自己諗下。
另外, 我有時都好嬲想打囡, 但我發覺以前我大聲d都喊, 依家話打都唔so你, 我就知唔可以長期係咁, 我只會講一兩句, 然後唔彩佢, 我囡會諗下諗下知自己唔岩同我say Sorry, 到時先同佢解釋, 佢會更明白。
同埋佢因咩事蝦細佬, 會唔會妒忌, 不如你試下問佢點解咁做, 了解下咩

男爵府

回覆:catping 的帖子

了解下咩原因先話佢, 佢可能想你多d關注佢, 唔識表達

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至