懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

自己發現有左,心情十五十六,又眼訓又無精神,好多野都唔知點算點做,唔識湊小朋友,請工人又煩,育兒資訊多到睇唔晒,c6無咩表示但又未至於唔supportive,不過佢工作時間長,響屋企時間少,我覺得佢廢廢地。
一時間一堆野湧埋黎,平時自己精神到老虎都打死幾隻嘅,突然間巨變,自己都未適應,身邊d人係咁恭喜啊,講湊仔野啊,仲興奮過我唉,我自己都未tune正,身體又攰又辛苦,都唔知你地恭喜我乜野?有無人好似我咁negative? 點先可以正面d?

親賢能, 遠小人

大宅

引用:自己發現有左,心情十五十六,又眼訓又無精

原帖由 Pradagal 於 14-06-26 發表
自己發現有左,心情十五十六,又眼訓又無精神,好多野都唔知點算點做,唔識湊小朋友,請工人又煩,育兒資訊 ...
好攰眼訓又冇精神係正常架。或者你們暫時末tune 到台者,放鬆心情,諗下第時BB個得意樣。到你第一次照超聲波見到BB時,感覺就唔同晒架啦!加油!

男爵府

畀面勳章

回覆 waiwai55hk 的帖子

我照左好多轉架喇, 都係咁..
親賢能, 遠小人

大宅

回覆:有無媽媽經歷過呢種心態?

我係意外有左,唔係特別想生,開頭都好似你咁好negative,身邊d人仲興奮過我,係咁congratulation,我都冇feel,都唔知有咩好興奮,後尾慢慢睇倒個胎形,聽倒心跳,有胎動,先feel倒真係有個人係肚入面,心態慢慢正面番,我係非常明白你心情的,頭果三個月情緒係差d,你宜家咩都唔洗做,咩都唔諗,順其自然吧

Pradagal  多謝你嘅正能量  發表於 14-6-26 21:25

禁止訪問

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

可能一開始真係未準備好,所以諗好多嘢,加油喇

珍珠宮

其實我個時都系同你一樣,怕應付唔來,結果BB出世一切都船到橋頭自然直

公爵府

自己發現有左,心情十五十六,又眼訓又無精神,好多野都唔知點算點做,唔識湊小朋友,請工人又煩,育兒資訊 ...
唔好想過多啊!產前抑鬱會影響自己…
要想住自己就來做媽媽,有屬於自己既小天使。船到橋頭自然直…

大宅

唔好諗咁多, 上天早已安排一切.....

水晶宮

其實又唔好咁諗~~
bb係上天恩賜嘅禮物~~

大宅

回覆 missmarswai 的帖子

我都係一個意外有了, 醫生計有5W5 , 實際3W5, 知道左2,3日, 到而家都未接受到, 本來所有既計劃一下子完全唔同哂, 真係無咩心機,

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

初次做母親系咁,我當時仲煩多一樣,就系儲唔夠錢,好擔心,我寧辛苦自己,都唔辛苦BB。后尾覺得其他事情等C6安排,自己安心養胎就得喇。

大宅

回覆:hahaannie_kwan 的帖子

聽人講意外有左會係特別抑鬱架,我果陣仲plan緊結婚,本身諗好既蜜月旅行都冇埋,突然間個個叫你呢樣唔好食果樣唔好食,個個剩係關心我個肚,好似冇人問下我其實開唔開心,我果陣都接受唔倒架,突然身份轉變,多左一個巨大既責任,果陣每日都覺得個世界係灰色的,日日對老公好衰,覺得佢欠左我,覺得自己係怪胎,覺得自己唔會係好阿媽,覺得自己個B好慘有個咁既阿媽……so far,過左三四個月後就冇事了,其實果d可能係人地講頭三個月既情緒問題掛

男爵府

畀面勳章

引用:聽人講意外有左會係特別抑鬱架,我果陣仲pl

原帖由 missmarswai 於 14-06-27 發表
聽人講意外有左會係特別抑鬱架,我果陣仲plan緊結婚,本身諗好既蜜月旅行都冇埋,突然間個個叫你呢樣唔好食 ...
好在我有左都去埋最二次long trip先,唔係幾年無得飛長途喇...希望3個月會好d, 多謝你

親賢能, 遠小人

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 Pradagal 於 14-06-26 發表自

水晶宮

身體出現變化係好正常嘅事,至於你話心理上未準備好,你bingo前未同老公有生bb計劃?

男爵府

畀面勳章

回覆:cherrieloy 的帖子

又唔算,不過可能睇得多聽得多d負面嘅野,e.g. 衰嘅工人,教育制度唔好......

親賢能, 遠小人

大宅

回覆:Pradagal 的帖子

會吾會你未有心理準備有喜啊,係意外懷孕嗎?頭三個月好辛苦架,食乜嘔乜,黄膽水都嘔咪,又喪眼訓,心情又吾好,過左三個月好好多,忍耐下

男爵府

畀面勳章

引用:會吾會你未有心理準備有喜啊,係意外懷孕嗎

原帖由 maytang321 於 14-06-28 發表
會吾會你未有心理準備有喜啊,係意外懷孕嗎?頭三個月好辛苦架,食乜嘔乜,黄膽水都嘔咪,又喪眼訓,心情又 ...
其實我算好彩,無嘔,又食得又訓得,但係覺得自己易攰又轉數又慢左...

親賢能, 遠小人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

每個媽媽都係想俾最好個bb, 所以你一定得...加油

首頁

尾頁

跳至