烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

老公同我一齊煮,成家人第二日帶埋午餐盒。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

可以提供白汁食譜嗎?

大宅

2018復活節勳章 Xmas吸收勳章 BK Milk勳章

食譜pls~~~

rose-mag  check #7  發表於 14-6-28 03:29

珍珠宮

回覆:白汁雞皇麵

白汁雞皇

侯爵府

回覆:白汁雞皇麵

:

伯爵府

引用:老公同我一齊煮,成家人第二日帶埋午餐盒。

原帖由 rose-mag 於 14-06-27 發表
老公同我一齊煮,成家人第二日帶埋午餐盒。
我老公昨天先叫我搜下有冇白汁食譜

rose-mag  check #7  發表於 14-6-28 03:28

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

sammibaby 發表於 14-6-26 23:57
回覆 rose-mag 的帖子

可以提供白汁食譜嗎?

白汁好簡單,只係牛油牛奶麵粉加調味料香料,我嘅雞用係之前食剩嘅雞用拆出嚟,
如果冇現成就建議用雞脾肉先煎至兩邊微黃再落白汁。

食譜如下:
雞肉 適量(我通常用一兩隻雞脾起肉)
麵粉 100ml (大意搞錯咗換算表,我用1/2量杯,粉類64g or 100ml)
牛奶 2至3湯匙
牛油 適量
蒜蓉 1至2湯匙
Oregano 少許
鹽 半茶匙
黑胡椒粉 少許

雞肉調味:
鹽 1/2茶匙
醬油 1湯匙
麻油 1/2茶匙
生粉 1/2湯匙

做法:
1)雞脾起肉切成2至3吋大,加入鹽、醬油及麻油醃15分鐘,加入生粉拌勻。
2)雞肉下平底鑊煎熟,撈起隔油待用。
3)麵或意大利粉用水煮至七八成熟,撈起待用。
4)鑊中加牛油煮溶,加入牛奶,灑上麵粉拌勻,細火煮至麵糊濃稠無粉粒,不用煮滾,加入其他調味料及香料拌勻。
5)放入雞肉煮拌勻熱透,熄火。
6)將麵放入白油中拌勻即可,用餘熱將麵或意大利粉煮至剛剛好。

因為老公超級唔鍾意我一邊煮一邊影相,所以我只能影到最後幾個步驟。

水晶宮

伯爵府

引用:+本帖最後由+rose-mag+於+14-6-27+11:28+編

原帖由 rose-mag 於 14-06-28 發表
Rose-mag:我頭先煮了這個白汁,但2、3湯匙不能煮開100克麵粉wor我要再加奶又加水才能煮開,麵粉只能落得一半咋。我出了什麼問題呢

男爵府

引用:+本帖最後由+rose-mag+於+14-6-27+11:28+編

原帖由 rose-mag 於 14-06-28 發表
好正

王國長老

clyl03 發表於 14-7-22 04:27
Rose-mag:我頭先煮了這個白汁,但2、3湯匙不能煮開100克麵粉wor我要再加奶又加水才能煮開,麵粉 ...

唔係你問題,係我,Sorry,個單位應該係ml唔係g,我打錯咗呀1/2 cup應該係100ml麵粉,唔係100g,如果係g應該係64g,
對唔住,好彩你醒目,加番奶同水,不過我隻肥佬落咗好多牛油,
所以好容易就搞溶D麵粉,等我改番個份量先,下次都係寫埋cup,
有咩問題以美制為準,有時真係好怕呢D換算,我試過衰過幾次,
而家已經小心咗,估唔到又有問題,再次道歉。
係呢,好唔好食?

伯爵府

回覆:rose-mag 的帖子

好食吖!冇芝士冇咁邪惡,牛油我都唔敢落太多,我諗15-20克左右咋!唔係雞肉,改了煙肉蘑菇螺絲粉,再焗個莎樂美腸蜜桃pizza,大滿足吖!
我家兩隻餓鬼(1大1細),食物一端到桌上,已經琴琴青放入口,來不及影番張相

王國長老

clyl03 發表於 14-7-22 17:58
好食吖!冇芝士冇咁邪惡,牛油我都唔敢落太多,我諗15-20克左右咋!唔係雞肉,改了煙肉蘑菇螺絲粉,再焗個 ...
有D食譜教用奶油,即係淡忌廉,我試過係好漏,食少少已經覺得全個胃係油,
我隻肥佬跟人地youtube上面食譜,我次次見到D牛油我就想打佢手。
煙肉蘑菇螺絲粉正呀,仲有pizza,咁似我屋企嘅,差不多個個星期都pizza,
食到我好厭,提起pizza都怕怕。我隻佬又係咁,有次焗起隻富貴雞,
入去拎相機,出嚟見到個雞胸有塊肉唔見咗,原來佢話試味,
但都唔駛正中切塊肉架嘛,等我張相肉肉酸酸咁。

男爵府

回覆:白汁雞皇麵 (已加食譜)

伯爵府

引用:Quote:clyl03+發表於+14-7-22+17:58+好食吖

原帖由 rose-mag 於 14-07-23 發表
有D食譜教用奶油,即係淡忌廉,我試過係好漏,食少少已經覺得全個胃係油,
我隻肥佬跟人地youtube上面食譜 ...
我老公膽固醇超標,要控制下食少d邪惡食品,咁我煮嘅時候唯有落少d,盡量唔好咁邪惡啦!
我們本身都冇乜手機食先的習慣,一端上桌便動筷

王國長老

clyl03 發表於 14-7-22 21:01
我老公膽固醇超標,要控制下食少d邪惡食品,咁我煮嘅時候唯有落少d,盡量唔好咁邪惡啦!
我們本身都冇乜手 ...
我老公直情同我作對啦,我有寫blog習慣,都係因為作為紀錄,
唔駛下下手寫食譜,方便自己搵,又方便朋友問,但隻佬就偏偏唔理,
我影相佢一手夾走最中間果舊,張相就見到佢隻大手。。。
我老公都血壓高,所以有時都要諗下計,但佢話冇得食死好過。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章 想生BB熱投 熱血金章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

回覆:白汁雞皇麵 (已加食譜)

洋房

別墅

伯爵府

牛年勳章

用高筋粉得唔得?
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

首頁

尾頁

跳至