懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一胎時後期先有少少痛,衣家第二胎,除左作嘔,胃頂,暈,聞到D嘢又想嘔⋯⋯仲有條腰痛到幾乎企唔到,家陣只有10週咋,點捱?

別墅

引用:第一胎時後期先有少少痛,衣家第二胎,除左

原帖由 winniecat~ 於 14-06-28 發表
第一胎時後期先有少少痛,衣家第二胎,除左作嘔,胃頂,暈,聞到D嘢又想嘔⋯⋯仲有條腰痛到幾乎企唔到,家 ...
我都係十週,第二胎…同幾年前完全唔同…係咪人老左,而家放假都係勁訓,返工又周身痛,仲有好多好多野都係第一胎果時未咁早出現…

大宅

回覆 年青媽媽 的帖子

可能真係年紀大左

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

哈哈,真系胎胎新鮮吖

大宅

第一胎時後期先有少少痛,衣家第二胎,除左作嘔,胃頂,暈,聞到D嘢又想嘔⋯⋯仲有條腰痛到幾乎企唔到,家 ...
初孕腰痛要小心啊,無做過粗重野腰痛,中醫角度係腎虛,係先兆流x一個警視號,找個相熟中醫睇睇。如果你唔信中醫,都要多休息呀。

大宅

回覆 bbmiumiu89 的帖子

咁驚?我昨天睇完醫生,都有講到腰痛,佢話可能第一胎扯走我太多鈣,叫我可以早D食鈣咋喎

珍珠宮

會唔會系休息唔夠丫?注意多點休息。

大宅

情況大部份都好似呀!我今胎又係好早就腰骨痛,特別尾龍骨經常閃一閃電唔郁得,煲多啲杜仲飲會好啲,補補腰~

大宅

回覆:winniecat~ 的帖子

我第一胎係頭3個月冇精神 直到淋生前一星期屁股坐同起身先痛。今胎。長期冇精神,同埋好早前就有腰痛等現象。 依家就36週了。 更辛苦。 肚成日實。 又腰痛。又耻骨痛。起身又痛。 坐時腰骨都係痛。 個肚又好墜甘。訓教轉身超辛苦

winniecat~  好擔心!希望你繼續加油  發表於 14-6-29 08:08

複式洋房

回覆:winniecat~ 的帖子

Touch wood, 已經12週,無腰骨痛,不過係5-10週既時候就個人好攰,成日想瞓,呢2個星期就好d,精神d

winniecat~  Good  發表於 14-6-29 08:07

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我仲未有第二胎,但都好擔心,要顧個大,又要睇住個細。要注意多休息。

大宅

回覆 肥騰騰B媽:) 的帖子

杜仲可以飲嗎?我唔知係咪呢排食蕃茄仔同車厘子多,濕氣重⋯⋯呢几日特別痛,或者試下煲先

男爵府

回覆:陀第二胎的媽媽,有冇腰骨痛

初頭冇,到30週後,同一個姿勢瞓得耐就好痛,痛到醒,要轉姿勢。
其實我第二胎陀得輕盈多過第一胎,但問題亦多過第一胎(有妊娠糖尿病)胃口亦差過第一胎。

大宅

引用:回覆+肥騰騰B媽:)+的帖子杜仲可以飲嗎?我

原帖由 winniecat~ 於 14-06-29 發表

杜仲可以飲嗎?我唔知係咪呢排食蕃茄仔同車厘子多,濕氣重⋯⋯呢几日特別痛,或 ...
杜仲可以㗎,生完都飲得~不過當然唔係勁飲,間唔時飲吓就夠,試吓會唔會好啲~我今朝起身腰骨又好痛喇⋯⋯痛咗我成朝!睇嚟我都好快要煲嚟飲。

大宅

引用:我第一胎係頭3個月冇精神+直到淋生前一星期

原帖由 tingandwin 於 14-06-28 發表
我第一胎係頭3個月冇精神 直到淋生前一星期屁股坐同起身先痛。今胎。長期冇精神,同埋好早前就有腰痛等現象 ...
想八卦問吓,你陀第二胎有冇重得快過第一胎?

大宅

冇。因為冇胃口,又暈又反胃,食唔多到嘢,多數飲湯,呢排可以食到湯飯

大宅

頂唔住,頭先趁阿囡跟嗲D出左去去執左丶依家煲緊

大宅

引用:回覆+肥騰騰B媽:)+的帖子頂唔住,頭先趁阿

頂唔住,頭先趁阿囡跟嗲D出左去去執左丶依家煲緊 ...
好有效率!希望你飲完好啲!

大宅

引用:回覆+肥騰騰B媽:)+的帖子冇。因為冇胃口,

冇。因為冇胃口,又暈又反胃,食唔多到嘢,多數飲湯,呢排可以食到湯飯 ...
唉⋯⋯我都係呀⋯⋯胃口好差,冇點重,但覺得個人好墜!

大宅

係呀,因為瞓係度都好痛,明天仲要返工,冇計⋯⋯

首頁

尾頁

跳至