自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:順其自然……我唔會睇小任何一個男仔……男

原帖由 bb2 於 14-07-03 發表
順其自然……我唔會睇小任何一個男仔……男仔只要開左竅就威力無限

...
絕對有同感

珍珠宮

回覆:有仔既媽媽,你地點做?

都冇乜可以點。我又唔可以控制人哋 d 女點讀書,唯有盡力培養自己個仔嘅學習興趣

伯爵府

99dogdog 發表於 14-7-3 12:20
Exactly! 我身邊有好幾個男生小學讀書成績麻麻,中學發力後仲係名大學畢業!女生一向語言、文科較出眾,所以通常小學階段都比男生優勝!呢樣嘢我爸年代已經係咁!咁細個有乜好比較!我個係囡都咁話!

個所謂作者少見多怪,仲以為自己有獨特見解,講廢話!
你有女當然印印腳,我係大學做招生既朋友講,而家女仔已有五成多六成啦,熱門學系更不只,只係你做駝鳥啫

請看
2013年10月13日東方:

【本報訊】大學陰盛陽衰情況持續多年,上學年全港學士學位課程男女學生比例是四成七及五成三,個別學科男女失衡有異,以今次舉辦配對活動的護理及工程學科為例,全港護理連同醫科、牙科的男女學生比例為四對六,但工程學科則有六成七學生為男生,女生只佔三成三,兩個學科的男女比例一凹一凸,正好適合互相配對;若以大學劃分,科技大學男多女少,相反嶺南大學、香港教育學院的男生只佔三成,十分「矜貴」。

大學教育資助委員會每年都統計各大學、各學科男女學生比例,二○一二/一三學年統計顯示,全港護理、醫科及牙科各年級的學生共九千七百多人,當中男生有三千九百多人,女生有五千七百多人,若單以護理學科而言,相信女多男少的情況會更為顯著,工程及科技有關學科則有另一番景象,上學年男生人數達一萬二千多人,女生只有五千九百多人,男生人數多約一倍。
若以大學劃分,以數理及工程學科為主的科大上學年學生人數為八千六百二十多人,男生佔六成三、有五千四百多人,女生只有三千一百多人;嶺大、教院、浸會大學的男生卻分別佔全校學生約三成多,女生佔大多數;城市大學、理工大學男女生人數則相當平均,近乎各佔一半;中文大學及香港大學的女生人數則較男生略多數百人。

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

joanthony 發表於 14-7-3 16:21
從大學生男女比例衍生出來的男少女多問題上, 由初初為我仔將來唔知會唔會唔理呀媽而擔心, 改為慶幸佢唔駛怕 ...
似埋金秀賢呀就最好la

禁止訪問

水晶宮

引用:Quote:99dogdog+發表於+14-7-3+12:20+Exact

原帖由 circleda 於 14-07-03 發表
你有女當然印印腳,我係大學做招生既朋友講,而家女仔已有五成多六成啦,熱門學系更不只,只係你做駝鳥啫

...
點解有囡就印印腳?仔女都需要培養正確的做人及學習態度!香港人口女性比例較高,所以入大學比例女性多過男性都屬正常!我只係話咁細個唔需要去比較,恕我無知,點解咁就係鴕鳥?請問閣下有乜嘢高見?

伯爵府

Yubi.T 發表於 14-7-2 23:41
天將降大任於斯人也,必先剷其Facebook,封其微博,收其電腦,奪其手機,摔其 ipad,斷其 wifi,使其焦躁無 ...
中肯!!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

無根據,

我仔級前十名通常七至八人係男仔,當然包括我仔.

99dogdog  Agree 無根據  發表於 14-7-3 21:34

水晶宮

引用:撰文:羅乃萱 欄名:甜酸人生  接二連三去

原帖由 funfunyuyu 於 14-07-03 發表
撰文:羅乃萱 
欄名:甜酸人生
掛住玩,男女都會入唔要好學校。而無讀書緣,係唔分男女。

天空之城, 快樂之地

子爵府

大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

禁止訪問

引用:天將降大任於斯人也,必先剷其Facebook,封

伯爵府

99dogdog 發表於 14-7-3 18:48
點解有囡就印印腳?仔女都需要培養正確的做人及學習態度!香港人口女性比例較高,所以入大學比例女性多過男 ...
去到大學,係咪齋講正確的做人及學習態度就得呢?

你有無了解過現在的DSE呢?中文係以前既中文加中國文學,對一般強於表達的女仔有利;再者中文合格以往並非入大學必要條件。更有甚者,現在傳統的數理科目,如物理、化學,都要求大量的解說,計算方面減少許多,基本上是傾斜向女生了。

不過既然你一口咬定"香港人口女性比例較高,所以入大學比例女性多過男正常",我也無話可說,著數左,正常既。

珍珠宮

Yubi.T 發表於 14-7-3 08:41
天將降大任於斯人也,必先剷其Facebook,封其微博,收其電腦,奪其手機,摔其 ipad,斷其 wifi,使其焦躁無 ...
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

Yubi.T 發表於 14-7-3 08:41

你寫得咁好, 我都想評你

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

arleung 發表於 14-7-4 12:39
你寫得咁好, 我都想評你
其實係轉貼嚟 ja
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

大宅

引用:Quote:99dogdog 發表於 14-7-3 18:48 點解

原帖由 circleda 於 14-07-03 發表
去到大學,係咪齋講正確的做人及學習態度就得呢?

你有無了解過現在的DSE呢?中文係以前既中文加中國文學 ...
你要咁計既話,以前alevel 唔洗數學科都有得讀u
但而家一定要修讀數學科,變相男仔拎高分容易過以前。

老實講我唔認同一個讀左咁多年中文,又以中文為母語既人,中文唔合格係夠資格入大學。Dse 中文已經比以前alevel 淺。咁多年黎讀書真係有花過時間係中文科上面,要合格其實係咪真係咁難? 平時有冇閱讀習慣? 我眼見唔少中文唔合格既學生都係平時連書都蹰會掂下

我覺得而家考試制度已經好公平,新dse 制度又多左school based assessment, 唔係剩係執筆寫字。我冇理由話,因為研究指出iq 最高個一批人入面男性比例大d, 所以數理科男女要分開計norm 架嘛

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:有仔既媽媽,你地點做?

接受現實! 事實証明女仔喺小三前都係比男仔專心,思想較成熟,成績比男仔好一啲都唔出奇,所以做父母要接受自己個仔好難名列前茅,睇成績唔好睇得太重,最重要係佢個底打得穩,學校學嘅要明,明先係重點,去到高小,男仔就會明顯比女仔較優勝,尤其數理科學上,中學就更加睇到。只要父母明白,唔好過份睇重名次,加強佢地嘅學習態度,我覺得已經夠。

補:我有兩個仔。成績我都算睇得化。

水晶宮

回覆:bb2 的帖子

可惜而家係,入唔到好小學,好難入好中學,個底差點追

伯爵府

CaramelLatte 發表於 14-7-4 12:58
老實講我唔認同一個讀左咁多年中文,又以中文為母語既人,中文唔合格係夠資格入大學。Dse 中文已經比以前alevel 淺。咁多年黎讀書真係有花過時間係中文科上面,要合格其實係咪真係咁難? 平時有冇閱讀習慣? 我眼見唔少中文唔合格既學生都係平時連書都蹰會掂下

而家入大學最低資格係中英文要"3"級,數學及通識只要"2"級,明顯數學既要求已經是低於語文科。

2012年,數學有"2"級者有79%,中文有"3"級只有49%,英文有"3"級只有49.3%,你估有幾多人因中文或英文與大學失之交臂呢?

你認為中文作為母語,無理由唔合格,抵無得入大學,無可厚非,但想指出事實上DSE係間接對女性有傾斜,生仔既大家只好自求多福。

廿幾年前我讀工程學院,最多個科都只有十分一係女生,而家最少都有三分一。

初做事時,一個IT Project有五份一女仔都多,而家竟然去到四份三係女仔。到DSE的考生出來做野,我更不敢想是怎樣。

首頁

尾頁

跳至