樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

岩岩見到中原出左新聞,沙田翠華租$10800
為左將來,真係好想買間樓仔收租,大家點睇?

大宅

回覆:有無人想係呢一刻買收租樓?

翠華花園280實呎 月租10800元

2014年7月3日 13:30上一篇 | 下一篇
中原地產沙田河畔分行副分區營業經理招錦昌表示,暑假一向是租賃旺季,不少內地學生陸續開始睇樓尋覓心儀租盤,沙田河畔翠華花園最新錄本月首宗租賃成交,單位為B座中層07室,建築面積421平方呎,實用面積280平方呎,以10800元租出,實用面積平均呎租38.6元,較市價高出約一成,創同類型單位新高。

大宅

呢個是咪個別事件。現在樓價高,又話會加息,值得博咩?

公爵府

我見到話粉嶺中心4百幾尺實用兩房租14000, 好誇張

別墅

回覆:ahsingcat 的帖子

租金回報有幾厘?自用,供得起就算。如果投資,可以等。兩個月前,易揾盤好多,氣紛完全唔同。

大宅

回報4.6%
俾完首期,租金夠供樓

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

呢刻够供,唔表示將來够供,供樓一般講緊十年甚至二十年嘅事。

ekhc    發表於 14-7-5 14:35

男爵府

引用:呢刻够供,唔表示將來够供,供樓一般講緊十

原帖由 978212 於 14-07-05 發表
呢刻够供,唔表示將來够供,供樓一般講緊十年甚至二十年嘅事。
投資買樓就要預計有能力守,供20幾年,基本一定有遇到加息機會。

但係租金唔夠供樓呢個情況係20幾年入面只佔少數。

男爵府

引用:租金回報有幾厘?自用,供得起就算。如果投資

原帖由 Kitcat0625 於 14-07-05 發表
租金回報有幾厘?自用,供得起就算。如果投資,可以等。兩個月前,易揾盤好多,氣紛完全唔同。

...
係啊,呢兩個月真係少左盤,業主又企硬,一定要買就好頭痕。

禁止訪問

別墅

回覆:小米之品 的帖子

3,4月吹淡風,提早加息,出現劈價盤。5月開始話減辣,新盤反應熱烈,又開始旺番。雖然新界區地價回落,九龍,港島地價好硬正,建築費平唔到。6月細價樓反彈,開始搶盤。租樓用家等得太耐,供得起,入市算了。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我係任時候都想買樓收租的, 只不過冇錢之嘛

大宅

引用:Quote:原帖由+978212+於+14-07-05+發表呢刻

原帖由 ismandy 於 14-07-05 發表
投資買樓就要預計有能力守,供20幾年,基本一定有遇到加息機會。

但係租金唔夠供樓呢個情況係20幾年入面只 ...
以$280萬俾一半計,20年每月供$7000,預埋加息同租金下調,都應該夠

大宅

引用:我係任時候都想買樓收租的,+只不過冇錢之嘛

原帖由 tantanmama 於 14-07-06 發表
我係任時候都想買樓收租的, 只不過冇錢之嘛

首頁

尾頁

跳至