母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

係咪3-4個鐘泵一次,冇埋身都夠?
有冇補奶粉呀?
我好想全人奶,但就快返工,唔知點安排係最好呀!

別墅

My schedule now is as follows:

6:30 am
11:30am
5:00 pm
10:30

I pump 4 times a day and did not add any formula at all. I can pump 50-60 oz per day. I suggest you to feed yr baby yrself when you are back home, much more convenient and save more time.

原文章由 cedricmak 於 07-11-26 13:47 發表
係咪3-4個鐘泵一次,冇埋身都夠?
有冇補奶粉呀?
我好想全人奶,但就快返工,唔知點安排係最好呀!

大宅

szesze0423
點解你可以泵到咁多ge, 我返工時泵一次奶, 但得5安左右, 返到屋企密密埋身餵, 個囡巳經4個多月,都仲係咁少奶, 所以一日要補兩餐奶粉. 想問下你點解一日可以泵到咁多, 你每次泵幾耐架, 同埋有咩好方法.

男爵府

[quote]原文章由 萱萱娃娃 於 07-11-26 14:27 發表
szesze0423
點解你可以泵到咁多ge, 我返工時泵一次奶, 但得5安左右, 返到屋企密密埋身餵, 個囡巳經4個多月,都仲係咁少奶, 所以一日要補兩餐奶粉. 想問下你點解一日可以泵到咁多, 你每次泵幾耐架, 同埋有咩好方法. ...
我就無頂咩時間泵奶既...我個胸一谷我就會走去泵架啦...我最多一次可以泵到 6 ~ 8安到啦..我係全泵 mami 黎..一次埋身都無...因 bb 早產...佢住左 19 日醫院..我就 3 days 出左院...唔駛擔心唔夠奶架...你肯谷自己就得架啦...我飲好多魚湯..食好多苦瓜炒蛋
( 但你要預左你一定會肥架啵 )..(我 df一黎到我屋企打開雪櫃..全 ice milk .. 都唔知幾多貨賣.. )

大宅

醒目開學勳章

回覆 #4 mimi362436 的文章

你好偉大呀!我都係全泵,每日泵3次,之前就每三鐘泵一次,不分日夜,由第三個wk起就田四個鐘一次,淨泵日頭.而家泵三次每次有8~9安,都係啱啱夠佢食咋.不過我就無特別食多,如果第日唔夠,就要補奶粉囉:cry:

大宅

原文章由 mimi362436 於 07-11-26 17:00 發表
[quote]原文章由 萱萱娃娃 於 07-11-26 14:27 發表
szesze0423
點解你可以泵到咁多ge, 我返工時泵一次奶, 但得5安左右, 返到屋企密密埋身餵, 個囡巳經4個多月 ...

點解預左一定會肥既?
唔係餵人奶個媽媽會快d瘦架咩?
另外想問下其實埋身餵同用機泵出黎有咩分別架?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊