烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

回覆 rose-mag 的帖子

我今晚都整左,真係好易整又好味!

rose-mag    發表於 14-7-14 23:10

男爵府

引用:食譜嚟啦。。。材料:虎蝦1磅(我呢度1磅多

原帖由 rose-mag 於 14-07-06 發表
食譜嚟啦。。。

材料:

你果邊好多野買呢~~~
我呢邊真係把鬼 好難有得買。。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

yaub2010 發表於 14-7-14 07:51
你果邊好多野買呢~~~
我呢邊真係把鬼 好難有得買。。
你住邊度架?我住美國西岸,算係咩都有D,東岸或中部都好多嘢冇得賣。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章 想生BB熱投 熱血金章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

回覆:香草虎蝦 (已加食譜)

男爵府

引用:Quote:yaub2010+發表於+14-7-14+07:51+你果

原帖由 rose-mag 於 14-07-15 發表
你住邊度架?我住美國西岸,算係咩都有D,東岸或中部都好多嘢冇得賣。
我向英國中部,唔近海所以乜都冇得買,要揸半個鐘車先有唐人鋪但啲野唔太多。。。之前朋友教我整芝麻同花生湯圓,佢向三藩市好易買到芝麻粉同花生粉,我呢到去左幾間唐人鋪都冇。。最終上網學識自己打粉

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

yaub2010 發表於 14-7-14 12:26
我向英國中部,唔近海所以乜都冇得買,要揸半個鐘車先有唐人鋪但啲野唔太多。。。之前朋友教我整芝麻同花生 ...
住非華人地方就係呢樣,因為唔方便,所以最終咩都自己動手,
唔識煮飯都要學識,我識好多朋友都係以前留學英美澳,
個個都話要食好嘢又冇錢就自己學整,其實都係一種得著。

男爵府

引用:Quote:yaub2010+發表於+14-7-14+12:26+我向

住非華人地方就係呢樣,因為唔方便,所以最終咩都自己動手,
唔識煮飯都要學識,我識好多朋友都係以前留學 ...
認同,以前向香港係事業型,黎左呢到全職媽差唔多一年,學到唔少野,完全明白想食就要自己搞既道理,唯有上網search再學,好彩bk呢到好多高手,我偷到好多師

王國長老

yaub2010 發表於 14-7-14 14:14
認同,以前向香港係事業型,黎左呢到全職媽差唔多一年,學到唔少野,完全明白想食就要自己搞既道理,唯有上 ...
美國呢邊都一樣,好多人因為買唔到想食嘅家鄉嘢,最終自己整,
我有網友遠至德國、歐洲、澳洲、加拿大、台灣等,大家都係因為一食字結緣,
我以前都係好少時間煮,嚟咗美國結咗婚生埋小朋友後就再努力煮。
得閒多D上BK呢度,大家交流下。

男爵府

引用:Quote:yaub2010+發表於+14-7-14+14:14+認同

美國呢邊都一樣,好多人因為買唔到想食嘅家鄉嘢,最終自己整,
我有網友遠至德國、歐洲、澳洲、加拿大、台 ...
會呀。。呢到真係好多大師傅,要跟你地好好學習

別墅

回覆:rose-mag 的帖子

你好,我想問迷迭香轉用超市買嘅香草粉得唔得?

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

好正呀

子爵府

大宅

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+rose-mag+於+14-7-5+09:16+編

原帖由 rose-mag 於 14-07-05 發表

虎蝦買咗一磅多D,都有好多隻,要分兩次煎,但煮完老公話好 ...

王國長老

Iren208 發表於 14-7-15 00:15
你好,我想問迷迭香轉用超市買嘅香草粉得唔得?
得,可以架,乾嘅味道都好好。

男爵府

畀面勳章

我都試下先

大宅

畀面勳章

好美味呀~~

男爵府

大宅

引用:食譜嚟啦。。。材料:虎蝦1磅(我呢度1磅多

原帖由 rose-mag 於 14-07-06 發表