跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 #1 wasyinyin 的文章

wasyinyin,

唔係啩, 家長無份去, 我會有d擔心, 到時要靠囡囡返來講番d情況.....

大宅

豬仔媽媽,

在學校topic裡. 已經有家長講了. 學校只有家長日同簡介會會煩到家長. 其他唔會. 即係若果有類似活動. 家長都無份. :-|

不過真係有得必有失. 人生都無咁兩全其美.

原文章由 豬仔媽媽 於 07-12-11 15:01 發表
wasyinyin,

唔係啩, 家長無份去, 我會有d擔心, 到時要靠囡囡返來講番d情況.....

[ 本文章最後由 wasyinyin 於 07-12-11 15:08 編輯 ]

大宅

回覆 #96 wasyinyin 的文章

wasyinyin,

一般人都會認為 KV 程度深 (亦因此多人報, 貪佢夠深), 所以難免會"谷"得緊, 我諗小朋友在學習初期是會較辛苦 (大人同様會有壓力), 但應該會很快適應的, 始終覺得這三年輕鬆的話, 之後上小學亦會很辛苦, 何不在這三年打好基礎? 讓小朋友的學習路可以相對會走得輕鬆一些; 至於童年時光, 除了學校之外, 更重要是家庭的培養, 相信除了返學, 他們同様可以在朋輩家人等各方面享受到歡樂的時光的, 多些參與群體活動, 更何況返學只是三個多小時而已, 家庭的角色更重要, 這方面您也不用太擔心。

大宅

原文章由 wasyinyin 於 07-12-11 15:07 發表
豬仔媽媽,

在學校topic裡. 已經有家長講了. 學校只有家長日同簡介會會煩到家長. 其他唔會. 即係若果有類似活動. 家長都無份. :-|

不過真係有得必有失. 人生都無咁兩全其美.

...

好似話連 "畢業禮" 都無!

在活動方面真的比較少, 但同時亦有人說沒有時間的家長不要報KV喎, 可能是家長要花很多時間在小朋友的學習上....

大宅

kuyu0905,

係啦. 都唯有要咁諗了. 未收又怕唔收或收下午班. 收了又怕錯. 有機會都要試試. 唯有同小朋友一齊努力啦.

你囡囡依家返迦南返成點呀?

大宅

kuyu0905,

畢業禮好似有, 但都係唔會煩到家長. 不過呢個....其實家長都一定好想出席.

原文章由 kuyu0905 於 07-12-11 15:12 發表

好似話連 "畢業禮" 都無!

在活動方面真的比較少, 但同時亦有人說沒有時間的家長不要報KV喎, 可能是家長要花很多時間在小朋友的學習上....

大宅

回覆 #99 wasyinyin 的文章

wasyinyin,

點解您話培正的機會等於"0"???

培正主要是以活動教學為主, 壓力應該無 KV 咁大, 而且可以直上培正小學, 家長相對不用太煩 (這也是我考慮培正的其中一個因素, 您呢?)

培正在學校的排名也很好, 我大學的同學1st Honor 的也是在培正畢業, 只可措培正中學是中文中學, 這個我就有所保留了 (以前自己讀的全是英文, 若用中文教, 好像不太適應..)

每間學校都各有各好, 如有選擇的話, 實在很難取捨。

大宅

嘻嘻,
我都係去開左個短會咋, 就多左好幾個回應添! 睇到我丫!

wasyinyin & kuyu0905,
好似真係冇畢業禮架, 不過就算有都冇家長份, 係啦, 我都會好想出席佢地的畢業禮. 唯有等小學啦

wasyinyin,
係呀, 仲有兩間一月見, 不過以我夫君的睇法, 應該係收都未必讀了, 何況又未必收...

原文章由 wasyinyin 於 07-12-11 15:17 發表
kuyu0905,

畢業禮好似有, 但都係唔會煩到家長. 不過呢個....其實家長都一定好想出席.

大宅

回覆 #105 wasyinyin 的文章

OK 啦, 綠楊都係因為下午班問題, 所以去了迦南讀, 她很早起床, 也很喜歡返學, 之前和她去其他學校 interview 時, 問她讀其他學校好嗎? 她c都說要讀迦南幼兒園, 再講多幾句, 甚至會喊

下年返新幼稚園, 她又要重新適應新的同學了, 現在她已認識很多同學仔, 包括鄰班的同學, 若返新的, 她肯定會不習慣的, 到時又要慢慢輔導一下了...

大宅

豬仔媽媽,
唔緊要, 我地等你! 我真係打字幾快架. 係唔可以成日上住BK, 費時俾公司IT check倒, 不過係有時自己忍唔倒手.

係啊係啊! 真係可以約出來傾傾偈, 小朋友又可以玩下. 其實唔使遠, 好似kuyu0905話齋, 去下德華公司都好呀. 我都唔知果度咁多小動物睇添!

原文章由 豬仔媽媽 於 07-12-11 14:41 發表
Stliu & wasyinyin & Kuyu0905,

你地打字一定好快, 真係唔夠你地打(可以打好長), 真係搵日出來玩吓(小朋友)和傾計, 我打字好慢:-(:-(
係呀家長讀過個間小學or中學都有分加.
其實谷唔谷都會睇大人和小朋友受唔受 ...

大宅

waysinsin, kuyu0509 & 豬仔媽媽,

如果我地將來小朋友都讀KV, 亦都可以約埋一齊去郊外旅行, 就好似我見BK根德園果版D家長一樣, 學校冇旅行, 就自己搞. 都幾好丫!
好在而家有你地響呢度傾下, 好開心, 因為之前搵唔倒人傾, 好悶同得自己係度諗. ?-(

kuyu0509,

我絕對同意你講學校打好根基呢樣野, 活動呢?可以家長自己再斟酌, 但係學習態度就真係學校培養會事半功倍.

大宅

學校唔搞活動, 家長自己搞都好呀!

難得在這裡認識到大家!

大宅

kuyu0905,
我都曾經有一次同我老公講起, 仔仔好鍾意而家個班主任, 如果到時轉校, 佢一定會好唔捨得, 你知我老公點答嘛?佢真係超現實呀, 佢話, 你冇轉校者, 都唔代表佢一定係度教架! 係咪好衰呢? 令我呢個咁重感情的人當堂 O 咀呀. 不過佢都冇講錯架. 所以我諗小朋友由N1升K1都會有好多同學仔轉走左架! 放左個暑假, 希望佢地會用喜悅的心情迎接新學年啦! 當然, 要一早俾思想準備佢, 同埋hard sell新學校啦!

原文章由 kuyu0905 於 07-12-11 15:30 發表
OK 啦, 綠楊都係因為下午班問題, 所以去了迦南讀, 她很早起床, 也很喜歡返學, 之前和她去其他學校 interview 時, 問她讀其他學校好嗎? 她c都說要讀迦南幼兒園, 再講多幾句, 甚至會喊

下年返新幼稚園, 她 ...

大宅

stliu,

哈, 您老公又真係講得幾"真"喎

我都相信小朋友會很快適應, 現在每天返學, 經常對著同一班老師同學, 當然會講學校點點點, 同學仔點點點, 第日返其他學校, 就會講其他學校點點點, 加上第日表達能力又好一些, 會更加多話題呢!

大宅

kuyu0905,
係真呀, 不過唔使咁"腰"心"腰"肺者! 將個殘酷事實話俾我知嘛!

其實人生總係充滿變化, 好似我自己咁, 而家的好朋友大部份都係中學/大學同學, 小學同學真係所餘無幾. 幼稚園的更係零! 所以我自己都覺得自己無需太多愁善感, 諗佢會唔會唔捨得呀咁, 小朋友其實亦都好善忘?-( 最緊要佢當下係開心, 對同學仔有友愛就已經好好了!

原文章由 kuyu0905 於 07-12-11 15:53 發表
stliu,

哈, 您老公又真係講得幾"真"喎

我都相信小朋友會很快適應, 現在每天返學, 經常對著同一班老師同學, 當然會講學校點點點, 同學仔點點點, 第日返其他學校, 就會講其他學校點點點, 加上第日表達能力又好 ...

大宅

男人就係咁直接, 有果句講果句

我諗好多人都唔記得幼稚園的同學仔啦, 除非一齊長大 (不過好似培正一條龍就唔同, 分分鍾十幾年都係同學), 我好難得仲有幾位小學同學 Keep 住有聯絡, 數數下都做左幾十年朋友, 好難得...

我都差不多要放工啦, 明天再見

大宅

kuyu0905,

其實應該係收我囝囝等於"零"才是.

講真. 培正要求的適齡來講. 由04年9月開始. 相對我囝囝0504都唔算係大仔那批. 所以佢地都係要求些能力較高小朋友多d. 我囝囝有時都仍然有bb feel. 未係好大個仔咁. 加上面試前一日開始發燒. 當天都要改時間睇完醫生先去學校. 出來時都有喊. 爸爸等我地出來時發現不少小朋友都好charm咁架. 好大個仔大個女咁. 可能佢地真係大仔那班. 如果收240人. 機會好渺茫了.

quote]原文章由 kuyu0905 於 07-12-11 15:22 發表
wasyinyin,

點解您話培正的機會等於"0"???

培正主要是以活動教學為主, 壓力應該無 KV 咁大, 而且可以直上培正小學, 家長相對不用太煩 (這也是我考慮培正的其中一個因素, 您呢?)

培正在學校的排名也很好, 我大學 ... [/quote]

大宅

stliu,

男人同女人好唔同. 女人較感性. 男人較理性. 有時可能只係我地女人一廂情願以為d老師唔捨得d學生或者我地d仔女唔捨得學校都唔定. 我地將自己感覺加了比佢地.

年紀細適應力係反而大. 回想從前好似遇到變遷可以勇d去面對. 唔覺問題. 反而愈大年紀好似愈怕. 所以其實佢地細細個係比較容易適應. 只要有得玩有小朋友一齊, 好快另一頁.

我依家間中都有問囝囝鐘意返邊間. 佢有時答根德園. 因為有魚魚. 有時又答綠楊

大宅

Stliu,

我都有將你老公講的說話同我老公講, 佢都好同意

原文章由 stliu 於 07-12-11 15:46 發表
kuyu0905,
我都曾經有一次同我老公講起, 仔仔好鍾意而家個班主任, 如果到時轉校, 佢一定會好唔捨得, 你知我老公點答嘛?佢真係超現實呀, 佢話, 你冇轉校者, 都唔代表佢一定係度教架! 係咪好衰呢? 令我呢個 ...

大宅

Kuyu0905,
我都記得之前你講過選迦南讀的原因.
你搬咗新屋宛住得慣唔慣?

原文章由 kuyu0905 於 07-12-11 15:30 發表

下年返新幼稚園, 她 ...

首頁

尾頁

跳至