家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人知道點至可以令到啲煲無咁容易爆裂呀?
我兩公婆好鍾意食煲仔飯, 但啲煲唔知點解用多兩次就好快會煮煮吓無啦啦爆裂, 平既係咁, 貴都一樣, 我已經用慢火係唔會用大火架喎?-( , 用電飯煲又無咁好味喎, 唔該教教我呀

大宅

d煲真係好少爆架喎!
你有無用用米水開一開個煲先用呀?

原文章由 minna12 於 07-11-27 15:00 發表
有無人知道點至可以令到啲煲無咁容易爆裂呀?
我兩公婆好鍾意食煲仔飯, 但啲煲唔知點解用多兩次就好快會煮煮吓無啦啦爆裂, 平既係咁, 貴都一樣, 我已經用慢火係唔會用大火架喎?-( , 用電飯煲又無咁好味喎, 唔該教教我 ...

子爵府

新買回來用來做煲仔飯的煲,都是缸瓦來的,應用開瓦煲的方法處理過才用,否則,就很容易好似你的情形般煲到個煲爆裂的。

新買回來的瓦煲怎樣 " "

傳統的瓦煲,通常買回來後,要用水蓋過頂浸一晚才拿來用的,或用食油塗滿新煲的內外,讓其充份吸收幾小時,因這會令新缸瓦耐用些,而且又不會那麼容易煲至破裂,甚至是穿底,導致家居意外。

瓦煲新買回來,在未放在爐上烹煮之前,應塗些生油在外表,然後注入小量水分,慢火烘燒一段時刻, 待煲壁的孔眼吸收了滋潤的油料,同時由於燃燒熱力而令油擴散到各部份,瓦煲就不致過於乾燥,見火驟熱而起裂紋了。無論新舊瓦煲都應切忌乾燒,即使煲湯煲粥後,勿立即放在地上,免因冷熱驟變而破裂。

[ 本文章最後由 麥豬豬 於 07-11-29 22:02 編輯 ]

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

傳統的瓦煲,無論飯或小菜都不要放在爐上面打火,要打好火先轉瓦煲在爐上,用中慢火先燒熱瓦煲才轉大火

首頁

尾頁

跳至