烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

好好味

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 rose-mag 的帖子

好味道

大宅

回覆:自家製豬肉乾 (已加食譜)

淨豬肉ok嗎?

複式洋房

回覆:rose-mag 的帖子

正正正

tfoo453276  無錯  發表於 14-7-12 04:22

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:淨豬肉ok嗎?

原帖由 Guppy_fish 於 14-07-11 發表
淨豬肉ok嗎?
絕對ok, 我原本買咁成磅豬肉整,點知老公拎咗一半去煮漢堡,於是唯有用一半牛肉。

tfoo453276  good  發表於 14-7-12 04:22
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

回覆:自家製豬肉乾 (已加食譜)

洋房

引用:Quote:SAFFIHOSE+發表於+14-7-10+02:49+我

原帖由 rose-mag 於 14-07-11 發表
睇相唔覺得散喎,你有冇攪到D肉有D起膠?同埋要有肥至得,
你呢個焗得好靚又上色呀。
...
我覺得你果隻靚D我用半肥瘦豬肉咖,其實囉上手就知道散,請問攪到起膠即係點咖?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

SAFFIHOSE 發表於 14-7-10 20:25
我覺得你果隻靚D我用半肥瘦豬肉咖,其實囉上手就知道散,請問攪到起膠即係點咖?

...
起膠即係有黏性,我用筷子向一個方向攪同埋撻幾吓,撻下D肉會易D起膠。

tfoo453276  good  發表於 14-7-12 04:22

大宅

引用:Quote:原帖由+Guppy_fish+於+14-07-11+發表

原帖由 rose-mag 於 14-07-11 發表
絕對ok, 我原本買咁成磅豬肉整,點知老公拎咗一半去煮漢堡,於是唯有用一半牛肉。

...
thx呀!
呢兩日試下先!

大宅

回覆:Guppy_fish 的帖子

洋房

禁止訪問

大宅

引用:Quote:原帖由+rose-mag+於+14-07-11+發表絕

原帖由 Guppy_fish 於 14-07-11 發表
thx呀!
呢兩日試下先!
試左!真係好易!
不過好似厚左少少,但都好好味!
第二次碌薄d,點知焗到乾晒

珍珠宮

虎到金來勳章

嘩,我嘅至愛!

伯爵府

回覆:rose-mag 的帖子

王國長老

Guppy_fish 發表於 14-7-12 01:13
試左!真係好易!
不過好似厚左少少,但都好好味!
第二次碌薄d,點知焗到乾晒
其實厚D真係多汁D但要焗耐D至會表面上色,薄身要調整烘焗時間,
我有兩個焗爐,兩個火力時間都有分別,所以我通常係提早幾分鐘開爐睇,
生熟程度同顏色已OK的話就會出爐,如差少少可以熄爐放番入去,
等餘溫焗熟,整其他烘焗菜色都可以用呢一招,當你同個爐好friend果陣,
你就會知點用佢,幾多度火焗幾耐。。。

大宅

rose-mag 發表於 14-7-10 04:33
食譜食譜,其實以前已出過,今次溫故知新,又再整,加咗少少辣味同改咗DD材料。

材料:
請問如唔落玫瑰露OR米酒可以嗎?

王國長老

引用:Quote:rose-mag 發表於 14-7-10 04:33 食譜

原帖由 ck415 於 14-07-13 發表
請問如唔落玫瑰露OR米酒可以嗎?
沒有不可的,但肉有酥味,加了玫瑰露可以蓋過肉味。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章 想生BB熱投 熱血金章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

好想食 ...

首頁

尾頁

跳至